HC Energie Karlovy Vary

Skvělé hokejové představení proměnila Energie ve druhý bod

SF3: HC Energie - HC Sparta 5:3 (1:1, 1:1, 3:1). Stav série: 2:1.
Karlovy Vary si užívají hokejové semifinále na maximum. V neděli sehrály s pražskou Spartou dechberoucí duel, ve kterém se nakonec radovaly ze zisku druhého bodu v sérii. Velký večer prožil Jan Košťál, který svůj 500. zápas v dresu extraligových Karlových Varů okořenil dvěma zásahy. Rozhodujícím momentem se stala ubráněné oslabení ve třech, po kterém energeticiv krátkém rozmezí třikrát skórovali. Série pokračuje již v pondělí opět od 17:00.
O2 extraliga, SF3, ne 22.3.2009, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
5:3
1:1, 1:1, 3:1
Branky a nahrávky: 9. Košťál (Němec, Skuhravý), 25. Pech (Dej), 54. Košťál (Řezníček), 57. Skladaný (Melenovský, Procházka), 58. Němec (Pech, Dej) - 19. Langhammer (Koreis), 22. Kratěna (Broš), 59. Koreis (Procházka). Rozhodčí: Hodek, Fraňo - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1. Diváci: 4238. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2, 5:3.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Pech, Sailer, Dej - Kristek, Hluchý, Zucker
Sparta: Přikryl - Pilař, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, S. Hudec, L. Procházka - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Hromas, Podlešák (23. Mrňa), Koreis - Látal, Hrdel, Kafka

Komentář k utkání

Hned v úvodu první třetiny obě mužstva naznačila, že ani po přesunu na západ neztratí série nic ze své atraktivity. Nátlakovou hrou si domácí vynutili tři fauly soupeře a při vyloučení Látala svým důrazem nejprve zahrozil první útok Energie, v závěru přesilovky se pak před branku mrštně natlačil Procházka. Když u časoměřičů seděl Hromas, už se energetikům tolik nedařilo, naopak již v plném počtu ujížděl na Mensatora Petr Ton. Na rozdíl od předešlého duelu ale z tohoto souboje vyšel vítězně mladý Karlovarák.

Úvodní nedisciplinovanost se ale hostům přece jen nevyplatila. V další přesilové hře oslavil Jan Košťál svůj pětistý start v extralize chytrou tečí Němcovy rány. Zaskočení hosté pak ještě ubránili vyloučení Koreise a sami se začali tlačit do útočného pásma. Minutu a půl před koncem první části Jakub Langhammer využil individuální akce Koreise a střelou z mezikruží rozesmutněl nabitý stadion v Dolní Kamenné.

Před utkáním se Pražané mohli pochlubit úspěšností přesilových her přes 37 %, a tento fakt potvrdili i na startu prostřední části. Ale ačkoli hráli domácí při vyloučení Skladaného ve čtyřech, přítomnost dvou nekrytých sparťanů před Mensatorem omluvit nelze. Ondřej Kratěna si vyměnil dvě rychlé přihrávky s Brošem a střelou do odkryté klece poslal svůj tým do vedení. Radost početné skupinky v rudých barvách ale vydržela jen necelé tři minuty. Jeden z nejaktivnějších mužů zápasu Lukáš Pech si v 26. minutě vybral i patřičnou dávku štěstí po vyjetí zpoza branky našel milimetrovou skulinu v Přikrylově postoji u tyče.

I po karlovarském vyrovnání obraz hry na ledě ovlivňovala řada vyloučení na obou stranách, mužstva si tak pobytu v útočném pásmu užila dostatek. Z týmu domácích se soupeře dařilo přehrávat hlavně Pechově formaci, na druhé straně byl vidět především Petr Ton. Další z hvězd dosavadního průběhu série se na konci třetiny řítila na branku, vzájemný souboj ale i napodruhé vyhrál Mensator.

Do třetí části nastoupila obě mužstva s vědomím, že rozhodnout může jedna vstřelená branka a podle toho to na ledě i vypadalo. Předešlé útočné manévry nahradila přece jen odpovědnější hra a brankový závan se nad ledovou plochou rozhostil až krátce před polovinou třetiny. Po vyhození puku mimo hřiště přisedl domácí obránce Prošek na trestnou lavici k Dejovi a v třiapadesátivteřinovém dvojnásobném oslabení mohli domácí děkovat jen a jen svému brankáři. Mensator vykryl i Brošův pokus z mezikruží po jednodotykové kombinaci Sparty.

A energetici se svému brankáři odvděčili nejlepším možným způsobem. Přesně v čase 53:00 nahazoval do chumlu těl před Přikrylem Řezníček a Jan Košťál tečoval mimo dosah sparťanského brankaře. Nabuzená Energie rázem získala více odvahy do útočení a brzy byla počtvrté odměněna. Melenovský našel bleskovou přihrávkou od zadního mantinelu nehlídaného Skladaného, který mířil přesně mezi Přikrylovy betony. A to ještě nebyl konec! Hned po minutě vydala na cestu vstříc síťce i střela Ondřeje Němce od modré. Přestože hosté dvě minuty před koncem snížili na 5:3, o vítězi utkání už bylo rozhodnuto.

Ohlasy trenérů

Josef Paleček (HC Energie Karlovy Vary): Byl to naprosto vyrovnaný a kvalitní zápas. Bylo tam nasazení z obou stran, bylo vidět, že jde o hodně. Pro nás byl nejdůležitější moment, že jsme ubránili perfektně přesilovku soupeře pět na tři a v tu chvíli jsme se v poslední třetině uklidnili. Využili jsme pak zaváhání soupeře, šli nekompromisně do brány a prakticky to utkání rozhodli.

Marian Jelínek (HC Sparta Praha): Myslím, že zápas se pro nás nevyvíjel až tak špatně. Do 13. minuty jsme byli čtyřikrát venku, tu třetinu jsme nakonec dohráli 1:1, tedy jaksi v rámci, pak si myslím, že se v bleděmodrém opakovalo to, co se nám stalo u nás. Nevyužijeme v rozhodujícím okamžiku téměř minutovou přesilovku pět na tři, soupeř nás pak potrestá během pěti vteřin a inkasujeme gól. Potom jsme trošičku hru otevřeli, soupeř trestal veškeré chyby a dotáhl to do vítězného konce.

Fotogalerie

Související články