HC Energie Karlovy Vary

Je to splněný sen, raduje se Jiří Berger z postupu na paralympiádu

Sledgehokejový národní tým opět o kus posunul hranici svých výkonů. Při své přemiéře na elitním mistrovství světa, které se odehrává v Ostravě - Porubě, porazil v rozhodujícím utkání Korejskou republiku 5:1 a kvalifikoval se tímto výkonem na Paralympijské hry ve Vancouveru 2010. Kapitán karlovarských Žraloků i české reprezentace Jiří Berger otevřel skóre, zároveň zaznamenal první trefu národního týmu na turnaji a po radostném zápase se svěřil se svými pocity.

Český kapitán po utkání v rozradostněné kabině zářil nadšením. "Je to splněný sen. Přijeli jsme sem vybojovat Vancouver a povedlo se nám to. Jsme strašně spokojení a šťastní," pronesl v euforickém tónu. Jiří Berger přitom začal hrát sledge hokej v Karlových Varech teprve před šesti lety. Pokud se nestane nic neočekávaného, podívá se za rok jako aktivní účastník na vysněnou akci všech handicapovaných sportovců. "Já začal hrát, protože mě to bavilo, a na nějaké paralympiády jsem vůbec ani nepomyslel," ohlédl se zpět do minulosti, ve které by v paralympiádu věřili snad jen věštci.

V rozhodujícím zápase s Koreou jako by nastoupil na led porubského stadionu úplně jiný český tým. Po většinu hrací doby byli naši reprezentanti aktivnější a hlavně pilně stříleli na brankáře Čche, který se nakonec nechal ve třetí třetině vystřídat. "V předchozích zápasech nám vázla koncovka, zezadu jsme hráli dobře a góly nedostávali, ale koncovka byla nulová. Trošku nás srazil zápas s Japonskem (0:1 sn.), ve kterém jsme všichni cítili, že jsme si čuchli k semifinále. Kdybychom ten jsme vyhráli, tak jsme tam. Všechny kluky to trochu srazilo a bylo těžké si znovu uvědomit, že jsme přijeli pro něco jiného a že náš původní cíl je jiný," potvrdil Jiří Berger, že motivace se nerodila po bezgólové základní skupině úplně jednoduše. O to ale byla proti Korejcům pevnější.

Trenéři Zelenka a Kovář pozměnili do utkání s Koreou do té doby stabilní složení sestavy a vyplatilo se. Jiří Berger otevřel ve zkušeném druhém útoku skóre, následně se střeleckým představením přidal dravý omlazený první útok. "Určitě to chtělo nějaké oživení. Trenéři zvolili takovou variantu, ta vyšla a je to super," pochvalovala si česká i karlovarská "desítka". Sám Berger přitom v 11. minutě zaznamenal první českou branku na šampionátu, když ostrou ranou ze středního pásma překonal do té doby jistou korejskou jedničku Čche. "Ta střela mi dobře sedla. Viděl jsem, že jde na bránu a brankář to i určitě trochu podcenil, protože mu to nějak vypadlo z lapačky a propadlo mu to za záda. Přesně na takový nějaký šťastný gól jsme čekali, přišel jako první a odstartoval ten náš celý úspěch," popsal veledůležitý moment.

Reprezentaci nyní čeká páteční souboj o páté místo s Itálií, která překvapivě porazila v play-out Němce 2:1 na nájezdy a také se přímo kvalifikovala na paralympiádu. Italové dokonce přišli na náš zápas s Koreou s velkou českou vlajkou a po utkání rozdávali hráčům v červených dresech upřímné gratulace. Zdá se, že oba celky si vzájemný souboj užijí a budou hrát o čest a pobavení výborného publika. "My jsme splnili to, pro co jsme přijeli. Den před rozhodujícím zápasem jsme si říkali s Italy, že si určitě zahrajeme o páté místo a navzájem jsme se podporovali. Jsme s nimi dlouholetí kamarádi, takže ten zápas si určitě užijeme," poodhalil český kapitán korektní vztahy mezi sledgehokejovými soupeři.

Ostravské mistrovství světa probíhá od počátku zdárně, hráče navíc podporuje početné publikum a samotní sportovci organizaci i atmosféru kolem sebe velmi vnímají. "Myslím, že můžu mluvit za všechny kluky. Tohle mistrovství je perfektně zorganizované a je na velmi vysoké úrovni. Všechny mile překvapilo, jak skvělá organizace tu je. Co jsem slyšel i ohlasy z jiných týmů, tak je to jeden z nejlepší šampionátů," vysekl poklonu všem zainteresovaným první úspěšný střelec České republiky na mistrovství světa skupiny A. Ani ho nakonec jako karlovarského patriota nemusí mrzet, že se turnaj neodehrál v lázeňském městě, jak bylo původně plánováno. "Určitě mě to nemrzí. My jsme tady postoupili na paralympiádu a jestli bychom postoupili ve Varech nebo v Ostravě, to je úplně jedno. Publikum je tu skvělé, navíc nás přijelo podpořit hodně lidí z Varů a za to jim chci moc poděkovat, že vážili tak dlouhou cestu, aby nás povzbudili. Všechna čest a děkujeme," vzkázal Jiří Berger fanouškům.