HC Energie Karlovy Vary

Žraloci si s chutí vystříleli finále

Sharks Karlovy Vary - Olomoučtí Kohouti 8:3 (2:0, 3:0, 3:3). Konečný stav série: 2:0.
AKTUALIZOVÁNO - V Karlových Varech se bude i počtvrté za sebou hrát sledge hokejové finále! Rozhodla o tom vysoká výhra Žraloků nad Olomoucí 8:3, když až ztráta koncentrace v samotném závěru vymazala nulu na soupeřově straně. Po herně vyrovnaném úvodu, ve kterém ale dokázali Karlovarští potrestat ojedinělé chyby Olomouce v defenzivě, rozhodla definitivně druhá část hry. Po ní už si Žraloci závěr utkání až na předposlední minutu a tři obdržené góly mohli užívat, včetně postupových oslav.

SKV Sharks Karlovy Vary - APA VČAS Olomoučtí Kohouti 8:3 (2:0, 3:0, 3:3)

Branky: 17. J. Berger (M. Geier), 18. Forgo (Hrbek), 22. J. Berger (M. Geier), 26. J. Berger (Hrbek), 35. M. Geier (J. Berger), 45. Forgo (Frous), 46. M. Geier, 55. Janko (Hrbek) - 59. Kvoch (Keller), 59. Fojtík (Kvoch), 59. Fojtík. Rozhodčí: Fagan - Danyo, Schopf. Vyloučení: 2:0, navíc Staněk (Olomouc) 10 minut, hráčská lavice Olomouce za protesty trenéra do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 43. Vývoj utkání: 8:0, 8:3. Hráno 28. února 2009 v Ostrově.

Karlovy Vary: Janoušek (od 41. Bozděk) - Hrbek, Frous, T. Berger, J. Berger, M. Geier, Nejedlý, Janko, Lindák, Jeřábek, Forgo

Olomouc: Hulín - Kvoch, Keller, Fojtík, K. Veselý, Staněk, Havlík, L. Geier, J. Veselý, Stodola

Hosté z Moravy, vědomi si nepříznivého stavu série, vstoupili do utkání aktivněji a častěji zaměstnávali Janouška než domácí Hulína. Střelecky aktivní byli v červeném dresu zejména reprezentační hráči Fojtík a Kvoch, jenže Janoušek se po jejich pokusech jen dostal do provozní teploty. Žraloci vsadili na zabezpečenou obranu a brejky, z nichž nejnadějněji vypadal ten Michala Geiera z 10. minuty. Nebezpečí před Hulínem však uhasila nepřesná přihrávka do druhé vlny.

Stavidla olomoucké obrany se prolomila na pomezí 17. a 18. minuty a to hned dvakrát. Nejprve si mazácky počínal v samostatném nájezdu Jiří Berger a po něm zvýšil i s trochou štěstí z dalšího brejku Jiří Forgo. Hosté si po slepených brankách vybrali čas na srovnání myšlenek, ale do konce třetiny se už ze studené sprchy neoklepali. Domácí uzamkli obranné pásmo a nenechali soupeře vypracovat si vážnou šanci.

Že se druhé semifinále asi bude vyvíjet výsledkově jednoznačně, to napověděl hned úvod prostřední třetiny. Na konci 22. minuty se ocitl Jiří Berger před gólmanem Kohoutů znovu nehlídaný. Hulín sice dobře zmenšil střelecký úhel, nicméně karlovarský kapitán zvedl puk pod horní tyč naprosto přesně. Žraloci převzali iniciativu a ve 26. minutě už Jiří Berger mohl oslavit hattrick, když z osy hřiště poslal za Hulína čtvrtý gól. Kohouti vypadli z role a nebýt pohotového Hulínova výjezdu, dostal by se Michal Geier do dalšího sóla.

Postupně ale hosté zvedli hlavu a po Fojtíkově střele si Janoušek mohl oddychnout, když jím vyražený puk těsně přeplachtil horní tyč. Do zakončení se dále dostávali zejména Fojtík s Kvochem, kteří ukazovali slušnou formu před blížícím se mistrovstvím světa. Vše ale bylo málo platné, když i při vlastní početní výhodě hosté pustili domácí do nájezdu dvou na jednoho, ve kterém Michal Geier nadvakrát upravil už na 5:0.

Hned po zakulacení skóre mohli Hanáci snížit, jenomže Fojtík pohotovou střelou po buly jen trefil nic netušícího Janouška. Až do konce druhé třetiny byla patrná snaha Olomouce o snížení, jenže naprostá většina střeleckých pokusů neznamenala pro karlovarského brankáře těžkou práci.

Příležitost pro třetí dvacetiminutovku dostal v domácí kleci Jiří Bozděk a než si poprvé sáhl na puk, padly další dva góly na druhé straně. I přes velmi těsnou obranu se v pravém kruhu prosadil tečovanou střelou podruhé v zápase Jiří Forgo a vzápětí po něm obral Michal Geier protihráče o kotouč ve středním pásmu a svůj nájezd zakončil přesně ke vzdálenější tyči.

Teprve následně se Bozděk musel mít na pozoru při oslabení svého týmu, ale nejvíce si oddychl, když za ním již při plném počtu hráčů na ploše zazvonila branková konstrukce. A tak pokračoval klasický scénář: Olomouc střílí většinou z dálky, Vary najíždějí jedním nebo dvěma hráči do brejků. Která varianta byla nebezpečnější, hovořilo průběžné skóre. To ještě upravil v 55. minutě Ludvík Janko, který dostal dostatek času na hranici brankoviště a přesně zavěsil pod víko.

Po osmé brance přišel velký moment pro olomouckého trenéra Brixe. Chyba čárových rozhodčích ho tak dopálila, že byl nakonec hlavním sudím s trestem do konce utkání vykázán ze střídačky. Možná jako malou náplast mu jeho svěřenci připravili málokdy vídanou 59. minutu. Domácí odložili stranou svou koncentraci a během 38 sekund třikrát za sebou inkasovali! Do listiny střelců se zapsal Tomáš Kvoch a po něm dvakrát Erik Fojtík. Na vysoké výhře Žraloků a jejich postupu do finále to už však nemohlo nic změnit.

Ohlasy trenérů po utkání:

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Byl to pěkný zápas, byli jsme celé utkání lepší. Šancí jsme měli tak na dva zápasy. To, co tam předváděl Michal Geier, byla hrůza. No ale jsem spokojený, jsme ve finále. Tam budeme hrát buď s Kolínem nebo se Spartou. Já bych radši bral tu Spartu. No finále je finále. Závěr mě mrzí, to bylo nezodpovědné od celé obrany. Nedokážu to pochopit. V kabině klukům říkám, ať to vyhodí ze třetiny ven, když je tam nějaký závar. Ne, je to furt dokola. Nevěřím tomu, že by nás Olomouc přestřílela. My jsme tam měli šancí, všichni to viděli. To bylo tak osm neproměněných šancí, ne-li deset."

Martin Brix (Olomouc): "Byla obrovská škoda, že na začátku jak jsme soupeře na deset minut zavřeli, tak jsme nedali gól. My jsme dnes stavěli domeček z karet. Měli jsme tlak, dostali jsme se do třetího patra, pak inkasujeme a jsme na začátku. Zase začneme stavět, dostaneme gól a jsme na začátku. A po třetím gólu jsme už karty vyhodili a nehráli jsme absolutně nic. My jsme se zkoušeli těm brejkům bránit první třetinu a docela to šlo. Vary jsou ale bruslařsky úplně jinde, takže nás přebruslily. Já osobně si myslím, že mají nacvičenou jednu věc a tou nás přehrály. Nejsem si jistý, jestli jim to bude stačit ve finále na titul."

Sparta proti Kolínu prodloužila sérii

Kolín nevyužil v Praze svého mečbolu a o druhém postupujícím do finále tak bude muset rozhodnout třetí vzájemné utkání. Pražané v domácím prostředí zvítězili 2:0 a uchovali si naději na již čtvrté opakování finále s Karlovými Vary.

Sparta Praha Sledgehockey - SK Draci Kolín 2:0 (1:0, 1:0, 0:0). Stav série: 1:1.
Branky: 16. Z. Krupička, 33. Němec (Zikmund).