HC Energie Karlovy Vary

Historická paralela pokračuje, zlepšená Slavia srovnala stav série

HC Energie – HC Slavia Praha 1:5 (0:1, 1:3, 0:1) Stav série 1:1.
Hokejisté Energie stejně jako před rokem ztratili domácí neporazitelnost v play off až s pražskou Slavií, a série se tak do metropole stěhuje za nerozhodného stavu. Energetici se o úspěch pravděpodobně připravili hned v úvodu zápasu, když promeškali několik slibných příležitostí. Svým dílkem přispěl k úspěchu Pražanů výborný brankař Neruda, který kryl Řezníčkovu penaltu i řadu dalších nebezpečných střel Západočechů. Jedinou branku Západočechů vstřelil František Skladaný.
O2 extraliga, F2, so 4.4.2009, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Slavia
1:5
0:1, 1:3, 0:1
Branky a nahrávky:26. Skladaný (Procházka) - 13. Bednář, 25. Doležal (Beránek), 28. Bednář (Červenka), 35. Vondrka (Červenka), 52. Sloboda (Beránek, Doležal). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:11. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4480 (vyprodáno). Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta, Černý - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Dej, Pech, Sailer - Zaťovič, Kristek, Hluchý
Slavia: Neruda - Kadlec, Drtina, Kolařík, Žižka, Sloboda, Špelda - Bednář, Červenka, Sklenář - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Micka, Endál, Doležal - P. Jelínek, V. Růžička ml., Tomica - Čermák

Komentář k utkání

Přes kvalitní výkon mladého Furcha vstoupili Pražané do druhého finále se Stanislavem Nerudou v brance. Jakoby ale hostující hokejisté nechtěli nechat svého gólmana prověřit, hned od prvního vhazování se tlačili do útoku. Endál v rohu kluziště držel puk snad minutu před dotírajícími domácími obránci, ale nebezpečí pro Mensatora nevybojoval. A podobně si počínali další slávisté. Navzdory výraznému nepoměru v držení kotouče tak výrazně blíže ke skórování byli energetici.

Nájezd Kumstáta se Skuhravým na nechráněnou branku vyřešil Neruda v poslední chvíli odhozením hole, ale Josef Řezníček s po právu nařízeným trestným střílením nenaložil ideálně. O chvilku později se na branku Slavie řítili pro změnu Kristek s Procházkou a hosté se opět ubránili jen s pomocí nedovoleného zákroku.

Jenže Slavia, která v důrazu přidala snad o sto procent, se nakonec přece jen radovala jako první. Po Čuttově faulu na ujíždějícího Endála vyškolil Energii v proměňování nájezdů Jaroslav Bednář. Hvězda Slavie uspěla přímočarým řešením v podobě střely k tyči nad Mensatorův beton. Ve zbytku třetiny se Energie snažila vrátit do role tvůrce hry, aktivita soupeře jí to ovšem neumožnila.

Nevelký počet brankových situací si hokejisté obou táborů vynahradili hned po vstupu do prostřední části. Bednář s Červenkou v úniku na samotného Němce sice ještě nezakončili, zadařilo se až o chvilku později Jiřímu Doležalovi. Hostující útočník nepohrdl pobídkou Beránka, který vystihl chybnou rozehrávku Energie. Teprve tento moment odstartoval karlovarskou útočnou vlnu a po necelé minutě se Dolní Kamenná radovala ze snížení. Neruda neudržel Procházkovo nahození z úhlu a slovenský reprezentant Skladaný bez potíží umístil puk do odkryté sítě.

Scénář následujících minut ale sepsal z pohledu domácích hokejistů minimálně autor hororových příběhů. Produktivní útok, spolehlivá obrana, vše bylo pryč. Neruda spolu se svými beky odvracel jeden útok Energie za druhým a góly padaly na druhé straně. Dvoubrankové vedení vrátil Pražanům Jaroslav Bednář, když po chybné rozehrávce Varů podruhé v utkání překonal Mensatora. Domácím zpět do utkání nepomohla vyloučení Žižky ani Beránka, naopak v druhém případě šli ještě více do kolen. Mensatorův pokus o rychlé založení útoku v přesilovce skončil na hokejce Červenky, po jehož pasu střílel Michal Vondrka na vrcholu kruhu do zcela prázdné branky.

Vstupovali-li domácí hokejisté do závěrečného dějství s myšlenkami na dramatizaci utkání, vzala jim jejich úmysly defenziva Slavie, která se v této části hry jevila jako mimořádně kompaktní. Delší pobyt před Nerudou a také snad poslední šanci na zvrat přinesla 48. minuta a karlovarská přesilová hra 4 na 3. V jediné větší šanci ale Kumstát u tyče poslal svou střelu vysoko do sítě.

Následující bezkrevnou pasáž, ve které domácí útoky troskotaly již ve středním pásmu a slávistické byly k vidění sporadicky, ukončilo vyloučení Čutty. Červenobílým kotlem požadovaný pátý gól v přesilové hře ostrým příklepem od modré zařídil obránce Karol Sloboda. Zbývající průběh zápasu pak již jen odpovídal rozhodnutému skóre. Podobně jako před rokem tak pražská Slavia v druhém finálovém utkání na západě Čech dokázala uspět.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energi Karlovy Vary): Neměli jsme dneska takový pohyb a nebyli jsme tak živí jako v pátek. S tím souviselo, že se spousta kotoučů odrážela ke Slavii a myslím si, že soupeř hrál velice důrazně a agresivně. Počítali jsme s tím, že se nás bude snažit od začátku dostat pod tlak. Váhali jsme trošku v rozehrávce, ztráceli spoustu puků ve středním pásmu i kolem modré čáry a udělali několik hrubých chyb v rozehrávce. A Slavia nás potrestala a zaslouženě vyhrála. Musíme se z chyb poučit a v dalších zápasech se jich vyvarovat.

Jiří Kalous (HC Slavia Praha): Vynikající výkon podal náš brankář Neruda, zlepšili jsme produktivitu a velmi dobře jsme odehráli oslabení. To nás dovedlo k vítězství. U brankáře jsme se rozhodovali spíše pocitově, protože Dominik Furch odchytal v pátek také slušný zápas, ale chtělo to určitý impulz. Myslím si, že ten tah vyšel. Tři zápasy za sebou doma by mohly být výhodou, ale neznamená to nic. Spíš půjde o to, jak se povede výkon, ale bude to velice těžké.

Fotogalerie

Související články