HC Energie Karlovy Vary

Energie v přestřelce zdolala Kladno

HC GEUS Okna Kladno - HC Energie Karlovy Vary 4:6 (2:1, 1:2, 1:3)
Chabá koncovka Energie z prvních zápasů letošního ročníku zůstává definitivně zapomenuta! Souboj na ledě Kladna přinesl divácky atraktivní duel a doslova brankové hody. Energie sice do poloviny zápasu za soupeřem brankově mírně zaostávala, ale druhé polovině již kralovala. Největším dílem se na tříbodovém úspěchu podílel kladenský odchovanec Vítězslav Bílek, který vstřelil dvě branky a na stejný počet přihrál. Se dvěma brankami nezaostal ani probuzený střelec Petr Kumstát (na snímku).
O2 extraliga, 9. kolo, ne 28.9.2008
Kladno
Karlovy Vary
4:6
2:1, 1:2, 1:3
Branky a nahrávky: 13. Frolík (Nádašdi, Tenkrát), 18. Frolík (Čurilla), 29. Horna (Tenkrát, Kalla), 48. Patera (Bělohlav, Hájek) - 18. Kumstát (Skuhravý, Jiří Hanzlík), 28. Hluchý (Bílek), 30. Bílek (Hluchý, Skladaný), 45. Skladaný (Bílek), 49. Bílek (Skladaný, Hluchý), 60. Kumstát (Skuhravý). Rozhodčí: Jeřábek - Pavlovič, Bejček. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3041.
Kladno: Orct - Nádašdi, Hájek, Pavlas, D. Růžička, P. Hořava, Srdínko - Diviš, Patera, Martin Procházka - Čurilla, Frolík, Bělohlav - Horna, Kalla, Tenkrát - Rudovský, Kuchler, Tomajko.
Karlovy Vary: Mensator - Jiří Hanzlík, Němec, Řezníček, Grof, Dobroň, Mudroch, Duben, K. Černý - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Bílek, Skladaný, Hluchý - Zucker, Zaťovič, Dej.

Komentář k utkání

Tradičně vypjaté zápasy přináší střet karlovarské Energie a buldoků z Kladna. Jako první v letošní sezoně přivítalo vzájemný duel Kladno, které na rozdíl od loňské sezony, zažívá velmi úspěšný vstup do sezony.

Opatrný úvod s oťukáváním soupeře se tentokrát nekonal. Hned po půlminutě vyslal Martin Procházka střelu, která Mensatorovi prošla mezi betony, naštěstí však mimo branku. Jen o několik vteřin později musel zatahovat za záchrannou brzdu Zdeněk Orct proti Michalu Dobroňovi. A na potřetí málem branka! Střela Tenkráta se kutálela až za záda Lukáše Mensatora, který v poslední chvilce dostihl puk před brankovou čarou a přikryl jej lapačkou. Oboustranně aktivní hra „nahoru a dolů“ přinášela řadu šancí. Tu největší pro Karlovy Vary v osmé minutě. David Zucker si vybruslil před branku a s vydatnou pomocí Zaťoviče zkoušel puk procpat za záda Zdeňka Orcta. O minutu později netrefil puk před odkrytou brankou Petr Mudroch.

Změnu skóre přinesla až třináctá minuta a branka to byla velmi diskutabilní. Od Modré vyslal dělovku kladenský Nadášdi, jehož střelu tečoval bruslí do branky Martin Frolík. Hlavní sudí Jeřábek využil pomoc videa a nakonec rozhodl, že pohyb bruslí kladenského útočníka nebyl úmyslným kopnutím puku do branky – 1:0. Energii branka ještě více nabudila a ve snaze vyrovnat vrhla vše do útoku. Veliký tlak vyústil v branku Petra Kumstáta, kterému velmi chytře přenechal puk do tandemu kapitán Václav Skuhravý – 1:1.

Jenomže nerozhodný stav vydržel pouze 19 vteřin. Čurilla vyslal křižnou přihrávku brankovištěm, která přesně nalezla hokejku Martina Frolíka. Proti jeho brance tentokrát nemohlo být pochyb – 2:1. V následném vyloučení se Karlovarští pokusili vyrovnat, ale procpat puk za kladenského brankáře se již v časovém limitu nepodařilo.

Opona prostředního dějství se ještě nestihla ani pořádně otevřít a vzruch v hledišti již přinesla akce tři na jednoho v podání kladenských Čurilly – Frolíka – Bělohlava. Martin Frolík v útoku na hattrick zamířil nad horní břevno. Mince se otočila a kontrovat mohla Energie při dvojnásobné přesilové hře. Šance střídala šanci, ale paradoxně ze všech vyložených příležitostí se ujalo až nenápadné nahození Milana Hluchého po skončení přesilové hry -2:2.

Ani tentokrát nerozhodný stav nevydržel příliš dlouho, pouze necelou minutu. Po přihrávce Petra Tenkráta se na brankovišti prosadil Tomáš Horna - 2:3. Energie tentokrát dokázala rychle odpovědět! Milan Hluchý vystřelil z ostrého úhlu. Puk prošel Orctovi mezi betony, kde jej pohotově na brankové čáře našel Vítězslav Bílek. Polovina zápasu a začínalo se opět od začátku – 3:3. I další minuty přinesly atraktivní podívanou a řadu šancí, ale ten správný recept na střelný prach již žádný z týmů nenašel, a do třetí třetiny tak hra zůstávala zcela otevřená.

Poslední třetina otočila brankovou situaci. Vedení v zápase se poprvé ujali hosté zásluhou Františka Skladaného, který po hrubé chybě kladenské obrany úspěšně dorazil střelu Vítězslava Bílka – 3:4. Už se zdálo, že Energie získala potřebnou výhodu, jenomže ve 48. minutě, při vyloučení Jakuba Grofa, našel Bělohlav u tyčky stojícího Pavla Pateru a bylo opět vyrovnáno – 4:4. Ne na dlouho! Odpovědnost za výsledek na sebe vzal muž večera Vítězslav Bílek. Po centru Skladaného zavěsil do zcela odkryté branky – 4:5.

Energie po vedoucí brance ustoupila více do obrany a nechtěla připustit opětovnou ztrátu vedení. Naopak domácí vycítili šanci a vrhli veškeré síly do útoku. Brankář Mensator měl plné ruce i nohy práce a musel zachraňovat nejednu složitou situaci. Nejtěžší chvíle přinesly útoky Pavla Patery, který zkoušel karlovarského brankáře snad ze všech pozic, ale na reprezentačního brankáře si nepřišel. Nemalé obtíže přinesla i vzdušná teč Kuchlera. V poslední minutě zkusilo Kladno hru bez brankáře a hned po osmi vteřinách nastřelil Pavel Patera tyčku! Navíc dorážejího Bělohlava musel zastavit chtě-nechtě Jan Košťál nedovoleným zákrokem. Další drama se už ale nekonalo. Václav Skuhravý vyslal do útoku rychlonohého Petra Kumstáta, který s přehledem ujel domácí obraně a poslal rozhodující puk do prázdné branky.

Kladenský zápas přinesl velmi atraktivní hokej se šťastnějším koncem pro karlovarskou Energii. Ta sice nedokázala využít žádnou z pěti přesilových her, ale mrzet to příznivce zelenobílých barev nakonec vůbec nemuselo.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (HC GEUS OKNA Kladno): Bohužel jsme třikrát vedli, ale nemáme ani bod. Hodně jsme chybovali v obraně, s tak kvalitním mužstvem, jako mají Vary, se musí pořádně bránit a my těch chyb udělali až moc. V závěru nám chybělo i štěstí při power play. Výkon to byl z naší strany bojovný, ale na body nestačil. V brance nastoupil Orct, poněvadž Kopřiva dostal pukem nad chránič a má oteklou nohu.

Josef Paleček (HC Energie Karlovy Vary): Jsem rád, že jsme získali tři body. Po celých 60 minut to bylo zajímavé utkání. Kladno předvedlo svoji útočnou sílu, mají ohromně silné přesilovky. Jsem proto rád, že jsme to přečkali a děkuji svým hráčům za bojovnost.

Související články