HC Energie Karlovy Vary

Hrací systém hokejové Ligy mistrů. Energie mezi dvanáctičlennou evropskou elitou!

Karlovarští hokejisté udělali svým premiérovým mistrovským titulem další historický krok mezi evropskou hokejovou elitu. Úspěšné tažení jim zajistilo účast ve skupinové fázi hokejové Ligy mistrů. Karlovarskou Energii tak budeme moci v příští sezoně vidět mezi 12 nejlepšími hokejovými celky nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu. Uvnitř článku představujeme herní systém druhého ročníku hokejové Ligy mistrů.

Formát ligy mistrů

Po loňském velmi úspěšném premiérovém ročníku Ligy mistrů vstupuje soutěž evropské klubové smetánky do nové sezony s řadou drobných změn. Jejich cílem je především další popularizace ledního hokeje i mimo tradiční hokejové země. Do úvodních kvalifikačních fází se proto zapojí více týmů než loni. Klíčová skupinová fáze je ovšem opět vyčleněna jen tuctu nejúspěšnějších.

Kdo si zahraje milionářskou soutěž?

Pro nasazení reprezentantů zemí do jednotlivých fází soutěže je rozhodující Evropský ligový žebříček, ve kterém zajala Česká republika třetí příčku za vedoucím Ruskem a druhým Finskem. Dle žebříčku mají přímé účastnické místo ve skupinové fázi soutěže zajištěné mistři Ruska (Kazaň), Finska (Jyväskylä), České republiky (HC Energie Karlovy Vary), Švédska (Färjestad), Slovenska (Košice), Švýcarska (Davos) a Německa (Berlín). O zbylých pět míst svedou týmy z hokejové Evropy boj v kvalifikačních turnajích.

Prvních šest kvalifikačních turnajů, kterých se vždy zúčastní tři týmy, se uskuteční 11. – 13. září 2009. V této fázi budou o své bytí na pomyslném evropském kluzišti bojovat vítězové základní části slovenské, švýcarské a německé nejvyšší soutěže a dále pak národní mistři ze zemí, které se v evropském ligovém žebříčku umístily na 8. – 22. příčce. Vítěz základní části na Slovensku tak může případně narazit na nebezpečného mistra lotyšské ligy či vítěze soutěží v Rumunsku nebo Velké Británii. Z těchto šesti kvalifikačních turnajů přirozeně vzejde šest vítězů, kteří se mohou těšit na druhou kvalifikační fázi.

A zde už půjde nejen do tuhého, ale i o slušné finanční odměny. K šesti postupujícím z první kvalifikační fáze se připojí čtyři vítězové základních částí ligových soutěží z Ruska, Finska, České republiky a Švédska, aby se v klasickém pohárovém formátu doma – venku utkali o pět zbývajících postupových míst do skupinové fáze. Nejpozději 30. září 2009 bychom se tedy měli dozvědět jména všech účastníků hlavních bojů o nejcennější klubový pohár hokejové Evropy.

Kdy bude hrát Energie?

Mezi dvanáctkou vyvolených, kde letos potkáme i karlovarskou Energii, proběhne rozlosování do čtyř tříčlenných skupin. V rámci skupiny se utká každý s každým doma i venku. Do vyřazovací fáze pak postupují pouze vítězové jednotlivých skupin. Skupinová fáze bude na programu mezi 14. říjnem a 9. prosincem.

Rovněž v semifinále je zachován letošní osvědčený model. Semifinalisté se utkají ve dvou duelech a postupující čeká rovněž bitva o evropský primát na domácím i soupeřově hřišti. Pro celkového vítěze Ligy mistrů je připraven vedle nejvyšší finanční odměny, která bude teprve upřesněna, také příjemný bonus – v září 2010 jej čeká souboj o Victoria Cup s týmem z NHL. Celkově se druhého ročníku Ligy mistrů zúčastní 29 klubů z 22 států.