HC Energie Karlovy Vary

Dechberoucí bitva pro Spartu

HC Energie - HC Sparta 2:4 (0:1, 1:3, 1:1)
Tahák 50. extraligového kola přilákal na karlovarský zimní stadion netradičně vysokou návštěvu. A ta mohla sledovat skutečně mimořádné hokejové přestavení, bodovou radost si ale nakonec užíval jen sparťanský hlouček. Energie do utkání vstoupila rázně a vypracovala si řadu dobrých příležitostí, jenže v závěru úvodní třetiny ji přesnou dělovkou od modré zmrazil Pilař. V úvodu druhé části dokázali Pražané dvěma zásahy dokonale potrestat pětiminutové vyloučení opepřené v zápětí dalším trestem pro Západočechy. I přes kritický vývoj zapnuli energetici na ještě vyšší obrátky a na začátku poslední dvacetiminutovky už to bylo zásluhou Košťála (na snímku) a Hluchého opět jen o gól. Smršť střel ale třetí úspěch nepřinesla, a když Broš trefil prázdnou branku, odjížděli z ledu s vítězným úsměvem sparťané.
O2 extraliga, 50. kolo, ne 15.2.2009, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
2:4
0:1, 1:2, 1:1
Branky a nahrávky: 38. Košťál (Kumstát), 46. Hluchý (Sailer) - 18. Pilař (Kratěna, Broš), 27. Langhammer (Broš, Jan Hanzlík), 27. Langhammer (Vykoukal, Kratěna), 60. Broš. Rozhodčí: Šindler, Stricker (Švýc.) - Barvíř, Kis. Vyloučení: 3:10, navíc Dobroň (Karlovy Vary) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 4090.
Karlovy Vary: Mensator - Řezníček, Dobroň, Němec, Duben, Prošek, Mudroch, Čutta, K. Černý - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Hluchý, Dej, Sailer - Melenovský, Pech, Skladaný - Zaťovič, Milan Procházka, Zucker
Sparta: Přikryl - Pilař, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, S. Hudec - Látal, Broš, Kratěna - Ton, Výborný, Netík - Hromas, Langhammer, Koreis - Hrdel, Mrňa, Kafka

Komentář k utkání

Utkání třetího celku extraligového pořadí se čtvrtým nabízelo už dlouho dopředu nevšední zážitek. A plný karlovarský stadion rozhodně nemohl být předvedenou hrou zklamán. Domácí celek začal utkání velkým náporem, který ovšem dokázala dobře zformovaná obrana Sparty eliminovat jen na spršku střel ze střední vzdálenosti. V brance bojovníků v rudých dresech stál navíc v pohodě chytající Přikryl.

Nadějné pokusy si domácí připsali po individuální akci střílejícího Procházky, Pech s Melenovským své přečíslení pokazili nepřesnou přihrávkou, Kumstát se Skuhravým svou neuvěřitelnou zarputilostí vyprodukovali zajímavou pozici pro obránce Němce a neuspěl ani s další dělovkou od modré Dobroň. Sparta tak přežila to nejhorší a dříve než se stačila v útočném pásmu pořádně rozkoukat, už vedla. Zmatku v domácí obraně využil přesnou a razantní ranou pod víko dvě minuty před pauzou Karel Pilař.

Opařená Energie nechala v úvodu druhé části trochu vychladnout hlavně svých zbraní a toho málem využil ke zvýšení náskoku Hromas. Mladému útočníkovi zabránila ve skórování brusle jednoho z domácích beků. Radost sparťanského kotle na sebe ale dlouho čekat nenechala. Po diskutabilním zákroku mimo hlavní dění byl na pět minut vyloučen karlovarský Dobroň. Energetici dvě minuty nepustili soupeře do pásma, pak ale chvilkového zámku využil k jemné teči Brošovy střely Langhammer. A aby karlovarská trudomyslnost dosáhla svého vrcholu, byl po chvíli vyloučen Mudroch, což značilo dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku pro Pražany. Ti svou ofenzivní sílu bleskově využili snadno dorážejícím Langhammerem, to vše ještě před polovinou duelu.

Druhá půlka utkání byla zcela ve znamení karlovarské snahy po korekci a urputné bojovnosti srdnatě bránících hostí. Pražany dlouho držel fantastický Přikryl, od kterého se dnes neodrazil snad jediný puk. Přesto Vary ještě před druhou přestávkou snížily. Mezi kruhy napřáhnul Jan Košťál a brankář Sparty se jen ohlédl.

Domácí ochozy vycítily šanci a dál tlačily svůj tým do útoku. Přemíru ofenzivy málem potrestal ujíždějící Kratěna, jehož ovšem nenechal zakončit „čechmánkovským štírem“ pohotový Mensator.

Svou aktivitou si energetici vypracovávali stále dostatek šancí a hosté museli častěji faulovat. Neutuchající snaha nakonec ve 46. minutě vedla ke snížení. Při dvojnásobné početní výhodě vyskočila z hromady těl za Přikryla nečekaná střela, která ještě změnila směr po zásahu od Milana Hluchého.

V dalších minutách měl dvakrát na holi vyrovnání Jan Košťál. Nejprve se jeho rána z kruhů odrazila od brankářovy výstroje jen těsně vedle, posléze jej Přikryl vychytal v samostatném úniku povedeným skluzem.

Karlovarské sevření si i nadále říkalo o třetí branku v hostující síti, jenže hokejový bůh a především odhodlaná družina kouče Výborného v čele s Přikrylem byli proti. Když v závěrečné power play nezaregistroval odražený puk Kumstát a Němec v obranné fázi smolně zlomil hůl, mohl si Broš vychutnat snadné rozhodnutí pohledného utkání.

Ohlasy trenérů

Josef Paleček (HC Energie Karlovy Vary): Myslím si, že to byl velmi kvalitní zápas, který měl náboj a nasazení. Nezvládli jsme druhou třetinu. Rozhodující byly dva obdržené góly při pětiminutové přesilové hře Sparty. V koncovce nám poté chybělo sportovní štěstí, za výkon bychom si bod zasloužili. Zaráží mě, že během zápasu jsme zlomili osm hokejek.

František Výborný (HC Sparta Praha): V utkání šlo o hodně a oba týmy si to uvědomovaly. Nám se podařilo jít do vedení. Věděli jsme však, že to nebude lehké. Měli jsme Karlovým Varům co oplácet a dnes jsme jim porážku z Prahy vrátili.

Fotogalerie

Související články