HC Energie Karlovy Vary

Mladší dorost vyhrál turnaj v Liberci. Jsme příjemně překvapeni, říká trenér Táborský

Mládežnické kategorie čeká od nové sezony celá řada velkých změn. Jednou z nich je i zavedení nové kategorie – mladšího dorostu. Zejména pro zjednodušení přechodu hokejových žáčků do velkého hokeje si celostátní extraligu zahrají i mladí hokejisté, kteří by ještě loni nastupovali v regionálních soutěžích v žákovských kategoriích 8. a 9. tříd. Karlovarský mladší dorost se o prvním dubnovém týdnu v rámci přípravy na svou premiérovou účast v extralize utkal na turnaji v Liberci se silnou konkurencí. A hned si připsal celkové vítězství. „Jsme příjemně překvapeni, že se povedl takovýto dílčí úspěch hned v úvodu,“ usmívá se hlavní trenér nově rodícího se týmu Miroslav Táborský.
V sobotu a neděli sehráli mladí energetici v liberecké Tipsport aréně turnaj hráčů narozených v letech 1994 a 1995. Stejně staré naděje budou v příští sezoně tvořit extraligový tým mladšího dorostu. „Turnaj měl velmi dobrou úroveň. Snad jen s výjimkou utkání s italským výběrem, který jsme porazili 10:2, bylo obsazení turnaje velmi slušné a celý víkend se povedl. Přestože už spolu většina kluků během roku alespoň trochu hrála, bylo pro nás příjemné začít s novou spojenou kategorií takto úspěšně,“ hodnotil spokojeně vystoupení svých svěřenců trenér Miroslav Táborský.

Vedle již zmíněného italského týmu z Varese se turnaje zúčastnily také dva výběry místních Bílých Tygrů, naděje Havlíčkova Brodu, pražské Slavie a Dukly Trenčín. "Trenčín se předvedl jako velice schopný mančaft. Dokonce se dostal až do semifinále, kde jej vyřadil Liberec. S Libercem jsme se poté utkali ve finále a zvítězili v penaltovém rozstřelu,“ stručně přibližuje konkurenci na víkendovém klání i průběh závěrečných bojů.

Trenér Táborský počítá do nové sezony především s hráči, kteří letos nastupovali v žákovských kategoriích. Do věkové skupiny mladšího dorostu sice spadá i několik dalších nadějí, ty si však už v průběhu uplynulého roku zajistily své pevné místo mezi staršími kolegy. „Kluci, kteří už letos naskočili v dorostu, s největší pravděpodobností dolů nepůjdou. Všichni se totiž zapsali jako opory ve starší kategorii, získali si zde triko a své stabilní místo. To už by muselo něco vyloženě hořet, aby se museli stahovat k mladšímu dorostu. V příští sezoně bychom rádi u mladšího dorostu stavěli především na jménech jako je Šimon Bečka, Csamango, Sturma nebo Doskočil,“ představuje očekávané základní kameny svého týmu.

Přestože byl liberecký turnaj pojatý již jako příprava na premiérový extraligový ročník této kategorie, na všechny mladé hokejisty nyní čeká měsíc zaslouženého odpočinku. „Turnajem jsme skončili se sezonou. Nyní čeká kluky čtyři týdny volno a na 4. května plánujeme zahájení letní přípravy,“ přibližuje nejbližší program.

O reorganizaci mládežnických soutěží se v českém hokeji hovořilo dlouho, nyní přišla první výrazná opatření. V čem tedy spatřuje hlavní kouč mladšího dorostu HC Energie jejich největší přínosy? "Pro hráče je to určitě dobré. V předchozím systému, kdy existoval jen starší dorost, šly dorostenecké ročníky na střední školu. To skýtalo mnohá úskalí. V jejich životě se najednou událo hodně změn, navíc je dorostenecký hokej o dost jinde než hokej osmých a devátých tříd. Někteří hráči se s tímto neuměli až tak dobře poprat. Vždy byl také v dorostu patrný velký rozdíl mezi mladšími a staršími ročníky. Takto bude přechod do vyšší kategorie pozvolnější, což by mnoha klukům mělo rozhodně pomoct. Pro spoustu hráčů, kteří začínají růst a nabírat svalovou hmotu později, byl přechod rovnou do staršího dorostu poměrně velkým hendikepem,“ prezentuje závěrem svůj pohled na novinky v českém mládežnickém hokeji.

Turnaj mladšího dorostu v ledním hokeji Liberec 4.-5. dubna 2009

Zápasy ve skupině
Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 0:1
Branky: Jirušek. Asistence: Zikmund. Brankář: Fečo 12 zásahů.

Varese - HC Energie Karlovy Vary 2:10
Branky: Vrána 2, Petrov 2, Zikmund, Řezníček, Opatrný, Ziegler, Čápek, Klíma. Asistence: Jirušek 2, Zikmund, Klíma, Petrov, Ziegler, Kalčík, Opatrný. Brankář: Frček 9 zásahů / 2 branky.

HC Energie Karlovy Vary - Liberec Blue 2:3
Branky: Csamango, Bečka. Asistence: Doskočil, Csamango. Brankář: Frček 14 zásahů / 3 branky.

Čtvrtfinálový zápas
Havl. Brod. - HC Energie Karlovy Vary 1:2
Branky: Zikmund, (samostatné nájezdy Bečka , Zikmund). Asistence: Csamango. Brankář: Fečo 12 zásahů / 1 branka.

Semifinálový zápas
Liberec White - HC Energie Karlovy Vary 2:3
Branky: Vrána, Petrov, Bečka. Asistence: Jirušek, Opatrný. Brankář: Frček 5 zásahů / 2 branky, Fečo 11 zásahů.

Finálový zápas
Liberec Blue - HC Energie Karlovy Vary 1:6
Branky: Bečka 2, Jirušek 2, Opatrný, Csamango. Asistence: Zikmund 3, Opatrný, Sturma. Brankář: Frček 12 zásahů / 1 branka.