HC Energie Karlovy Vary

Na Vítkovice s pozměněnou sestavou. Proška nahradí Čutta

Rušný karlovarský týden pokračuje v pátek druhým domácím utkáním v řadě. Tentokrát na západ Čech dorazí překvapení dosavadního průběhu extraligy z Vítkovic. Trenér energetiků Josef Paleček na soupeři oceňuje převážně kvalitu technických hráčů. K eliminaci nejproduktivnějšího hráče soutěže Jiřího Burgra a jeho spoluhráčů by měla pomoci i nová tvář v týmu, obránce Jakub Čutta.
V posledním extraligovém utkání se podařilo Energii porazit „berany“ ze Zlína. V pátek se ukáže, jaká to byla vzpruha pro mužstvo. Karlovy Vary totiž hostí Vítkovice, kterým se v úvodu extraligy nebývale daří. „Každé vítězství je velmi cenné. Pro psychiku hráčů to hodně znamená. Předchozí zápasy se nám nedařilo, o to více si této tříbodové výhry vážíme,“ ohlédl se za posledním utkáním trenér Josef Paleček a pokračoval: „Bylo to důležité i kvůli divákům. Pokud bychom neuspěli, tak by nám to hodně vyčítali.“

Páteční duel, ale bude úplně jiný. „Vítkovice nejsou Zlín. Mají kvalitní mužstvo a jejich hráči budou chtít opět bodovat. Proto budeme muset změnit i taktiku,“ přidal kouč.

Severomoravské celky Energii dlouhodobě nesedí. Vítkovice jsou asi po Třinci jejím druhým nejméně oblíbeným soupeřem. Navíc v jejich řadách působí urostlí obránci ale i silní útočníci. Jiří Burger se drží v první pětce kanadského bodování ligy. „Předpokládám, že budou vycházet ze zajištěného středního pásma. Také proto jsme se více připravovali na to, že se musíme vyvarovat chyb právě ve středu kluziště,“ doplnil lodivod karlovarské Energie. Nabízí se proto otázka, zda Vítkovice nebudou předvádět podobný styl hry, jakým se v lázeňské metropoli prezentovali hráči Třince. „Podle mého až tak destruktivní nebudou. Mají šikovné hráče jako Burger nebo Ujčík. Ti dokáží jít do rychlého protiútoku a umí dát gól. Takže si nemyslím, že to bude jen o vyhazování kotoučů, tak jak to dělá Třinec. Oni se budou po získání kotouče pokoušet založit útok a na to si budeme muset dávat pozor,“ pokračoval v rozboru zápasu karlovarský kouč.

Kromě Petra Sailera, který přišel v úterý na hostování z Českých Budějovic, se také představí divákům obránce Jakub Čutta. „Petr přišel do nového prostředí. To že se mu v Budějovicích nedařilo, na něm nezanechalo žádné následky. Je to hráč, který už má hodně za sebou a podle mého se s klukama dá velice brzo dohromady. Jakuba Čuttu znám z Liberce a myslím si, že i on dobře zapadne do mužstva," uzavírá.

Jakub Čutta by měl v pátek nastopit v základní sestavě místo jiného obránce Romana Proška. Ten bude prozatím nastupovat v dresu Mostu, kde již působí i další karlovarský bek Kamil Černý. Definitivní vyřešení otázky zadních řad HC Energie přijde v průběhu následujícího týdne.

Jaroslav Kristek: Musíme napravit dojem z předchozích uktání

Jardo, v pátek před Vámi stojí další soupeř z Vítkovic. Už při pohledu na tabulku je jasné, že to nebude nic jednoduchého, že?
Určitě to nebude snadný zápas. Vítkovice se v poslední době zvedly, hrají dobrý hokej. V přípravě nesmíme nic podcenit.

Poslední vzájemný souboj ve Vítkovicích rozhodly až samostatné nájezdy. Vyrovnaný souboj je možné očekávat také v pátek...
Ve Vítkovicích jsme odehráli docela povedené utkání. Na tohoto soupeře se nám vůbec dlouhodobě docela daří, věřím, že se nám to podaří potvrdit. Musíme hrát podobně jako proti Zlínu. Od dobré hry v obraně se odvíjí veškerý úspěch.

Oproti Zlínu disponují Vítkovice větší silou v ofenzivě. Disponují například prvním mužem kanadského bodování Jiřím Burgerem.
Kvalita útoku je tam asi větší než ve Zlíně. S tím ale počítáme. Budeme si to muset pohlídat v obraně a pokrýt si střední pásmo. Vítkovice jsou zvyklé na širší hřiště, takže budou více čekat na brejky. Nebude to nic snadného, protože mají kvalitní obranu i brankáře. Kádr mají hodně kvalitní a svým postavením v tabulce to rozhodně potvrzují. Přesto věřím, že v pátek ty tři body urveme my. Budeme se maximálně snažit napravit dojem z předchozích utkání, kdy se nám zase až tolik nedařilo. Věřím, že se bude hokej divákům líbit.

Související články