HC Energie Karlovy Vary

Hokejový předkrm zdarma: dorostenci ve čtvrtek vstupují do play off

Karlovarští dorostenci se i přes zaváhání v poslední fázi základní části probojovali do vyřazovacích bojů, a zimní stadion v Karlových Varech si tak znovu užije play off, ve kterém se představí pražská Slavia. Svěřenci Karla Mlejnka a Jaromíra Kverky se svým nasazením a chutí do hry pokusí překonat silného soupeře i nepřízeň osudu v podobě zranění několika opor. Na domácím ledě se Energie představí ve čtvrtek 26.2. od 17:30. Přijďte karlovarské mladíky podpořit, budou to potřebovat. Atmosféru play off zprostředkuje i podrobný online přenos na těchto stránkách.
Poprvé po delší odmlce nakoukli karlovarští dorostenci do osmifinále minulou sezonu 2007/2008. Avšak po obou prohraných zápasech s Mladou Boleslaví zároveň jejich angažmá v těchto bojích neslavně skončilo. Letos se utkají se soupeřem, který má s vyřazovacími boji poměrně větší zkušenosti a rozhodně bude pro domácí minimálně vyrovnaným protivníkem.

Raketový start s pomalejším finišem

Lepší začátek si Západočeši snad ani přát nemohli. Hned v pátém kole chytili úžasnou formu a tam jim vydržela po celých šest kol bez jediného klopýtnutí či porážky. V polovině sezony okupovali svěřenci trenéra Karla Mlejnka polovinu první šestnáctky, a mohli tak směle pomýšlet na vysněné play-off. Odvíjelo se to i na výsledcích, a tak ojedinělé výpadky střídaly série výher. Ovšem zvrat přišel na přelomu kalendářního roku. Ze čtrnácti utkání vydolovali energetici pouhých šest bodů a z krásné osmé příčky se rázem stala jedenáctá, avšak také postupová příčka.

Tahouni hlavně v útoku

Hlavním tahounem mužstva, který získal prvenství ve statistikách jak v počtu vstřelených branek (26), tak i v počtu nasbíraných bodů (38), je Martin Frk. Ten v Karlových Varech hraje již od útlého věku, a není tedy divu, že se mu v zelenobílém dresu tolik daří. Dalším velmi důležitým článkem v sestavě je Jaromír Kverka, který se s 28 body zařadil na druhé místo.

V obraně se nejvíce prosadil Václav Hluchý, který se s jednou vstřelenou brankou a dvanácti asistencemi ujal prvenství v dorostenecké statistice Karlových Varů. Z brankářů strávil na ledě nejvíce času David Honzík, který v týmu působí pouze 3 roky, a hned se ujal pozice týmové jedničky. O jeho kvalitách svědčí i přívětivá úspěšnost zákroků 91.83 %.

Obstojí i bez opor?

Hlavní kouč dorostenecké Energie Karel Mlejnek však stojí před vyřazovacími boji před velice těžkou zkouškou. Nejprve vypadl z útoku Michal Vachovec, který se vrací z reprezentačního turnaje do 17 let s přetrženými ramenními vazy, stejně jako jeho kolega v lajně Martin Frk, který si stejné zranění přivezl z reprezentačního turnaje šestnáctek. Pro oba je to konec letošní sezony. Posledním zatím hlášeným chybějícím tahounem bude Marek Švec, který se zranil na lyžařském výcviku a sezona pro něj taktéž skončila. Tým tedy do play off vstupuje bez jednoho produktivního útoku, avšak trenér to před hráče předkládá jako výzvu se slovy: "Pojďme to překonat!"

Slavia: Návrat ke zlatým časům?

Slávistický dorostenecký hokej má ještě určitě zarytou v paměti sezonu 2004/2005, kdy se naposledy stal vítězem vyřazovacích bojů. Od té doby patřili odchovanci pražského velkoklubu stále ke špičce mládežnického hokeje, ovšem pouze jako účastníci semifinálových bojů. Zklamáním pro ně byla uplynulá sezona, kdy jejich snažení ztroskotalo na papírově slabším soupeři z Plzně.

Současná již ukončená základní část se nesla pro Pražany ve velice příznivém tempu a vítr z plachet jim na kratší dobu sebrala pouze série proher v polovině ledna. Naopak štěstí na hokejky se Slavii přilepilo na přelomu prosince a února a s čistým tříbodovým ziskem vyšli z neuvěřitelných devíti zápasů v řadě. Konec sezony si sveřenci trenéra Vebera kvůli již zmiňované šňůře zkomplikovali, ovšem nic neohrozilo jejich ukončení základní části s pěknou pátou pozicí.

Síla Slavie? Útok!

Jestli se oba rivalové v něčem shodují, tak to jsou určitě jejich přednosti v útoku. Ve Slavii je jednoznačným kanonýrem Dmitrij Jaškin, který se se 46 body umístil nejen na první příčce kanadského bodování svého klubu, ale i v první dvacítce v celkovém hodnocení všech týmů. Další oporou týmu je Jakub Kadlec, který však kraluje v týmu hlavně v počtu asistencí (27). Zadní vrátka drží u červenobílých hlavně Ladislav Hruška, který je s celkovým počtem 13 bodů tahounem slávistické obrany. Brankářskou jedničkou týmu je Jan Dlouhý, který s úspěšností 91.99 % rozhodně nepatří mezi gólmanské outsidery.

Harmonogram osmifinále

1. zápas: čtvrtek 26. února

2. zápas: sobota 28. února

(3.zápas: neděle 1. března)

Statistiky

Pohled na tabulku

TýmUmístěníBodySkóreZápasů
KVA11.72148:14846
SLA6.95163:10746

Útočníci

Nejproduktivnější hráčAsistencíBranekBodůZápasů
Martin Frk (KVA)12263822
Dmitrij Jaškin (SLA)19274645

Obránci

Nejproduktivnější hráčAsistencíBranekBodůZápasů
Václav Hluchý (KVA)1211344
Ladislav Hruška (SLA)761341

Brankáři

Nejproduktivnější hráčZápasůZásahůMinut%
Honzík David (KVA)31820169991,83
Jan Dlouhý (SLA)32758187491,99

Vzájemné zápasy 2008/2009

35. HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 1:2

46. HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 5:4 sn

Související články