HC Energie Karlovy Vary

Trenér Venera ve Varech neuspěl, energetici rázně ukončili smolnou sérii

HC Energie - RI OKNA Zlín 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Po půl roce se na stadion, kde prožil největší úspěch trenérské kariéry, vrátil kouč Zdeněk Venera. Tentokrát ale se Zlínem neslavil. Energie po celé utkání diktovala tempo a pouze výtečný brankář Biegl držel naděje hostí až do poslední třetiny. V té se ale Karlovarští opět odpoutali na dvoubrankový náskok a závěr si bez problémů pohlídali. Branky Energie vstřelili osvědčení kanonýři Kumstát, Skuhravý a Kristek (na snímku). Výborně se prezentoval i nováček v týmu Petr Sailer, který připravil první branku utkání, a ve zbytku duelu takřka doslova neslezl z ledu.
O2 extraliga, 15. kolo, út 14.10.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Zlín
3:1
1:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 7. Kumstát (Sailer, Řezníček), 27. Skuhravý (Skladaný), 54. Kristek (Melenovský) - 43. Záhorovský (F. Čech). Rozhodčí: R. Polák - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 5:8, navíc Skuhravý - Balaštík oba 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 3080. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Duben, Grof, Hanzlík, Mudroch, Němec, Prošek, Řezníček - Melenovský, Kristek, Procházka - Skladaný, Skuhravý, Košťál - Kumstát, Pech, Sailer - Dej, Zucker, Zaťovič
Zlín: Biegl - Hamrlík, Galvas, Nosek, Lučka, Míka, Kučný, Bořuta, Linhart - Balaštík, Leška, Köhler - Kubiš, Kollár, Rachůnek - Mokrejš, Balán, Andrašovský - M. Pšurný, F. Čech, Záhorovský

Komentář k utkání

Ještě před úvodním buly si potlesk na otevřené scéně užil karlovarský obránce Michal Dobroň, který dnešním utkáním načal svou druhou extraligovou pětistovku. A snad ještě větší ovace patřily trenéru Zlína Zdeňku Venerovi, jenž se do Karlových Varů vrátil poprvé od stříbrného play off.

Další minuty už ale byly ve znamení ostrého boje. Byli to především energetici, kdo si od prvních minut říkal svou aktivitou o gólovou odměnu. Biegl ve zlínské brance musel efektně zasahovat proti ráně Kumstáta, Skuhravého střele z úhlu a lapačkou si vychutnal rovněž pokus Kristka. Jenže sílící tlak soupeře museli Valaši hasit fauly, a rázem tak před domácími stála minutu a půl dlouhá dvojnásobná přesilovka.

Elitní přesilovkovou lajnu dnes vyztužila nová posila Energie Petr Sailer a byl to právě on, kdo adresoval dokonalou finální přihrávku na Petra Kumstáta. Vysoký forvard jen nastavil před prázdnou brankou hůl a mohl se začít radovat.

Vedoucí trefa Západočechy povzbudila a na Biegla se valily další útočné vlny. Zlínský gólman tentokrát ještě odolal. Částečného probuzení v celku okenářů došlo až po pauze, kdy Kubiš a především Leška s dotěrným Köhlerem zatápěli pozornému Mensatorovi.

Urodilo se ale opět na druhé straně. Skladaný protlačil puk až k brance, kde byl připravený Václav Skuhravý a jeho důrazné zakončení rozvlnilo síťku podruhé. Hosté si uvědomili svou kritickou situaci a jali se útočit s větší intenzitou. Karlovarská defenziva ovšem fungovala velmi dobře a ani nepřesnosti v rozehrávce Valachů nenaznačovaly, že by měl Mensator prožít rušný večer.

Karlovarským se ale rozhodující úder zasadit nedařilo. Nejblíže byl ve 34. minutě při přesilovce Kristek, který zcela volný ztroskotal na dalším zázračném Bieglově zásahu. Konec druhé dvacetiminutovky si domácí zkompilovali sérií nedovolených zákroků. Blízko snížení byl opět aktivní Köhler, jehož jemná teč měla gólové parametry.

Zdramatizování tak přinesla třetí část hry. Možná až příliš velký klid týmu v zelených dresech narušil rychlým objetím branky a přesným bekhendem pod vyrážečku Martin Záhorovský. Cestu za srovnáním si hosté kazili sami zejména dalšími fauly. Přestože se v početní výhodě netrefil ani Kumstát, jemuž před prázdnou branku servíroval Skuhravý, získali domácí opět pevnou půdu pod nohama.

A sedm minut před koncem také potřetí udeřili. Melenovský se vplížil až do prostoru mezi kruhy, ostrou ranou položil zasahujícího Biegla a důrazný Kristek protlačil puk za čáru. Závěr patřil domácí obraně, která si po delší době pohlídala všechny zlínské nápady a bez větších komplikací dovedla utkání do vítězného konce.

Ohlasy trenérů

Josef Paleček (Karlovy Vary): Mužstvo dnes podalo dobrý výkon a bylo vidět, že hodně chtělo. Trochu mi jen zamrazilo, když soupeř snížil na 1:2, protože mužstvu se nevydařily závěry posledních zápasů. Důležité bylo, že jsme poté ubránili přesilovky soupeře. Po třetím gólu jsme se uklidnili a myslím si, že jsme vyhráli zasloužená. Sailer splnil očekávání, byl platný hlavně při přesilových hrách.

Zdeněk Venera (Zlín): O výsledku rozhodly dvě věci. Náš špatný začátek, kdy jsme měli tři vyloučené a Vary daly důležitý první gól. Pak mohly kontrolovat hru. Také jsme dali jen jeden gól a s tím se venku nevyhrává. Na domácích dnes byla znát větší touha po vítězství. Porážka v Karlových Varech mě ale mrzí méně než například na Spartě.

Fotogalerie

Související články