HC Energie Karlovy Vary

První dva zápasy vyšly z říše snů, říká Vít Budínský

Přechod mezi juniorskou kategorií a dospělým extraligovým hokejem není zrovna nejjednodušší a ne všichni hráči jsou schopni naskočit rovnou do nejvyšší soutěže. Další hráči zrovna nemají nejlepší formu a potřebují se rozehrát. Právě pro tyto případy uzavírají extraligové kluby dohody s mančafty z první nebo druhé ligy. Karlovy Vary nejsou výjimkou a dohoda funguje na plné obrátky. Klubem, který kromě Energie spolupracuje také s Litvínovem je HC Most. Za Severočechy právě naskakují Zaťovič, Černý, brankář Závorka nebo také Vít Budínský, kterému se na severu daří.
Jste hráčem Karlových Varů, sledujete, jak si počínají v extralize?
Sleduji to. Byl jsem se podívat v Litvínově. Varům chybějí ty góly co dávaly loni. Ve druhé třetině jely snad čtyřikrát skoro samy na bránu a kdyby tam daly jednu branku a daly třeba na 3:1, tak si myslím, že by odvezly tři body.

Hrajete za Most, jak jste domluveni s Energií pro případ, že vás bude potřebovat?
Máme to udělané, že tu máme střídavé starty nebo hostování a podle potřeby kterého útočníka budou potřebovat, tak toho si stáhnou.

V Mostu jsou jenom mladí útočníci, hraje se vám zde dobře?
Je to lepší, když tu jsou mladí hráči. Ten přechod není tak těžký, jako kdyby tu byli hráči od pětatřiceti výše, kteří to hrají zase jinak. My hrajeme bruslivý a fyzický hokej.

V Mostu hraje několik hráčů z Karlových Varů, je i tohle výhoda?
Určitě je to výhoda, protože jsem nešel do neznáma. Přišel jsem až v půlce letní přípravy, protože jsem trénoval ještě v Karlových Varech, takže je to výhoda.

Koučem Mostu je Jan Neliba, kterého vlastně vybralo karlovarské vedení.
Je vidět, že rád pracuje s mladými hráči a je to zkušený trenér, který rozumí tomu, co dělá. Každé cvičení má hlavu a patu.

Zatím se vám daří, jste na špici kanadského bodování mužstva a pomalu i ligy...
Doufám, že to bude pokračovat. První dva zápasy si myslím, že vyšly až z říše snů, což jsem ani nečekal.

Jaké má Most v první lize ambice?
Určitě nehrát baráž nebo o sestup. Hrát střed tabulky a zkusit třeba předkolo.
Pociťujete rozdíl mezi tím extraligovým zázemím a zázemím Mostu v první lize?
Určitě. Most je druhou sezonu v první lize, takže to není ještě všechno rozběhnuté, kdežto ve Varech se hraje extraliga 12 let, takže co potřebujete, to dostanete.