HC Energie Karlovy Vary

Senzace se nekoná, alespoň prozatím

HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:2 (1:0, 2:2, 0:0) Stav série: 2:3.
Na Velký pátek se odehrál v Praze v O2 Aréně zápas, který mohl přinést pro varské fanoušky dobrou zprávu za jakéhokoliv výsledku. Samozřejmě by záleželo na úhlu pohledu. V případě vítězství Energie, by se karlovarský hokej dočkal největšího úspěchu v historii. V opačném případě by je mohl rozveselit fakt, že se ještě jednou a naposledy mohou podívat na hokej do staré haly a rozloučit se s ní, jak se sluší a patří. Protože byli Pražané v tomto utkání o gól produktivnější, platí druhá varianta a série se stěhuje na západ Čech.
O2 extraliga, F5, pá 10.4.2009, O2 arena
Slavia
Karlovy Vary
3:2
1:0, 2:2, 0:0
Branky a nahrávky: 15. Červenka (Sklenář), 24. Červenka (Kadlec, Bednář), 33. Beránek (Hruška) – 21. Skladaný (Melenovksý), 38. Sailer (Kristek, Duben) Vyloučení: 11:13. Bez využití. Diváci: 14102. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2.
Slavia: Neruda (38. Furch) - Kadlec, Vašíček, Kolařík, Žižka, Sloboda, Drtina - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, Endál, Vondrka - P. Jelínek, V. Růžička ml., Doležal.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Hluchý, Kristek, Sailer - Dej, Pech, Zaťovič

Komentář k utkání

Do utkání vstoupili lépe hosté. Během prvních čtyř minut několikrát prověřili pozornost slávistického brankáře, kterým byl v tomto utkání možná trochu překvapivě Stanislav Neruda. V čase 3:43 se Petr Kumstát řítil sám z úhlu na domácí branku a Nerudovi mířil tradičně mezi betony, ale tentokrát slávistický muž s maskou včas zaplnil mezírku mezi chrániči.

V polovině první třetiny se karlovarský obr dostal do další příležitosti. Jeho parťák z útoku Václav Skuhravý ho našel přihrávkou zpoza brány, ale i tentokrát byl Neruda pozorný.

Poté se však postupně začala prosazovat i Slavia a na konci 15. minuty se ujala vedení. Jakub Sklenář vybojoval kotouč v útočném pásmu a poté milimetrovou přihrávkou vyzval ke skórování Romana Červenku, který potvrdil pověst excelentního střelce. 0-1.

Do konce první dvacetiminutovky se až na pár drobných konfliktů nic vážného nestalo.

Druhá třetina začala pro domácí šokem, když Energie hned po 40 vteřinách srovnala krok. František Skladaný se v mezikruží ujal volně ležícího puku, položil si Stanislava Nerudu a poté lehkou bekhendovou střelou stáhl karlovarské manko. 1-1.

O tři minuty už ale domácí opět vedli. Petr Kadlec nahodil puk směrem na Mensatora. Hostující obrana ovšem zapomněla na Romana Červenku, který číhal na hranici brankoviště a puk šikovně tečoval mezi Mensatorovy betony. 2-1.

Chvíli před polovinou utkání měly Vary obrovskou šanci na vyrovnání. Marek Melenovský s Františkem Skladaným jeli sami na jediného slávistického obránce a prvně jmenovaný vyřešil situaci kličkou do středu hřiště, kde se mu puk zamotal mezi brusle, takže vracející se hráči Slavie ho v poklidu odzbrojili.

V čase 32:58 odskočili domácí svému soupeři na dvě branky. Vynikající střídání slávistické první formace zakončil David Hruška krásnou přihrávkou na kapitána domácích Josefa Beránka, který čekal zcela nekrytý u pravé tyče tyčky a bez problémů zvýšil slávistické vedení. 3-1.

Ve 37. minutě se Energie dostala na dostřel svému soupeři. Střelu Miroslava Dubna vyrazil Neruda pouze před sebe, kde se puku ujal Jaroslav Kristek, který přihrávkou uvolnil Petra Sailera. Pro exslávistu už pak nebyl problém umístit kotouč do poloodkryté klece. 3-2. Těsně před koncem druhého dějství musel vinou zranění střídat domácí brankář Stanislav Neruda, kterého nahradil Dominik Furch.

Úvod třetí třetiny přinesl vyrovnanou hru. V 49. minutě měli Pražané výhodu přesilovky a Josefu Beránkovi se naskytla zajímavá příležitost, když se před ním otevřela odkrytá klec, ale slávistický kapitán tuto slibnou možnost nedokázal zužitkovat. Naopak o několik momentů později se dostal do křížku s Jakubem Čuttou a po několika tvrdých úderech se oba rváči odebrali na dvě minuty na trestnou lavici.

Zhruba pět minut před koncem 3. třetiny se Vary nemohly dostat do tlaku, naopak to byla Slavia, která hrozila z protiútoků. V jednom z nich vybídl Lukáš Endál ke skórování Petra Jelínka, který se sice skvěle zorientoval, ovšem o něco hůře už vystřelil a Lukáš Mensator opět podržel své mužstvo.

Poslední 2 minuty se Vary usadily v obranném pásmu Slavie a několikrát ohrozily Dominika Furcha, který Slavii v těchto fázích utkání hodně podržel. Domácí měli navíc několikrát možnost rozhodnout gólem do prázdné branky, ale Červenka s Bednářem ve vcelku jasných situacích selhali. I přesto Slavia udržela těsné vedení a vybojovala si prodloužení série.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (HC Slavia Praha): Pro nás bylo hodně důležité, že jsme vstřelili první branku a vždy jsme dokázali kontrovat poté, co Vary vyrovnaly a minimální náskok jsme udrželi až do konce. Ubojovali jsme to a jsme moc rádi, že se vracíme do Varů. Jak je na tom (brankář) Standa Neruda, teď nevíme. Došlo tam ke kontaktu poté, co do něj najel soupeř s naším obráncem. Trochu mu potáhl tříslo. Pojede na vyšetření a uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že třikrát za sebou vyhrát na Slavii je hodně těžké. Zápas to potvrdil. Byl to opět urputný boj o každý centimetr ledu. Pořád jsme v zápase dotahovali, Slavia vždy odskočila. Udělali jsme pár drobných chybiček, nicméně si myslím, že to bylo vyrovnané utkání. Se šťastným koncem pro soupeře.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 9.4.2009

Dokoná v pátek Energie senzaci?