HC Energie Karlovy Vary

Ohlasy trenérů po zlatém sledge hokejovém finále proti Spartě

Sledgehokejové finále mělo počtvrté stejné obsazení, ale takové drama jako letos, to dosud k vidění na českých stadionech nebylo. Karlovarští Žraloci vyhráli obě utkání až v samostatných nájezdech, přitom v zápase vždy prohrávali o dvě, v odvetě dokonce o tři branky. K nevídanému představení jsme se vrátili v rozhovorech s trenéry finalistů Jiřím Bergerem starším z Karlových Varů a Karlem Žižkou ze Sparty.

Jiří Berger st.: Po obhajobě jsme toužili!

Po druhé třetině jste měli tříbrankové manko. Věřil jste ještě v obrat?
Prohrávali jsme sice 1:4, ale řekl jsem klukům, že to ještě zkusíme obrátit. Šli do toho pak naplno a povedlo se to!

Takže jste o druhé přestávce naordinoval totální útočnou taktiku?
Přesně tak. Útočit, tlačit se před bránu a z toho nakonec ty góly vznikly. Párkrát nám sice ujel Krupička, ale naštěstí nedal.

Proč to takhle nešlo prvních čtyřicet minut? Hlavně druhá třetina se vám nepovedla.
Kluci vůbec neplnili to, co jsme si řekli v kabině. Dělali jsme chybu za chybou, Sparta chodila do brejků a Krupička nám z nich dal tři góly. Byli jsme zbytečně nervózní. Až když dostal Hrbek trest do konce zápasu, tak se naše hra začala obracet k lepšímu. Semkli jsme se, zabojovali kluci jako Janko a Lindák a za to jsem moc rád, protože jinak jsme měli už jenom zdravé hráče a nemohli bychom hrát v pěti, kdyby dostal někdo další trest.

Jiří Berger hrál se zraněným ramenem pod injekcemi, Michal Geier byl zase nastydlý. Myslíte si, že indispozice dvou klíčových hráčů se na výkonu také promítla?
O tom není pochyb. Michal nebyl vůbec důrazný, hodně ztrácel puky a spálil i dost šancí. Jirka taky nemohl chodit do soubojů naplno. Přesto tihle dva rozhodli zápas. Nesmíme ale pořád jenom spoléhat na Jirku, zodpovědnost na sebe musí vzít taky ostatní kluci!

Co vás napadlo před nájezdy, když jste měli vyloučené dva hráče, kteří by za normálních okolností nájezd jeli?
Koho! Koho tam dát. Jedině to mohl být malej Nejedlý, Jirka Berger a Tomáš Berger. Tomáš šel na třetí nájezd dobře, chybělo málo. Na rozhodující nájezdy už jsem poslal jenom Jirku. Nevěřil jsem, že bude mít takovou smůlu a že mu ten gól nedá. No a dal ho, díky tomu jsme obhájili titul! Bylo to to jediné, po čem jsme toužili.

Co říkáte na diváckou návštěvu?
Divákům musím poděkovat, že kluky vyburcovali. Atmosféra vynikající, asi tři sta diváků a fandili celý zápas. Hodně to vnímáme, je to úplně něco jiného, než kdyby na tribuně nikdo nebyl. Lidi byli dneska naším šestým hráčem.

Končíte sezónu nebo ještě kvůli reprezentantům budete trénovat?
Čeká nás už jenom exhibice v Brně (18. dubna, pozn. aut.) a pak definitivně ukončíme sezónu. Předtím si možná ještě pár lehkých tréninků dáme.

Co vy a mistrovství světa, pojedete se podívat?
Určitě pojedu i s manželkou, budeme normálně bydlet na hotelu a chodit na zápasy.

Karel Žižka: Výsledek mě mrzí

Bylo to hodně dramatické finále. Jak byste jej popsal ze svého pohledu? Sparta velmi dobře začala...
Především jsme byli v prvních dvou třetinách šťastnější, protože jsme dali góly. Tím jsme zaskočili soupeře, který se nás v tu chvíli viditelně obával. Co mě mrzí, je přístup rozhodčích ve třetí třetině. Vůči našim hráčům a tomu, že jsou tělesně postižení, je to nefér. To si kluci nezaslouží.

Můžete konkrétně říct, co se vám na výkonu rozhodčích nelíbilo?
To jak jsme šli do tří. To byl za stavu 3:4 zlomový bod, protože když jdete do tří, tak ti tři se rychle unaví a já nemám nikoho na střídání. Myslím si, že to rozhodčí moc dobře vycítil a tím nám ublížil.

Myslíte si tedy, že z vaší strany dva fauly za sebou nebyly?
Ten druhý na vyloučení do tří nebyl. Tam se srazili dva hráči, bohužel z Karlových Varů tam byl ten lepší hráč a od nás ten horší, tak se to vzalo jako faul. Můžu se mýlit, každodpáně je to můj názor. Zlomový moment to byl ale určitě, dostali jsme potom gól na 4:4. Jinak musím vyzdvihnout bojovnost obou mančaftů, kluci dřeli nadoraz, Vary měly taky vyloučení do konce zápasu, takže museli ostatní zapnout. Psychicky ale víc vydržely Vary.

Věřil jste před samostatnými nájezdy, že zápas vyhrajete? Domácí měli vyloučené dva hráče, kteří proměnili nájezd v prvním utkání v Praze.
Já jsem si to uvědomil, ale nechtěl jsem to hráčům zdůrazňovat. Přesto asi naši hráči nastoupili na penalty pod tímto dojmem, a proto se to nepovedlo. Bylo to vidět na tom, jak přestřelovali branku. Kdyby trefili aspoň brankáře, tak bych byl míň naštvaný. Takhle to cpali všechno nahoru, kde viděli místo... Bohužel.

Proč nejel víckrát Zdeněk Krupička, když byla ta možnost po třetí sérii? Na domácí straně jezdil jenom Jiří Berger.
Zdeněk se dostal do několika brejků v zápase, chtěli jsme to zkusit jinak. Musím říct, že mě v určitých fázích trošku zklamal brankář. Ta první branka byla na hlavu a hlavně první nájezd. Při něm už to vypadalo, že domácí hráč nevystřelí, ale on se na to vykašlal! Stačilo se přesunout k tyči a nemohl by padnout gól, vždyť to byl šourák. Tohle se nemůže stávat. Musím přeci hrát dokonce, dokud rozhodčí nerozpaží a nezapíská. Tato situace mě dost mrzela, podobné zákroky nás poráží. Takové věci, které se dají chytit, mančaft potom položí. Zvlášť po průběhu, jaký měla třetí třetina.

Jak se vám líbila atmosféra, kterou vytvořili diváci?
Super, atmosféra skvělá. Bylo to vidět i v Praze, když přišli nějací naši fanoušci, jak se spolu s varskými trumfovali. Jenom mě mrzí ten výsledek, že jsme zase prohráli na nájezdy.

Přesto, když se podíváte na celou sezónu zpětně, můžete být jako trenér svého týmu spokojen?
Myslím si, že náš výkon gradoval, protože nejlepší výkony jsme předváděli v samotném závěru. Tam se ukázalo, jestli na to máme nebo ne, protože jsme hráli tři zápasy s Kolínem, který byl štikou ligy a až v závěru se trošičku sesypal. Každopádně úroveň ligy se díky Kolínu zase o něco zvedla.

Máte v kádru i reprezentanty. Končíte sezónu úplně nebo vzhledem k blížícímu se mistrovství světa budete ještě trénovat?
Ano, chtěli bychom ještě minimálně do exhibice a zakončení ligy v Brně trénovat, ale už ne žádnou dřinu.

Poslední otázka "mimo soutěž": pojedete se v květnu podívat do Ostravy na mistrovství světa?
Asi ne. Trénuji ještě florbal a malé děti v Mostě, takže toho mám hodně. Chtěl bych se tam podívat aspoň na nějaký zápas, ale nevím, jestli mi to vyjde.