HC Energie Karlovy Vary

Proti Znojmu se chci pokaždé vytáhnout, říká Milan Procházka

Domácí zápasy se Znojmem bývají velmi urputné. Tak tomu bylo i v tom posledním televizním. Navíc se první dvě třetiny hokejisté Energie nedokázali dostat do tempa. Ve třetí části hry si však konečně dokázali vypracovat tlak, s ním i šance a nakonec zvítězili na nájezdy. Aktuální člen čtvrté útočné formace Milan Procházka si zisk dvou bodů skončení utkání pochvaloval.
Výhra za dva body po takovém průběhu zápasu se asi počítá, že?
Znojmo přijelo s těžkou defenzívou, odehráli zápas výborně takticky. My jsme se do nich tlačili, snažili jsme se dát gól. To se nám nepodařilo, naopak jim tam spadl takový „haluzák“ a pak už to proti nim bylo hrozně těžké. Zaplať Pán Bůh, že nám to tam nakonec spadlo a nájezdy jsme zvládli parádně. Dva body jsou hodně cenné.

Čím to je, že vás Znojmo dokázalo tak výborně ubránit?
Oni hrají v pěti dozadu, výborně nás dokázali pokrývat a dařilo se jim vyhazovat puky, které dobruslovali. Obranu mají zvládnutou opravdu dobře a nám absolutně nevyhovuje, když se máme do někoho tlačit. I pro nás je výhodnější hrát venku, bránit a vyrážet do brejků. Tlačit se do pěti bránících hráčů nám dělá obrovské problémy.

Snažili jste se i změnit taktiku a místo kombinace jste začali nahazovat puky, ale ani to vám příliš nepomáhalo.
To je pravda, přesto pořád vítězila jejich defenzíva. Je to sice hrozný hokej, ale na nás bohužel účinný. Potřebovali jsme se dostat do tlaku, ale nedařilo se nám to. Hlavně, že Petr Sailer vyrovnal, protože oni by tu klidně dokázali 1-0 vyhrát, tohle u nás umí.

Fanoušci Energie se na urputné zápasy se Znojmem příliš netěší. Co vy hráči? Máte i vy lehké obavy z těžkého dobývání betonové defenzívy?
Takhle to určitě nebereme. Před zápasem se burcujeme, věříme, že nám tam brzy padne nějaký gól a pak že už budeme hrát v klidu. To se bohužel nepodařilo a my jsme se opět trápili. Naštěstí nás podrželi oba naši gólmani a dva body jsou super.

Vy jste ze Znojma, prožíváte ještě pořád zápasy proti „svým“?
Teď už to beru přece jen jinak než dřív. Ale pokaždé se proti nim chci vytáhnout a jsem hodně rád, že jsme dokázali zvítězit.

Je tam ještě hodně Vašich bývalých spoluhráčů? Hecujete se?
Pořád je tam ještě dost kluků, se kterými jsem začal hrát extraligu. Třeba Haman, Plášek, Erat, Mojžíš a další kluci. Trochu se určitě špičkujeme, ale všechno jen tak ze srandy.

Jak se po dlouhé pauze způsobené zraněním dostáváte do hry?
Řekl bych, že se do toho pomalu dostávám. Ale je těžké vrátit se do sestavy, protože všichni hrají dobře. Trenér má hráče, kterým věří a je jen na mně, abych ho na trénincích i zápasech tvrdou prací přesvědčil, že do sestavy patřím. Musím makat a věřit, že se opět začnu více prosazovat.

Před reprezentační pauzou zajíždíte do Liberce.
Momentálně se mi zdá, že nám více vyhovují zápasy venku. Musíme se snažit předvést týmový výkon jako v Plzni a na Spartě. Pokud se nám to podaří, pak věřím, že nějaký bodík přivezeme. I když je teď Liberec ve velkém laufu.

Co vlastně říkáte na české poměry nevšednímu trejdu mezi Libercem a Boleslaví?
Je rozhodně hodně zvláštní vyměnit tři hráče základní sestavy za jednoho jediného. I když za tak špičkového hráče, jakým Radim Vrbata je. Ale může se stát, že jim to pomůže.

Milan Procházka
Milan Procházka po zápase se Znojmem (autor: Kateřina Bogliová)

Související články

Reportáž | čt 29.1.2009

Defenzivní zápletku rozřešil Sailer