HC Energie Karlovy Vary

Ze Sparty s bodem, v semifinále narazí Žraloci na Olomouc

V posledním zápase základní části prohrávali karlovarští Žraloci na ledě Sparty téměř polovinu hrací doby nejtěsnějším rozdílem. Pak ale přišla předpisově zahraná powerplay a 57 sekund před koncem vyrovnal Jiří Berger. Zajímavé utkání musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých i podruhé v sezóně byla úspěšnější Praha. Možná více než vlastní výsledek ale zajímal Žraloky na Moravě se odehrávající souboj o možnost zahrát si s Karlovými Vary semifinále. České Budějovice nevyužily nejvýhodnější pozice a z dramatické zápletky nakonec vyšla vítězně Olomouc, která se již může těšit na 7. únor a první semifinále proti západočeským obhájcům titulu.

Sparta Praha - SKV Sharks Karlovy Vary 2:1 sn (0:0, 1:0, 0:1)

Branky: 36. Z. Krupička (Zikmund), rozhodující nájezd Bejvl - 60. J. Berger (Janko). Rozhodčí: Vaněk. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 16. Vývoj utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Hráno 25. ledna 2009 v Praze.

Sparta Praha: Vápenka - Z. Krupička, Zikmund, Němec, Bejvl, Zapletal, Žižka

Karlovy Vary: Janoušek - Hrbek, Frous, T. Berger, J. Berger, M. Geier, Janko, Jeřábek, Forgo, Kovářík

Utkání prvního s druhým o čest plynulo od počátku v pražské Tesla aréně ve vyrovnaném duchu, ale Sparta postupně přebírala iniciativu a vytvořila si řadu výrazných šancí. Tu první promarnil v přesilové hře v 11. minutě Bejvl, který neuspěl tváří v tvář Janouškovi. V pokračující početní výhodě domácích vystrašil Vápenku na druhé straně přízemní střelou Forgo, nadále však byla více nebezpečná Sparta. V průběhu 15. minuty se vyznamenala hned dvakrát Janouškova lapačka. Ta bude ve snu strašit Zdeňka Krupičku i Bejvla. O tři minuty později dorážel po Krupičkově akci Zikmund, jenže skálopevný gólman nadále odolával a když už byl překonán, pomohla mu pravá tyč, jako proti sólu domácího kapitána z 19. minuty.

Žraloci o přestávce zvedli hlavy a směr hry se najednou prakticky otočil. Nejprve se po buly před Vápenkou tlačil do zakončení Geier, jehož pokus proskákal nebezpečně blízko vzdálenější tyče, a že i Vápenkova lapačka je připravena poznal sólující Jiří Berger. Ten se ve 24. minutě ocitl po Geierově pasu sám před brankou, jenže namířil svou obávanou střelu přímo do gólmana. Ve své další příležitosti neuspěl ani Michal Geier, který si také vyzkoušel rychlost Vápenkova semaforu. Gólové koření tak přinesla až 36. minuta a paradoxně na opačné straně. Po několika chybách karlovarské defenzivy se před Janouškem chopil opuštěného puku Zdeněk Krupička a bez problémů zavěsil. Do šatny mohl přibalit soupeři vyrovnání Jiří Berger, to by ale nesměl ze druhé vlny rozezvučet po Vápenkově teči brankovou konstrukci.

Třetí třetina se nesla ve znamení pokračující karlovarské aktivity, kterou ovšem nedoprovázela potřebná střelba. Až v 53. minutě Vápenku výrazněji zaměstnal pokusem po ledě Forgo a naděje na vyrovnání udržel v následném protiútoku dvou na jednoho Janoušek proti Krupičkovi. Tlak Žraloků ale ani přes tuto drobnou komplikaci nepolevoval, a tak si trenér Žižka vybral v 57. minutě oddechový čas. Zdálo se, že úspěšný, zvlášť když Geier v závaru Vápenkovu branku přestřelil. V čase 58:56 si před vhazováním po Vápenkově levici vzali čas na poradu i hosté a poslali místo Janouška šestého hráče do pole. Ludvík Janko precizně vyhrál buly a volný Jiří Berger po sedmi sekundách odčaroval Vápenkovu neprůstřelnost. Radost Žraloků a patrné zklamání Pražanů jen prokázaly, že obě mužstva nepojala utkání jen rekreačně.

Rozhodnout musely i podruhé ve vzájemném zápase samostatné nájezdy. Za Spartu se hned v první sérii nemýlil Bejvl nenapodobený až do třetí série. Hrbek efektně udržel Žraloky ve hře a když Krupička nedal, pokračovala dovednostní soutěž dál. Jiří Berger ovšem neproměnil a Petr Bejvl i napodruhé svým typicky pomalým rozjezdem uspěl a připsal Spartě bod navíc.

Ohlasy po utkání:

Karel Žižka (trenér Sparty): "Řekli jsme si, že dneska to bude uvolněnější, tak budeme hrát trošičku víc dopředu. I když se nám to úplně nepovedlo a dostali jsme branku, tak to bylo celkem v pohodě. Chtěli jsme si něco zkusit, kdyby se nám náhodou podařilo postoupit a hrát zase proti Karlovým Varům, tak abychom věděli, co můžeme a co nemůžeme. Je fakt, že nemáme dostatek hráčů a to je strašná komplikace. I tak jsme už třetí zápas hráli úplně super první třetinu, ale nedali jsme žádné góly. Asi si to kluci schovávají až na play-off."

Jiří Berger st. (trenér Karlových Varů): "Určitě jsme nepřijeli zadarmo odevzdat body. Pomaleji jsme se rozjížděli, ale od druhé třetiny to už byl z naší strany skvělý výkon. V první nás podržel brankář Janoušek. Závěr byl perfektní, skvěle vyhraná bule i skvělá střela."

Další výsledky 6. kola ČSHL
Zlín - Kolín 6:2
Olomouc - České Budějovice 2:0
Zlín - České Budějovice 3:1
Olomouc - Kolín 1:2 SN

O soupeři Žraloků pro semifinále se rozhodovalo mezi Českými Budějovicemi, Olomoucí a Zlínem. Budějovice měly před víkendem k postupu nejblíž, jenže nedokázaly udělat poslední krok a prohrály na Moravě oba přímé souboje. Z toho těžili Olomoučtí Kohouti, kterým po výhře nad Budějovicemi stačil proti Kolínu i bod. Zlín nezachránily ani dvě výhry a na jeho úkor postoupila při rovnosti bodů díky lepší vzájemné bilanci právě Olomouc. České Budějovice nakonec klesly až na poslední místo

Semifinále play-off odstartuje 7. nebo 8. února na ledě hůře umístěných celků. Na dvě vítězná utkání se střetnou Karlovy Vary s Olomoucí a Sparta s Kolínem. Odvety jsou na plánu v domácím prostředí lépe umístěných celků 28. února a případně i 1. března.

Konečná tabulka po základní části

1. Karlovy Vary   10 6 1 3 0 40:24  23
2. Sparta         10 4 3 1 2 22:15  19
3. Kolín          10 4 2 1 3 31:23  17
4. Olomouc        10 3 0 2 5 16:27  11
5. Zlín           10 3 1 0 6 27:29  11
6. Č. Budějovice  10 3 0 0 7 13:27   9