HC Energie Karlovy Vary

Žraloci prohráli se Spartou v nájezdech a klesli na druhé místo

SKV Sharks Karlovy Vary - Sparta Praha 2:3 sn (0:1, 1:0, 1:1)
Polovinu základní části nezakončili karlovarští sledge hokejisté úplně ideálně. Na zimním stadionu v Ostrově Spartu tradičně mnohonásobně přestříleli, ovšem z převahy nedokázali vytěžit více než dvě přesné trefy. Na stejný úspěch se hosté mnohem méně nadřeli, a tak po nerozhodném výsledku 2:2 přišel na řadu penaltový rozstřel. V něm Žralokům definitivně zvlhnul střelecký prach a Sparta si díky stoprocentní efektivitě odvezla bod navíc. Karlovy Vary tak klesly v průběžné tabulce na druhé místo o bod za Kolín, který o víkendu plně bodoval.

SKV Sharks Karlovy Vary - Sparta Praha 2:3 SN (0:1, 1:0, 1:1)

Branky: 40. M. Geier (J. Berger), 45. J. Berger - 18. Z. Krupička (J. Krupička), 46. Bejvl, rozhodující nájezd Z. Krupička. Rozhodčí: Mikeš - Fagan, Červinka. Vyloučení: 3:3, navíc J. Berger - Bejvl 10 minut. Využití: 1:1. Diváci: 51. Vývoj utkání: 0:1, 2:1, 2:3. Hráno 16. listopadu 2008 v Ostrově.

SKV Sharks Karlovy Vary: Janoušek - J. Berger, M. Geier, Hrbek, Lindák, Janko, Forgo, T. Berger, Nejedlý

Sparta Praha: Vápenka - Z. Krupička, J. Krupička, Zikmund, Záluský, Němec, Bejvl, Zapletal, Žižka

Žraloci vstoupili do zápasu s chutí a na dlouhou dobu uzamkli Spartu v jejím obranném pásmu. Z úvodní spršky střel na Vápenku se ovšem žádná neujala. Hosté s tradiční defenzivní taktikou a snahou o brejky na Zdeňka Krupičku vyslali první pokus na Janouška až po sedmi minutách. Stalo se tak v momentě, kdy počáteční nápor domácích začal slábnout, a hned vzápětí hasil Janoušek maskou i nanejvýš nebezpečný nájezd sparťanského kapitána. Především zásluhou Sparty a její velmi omezené možnosti střídání však byla hra od samého počátku velmi rozkouskovaná, což hostům umožňovalo šetřit síly a domácím naopak znesnadňovalo pokusy o trvalejší nátlak.

Na konci 16. minuty musel s menším trestem ze hry Hrbek a přestože se Žraloci dlouho dobře bránili daleko od Janouškovy klece, v pomalu končící přesilovce se Sparta přece jen prosadila. Zdeněk Krupička si i přes dva hráče dojel pro ideální zakončení pod horní tyč a hosté vedli 1:0. Okamžitě po buly ve středovém kruhu vyvinuli Karlovarští takřka drtivý tlak a po patnácti sekundách málem vyrovnal z dorážky Nejedlý. Podobně jako on ale nevyužil velké přiležitosti v 19. minutě i Tomáš Berger sjíždějící na střelu z pravého kruhu. Vápenka však střeleckému festivalu do první přestávky odolal.

Po prvním odpočinku Pražané zpřesnili svou obrannou hru a Karlovaráky do enormního tlaku odmítali pouštět. Naopak se v končící 24. minutě na okamžik radovali ze Zikmudovy dorážky do prázdné branky, jenomže hlavní rozhodčí branku rezolutně neuznal kvůli Záluského postavení v Janouškově brankovišti. A tak dál pokračovala urputná snaha Žraloků o překonání soupeřovy precizní obrany, jenže to se nedařilo a místo branek vnesla na led vzruch bitka Jiřího Bergera s Bejvlem v polovině 27. minuty. Oba kohouti vyfasovali za boxerskou vložku 2+10 minut a karlovarský kapitán pomyslný vítězný vavřín. Při hře čtyř proti čtyřem nebylo daleko od dalšího konfliktu, ale postupně se hra uklidnila a vrátila se zpět do předcházejícího notového zápisu druhé třetiny.

Divácky nepříliš pohlednou pasáž hry najednou rozvířil nájezd Zdeňka Krupičky, který těžil z chaotického pohybu Žraloků po ledě, jenže dobruslil blízko k domácímu brankáři a ten už si následný pokus o zakončení pohlídal. Tato šance jako by Žraloky uvrhla do letargie, začali ztrácet v nekonečných osobních soubojích puky, ale Sparta pro ni dobré konstelace pohříchu k dalšímu většímu ohrožení Janouškovy branky nevyužila. A pykala za to v momentě, kdy to už málokdo čekal. Jiří Berger odpočinutý po dvanáctiminutovém pobytu mimo hru našel těsně před koncem druhé třetiny dlouhým pasem za obranu Michala Geiera, který své sólo dokonal v čase 39:41 úspěšnou kličkou kolem roztaženého Vápenky a vyrovnal na 1:1.

V úvodu třetího dějství se musel mít na pozoru Janoušek a proti Zapletalově střele vytasit svůj beton. Následně odjeli k trestné lavici v rozmezí necelé minuty Hrbek a Z. Krupička a když se vyrovnaný počet hráčů na ledě přehoupl Hrbkovým návratem ve zkrácenou přesilovku Žraloků, stačilo pouhých 11 sekund Jiřímu Bergerovi, aby přesnou ranou z pravého kruhu pověsil do vzdálenějšího rohu Vápenkovy branky vedoucí gól - 2:1. Sparta ovšem zareagovala bleskově. Hned po rozehrání vybídl Z. Krupička křížnou přihrávkou k vyrovnání Petra Bejvla, ten ale u druhé tyče ještě na puk ideálně nedosáhl. Chuť si ex-kolínský hráč spravil velmi rychle, když z následného buly před Janouškem přes hradbu těl propálil kotouč až do sítě a vyrovnal na 2:2 po pouhých 31 sekundách od karlovarského gólu.

Sparta se vrátila ke své osvědčené taktice častého přerušování hry a přenechala do závěru iniciativu Žralokům. Ti si nevedli špatně, nicméně Vápenka anebo nepřesná koncovka jim stáli v cestě za třemi body. Ve 49. minutě nezpracoval dobře přihrávku před odkrytou branku M. Geier a gólman Sparty se stihl přesunout. Stejný útočník střílel v 56. minutě z pravého kruhu, Vápenka puk neudržel, ale T. Berger byl na dorážku příliš z úhlu. Výčet nevyužitých gólových šancí pokračoval pohlednou, ale neplodnou kombinací J. Bergera s M. Geierem a Nejedlým a konečně příliš vysokou střelou osamoceného karlovarského kapitána z 59. minuty. Dramatický závěr jinak rozvleklého utkání ještě prošpikovaly oddechové časy obou trenérů a trest pro Němce za zdržování hry, gól už ale do poslední sirény nepadl.

Na řadu tak přišly samostatné nájezdy. Hrbkovu kličku vystihl Vápenka, aby Bejvl vzápětí poslal do výhody přesnou střelou pod víko Spartu. Ve druhé sérii neprostřelil Vápenku ani J. Berger a protože Zdeněk Krupička provedl úspěšně stejné zakončení jako jeho spoluhráč, odvezli si hosté z Ostrova bod navíc do Holešovic. Pro Žraloky znamená porážka po samostatných nájezdech pokles v tabulce na druhé místo za Kolín a před odvetami zamyšlení nad problémem s produktivitou. Přestože Spartu v zápase výrazně přestříleli, stačilo to jen na bod.

Další výsledky 3. kola ČSHL
Č. Budějovice - Olomouc 2:0
Kolín - Zlín 6:1
Č. Budějovice - Zlín 4:3
Kolín - Olomouc 2:0

Průběžná tabulka

1. Kolín          5 4 0 1 0 21:8   13
2. Karlovy Vary   5 3 1 1 0 21:11  12
3. Sparta         5 1 2 0 2  8:10   7
4. Č. Budějovice  5 2 0 0 3  8:19   6
5. Olomouc        5 1 0 1 3  8:11   4
6. Zlín           5 1 0 0 4 12:19   3