HC Energie Karlovy Vary

Bruslil jsem jako Maďar v kukuřici, říká s úsměvem Vít Budínský

Energie má za sebou první start do nadcházející sezony. V Ostrově na zdejším zimním stadionu se střetla s ruským druholigovým týmem Gazprom Orenburg, který je v současnosti v České republice na soustředění. Zápas, který nakonec Energie vyhrála 6:3, jistě nepatřil do kategorie lehkých. Už jen z toho důvodu, že soupeř měl třítýdenní náskok tréninku na ledě. Jak tato skutečnost byla na kluzišti znát, ale i jiné zajímavé dění ze zápasu shrnul mladý karlovarský útočník Vít Budínský (na snímku), který v zápase zaznamenal velký úspěch v podobě dvou přesných tref.

V prvních minutách Energie zaskočila svého soupeře velkým tlakem, který hned z kraje utkání zužitkovala gólem. Po tomto tlak Karlovarských neustával, jenže i přes to soupeř brzy vyrovnal a dokonce šel do dvoubrankového náskoku. "Soupeři výborně chytal ze začátku gólman, navíc, bylo znát, že už třitýdny trénují na ledě, chvilku trvalo, než jsme se dostali do jejich tempa. V kabině jsme si po první třetině řekli, že to přestaneme hrát takhle kombinačně a začneme víc střílet. Což se vyplatilo v posledním dějství kdy jsme šli už do velkého náskoku," hodnotí utkání Vítek Budínský. Právě k tomuto náskoku o tři branky dopomohl svojí vyrovnávací trefou a v závěru utkání ještě jednu přidal. Čím to ale, že se najednou Energie tak rychle a poměrně jednoduše dostala do vedení? "Soupeř celé dvě třetiny výborně bruslil, až v posledním dějství jsme se jim vyrovnali a taková ta euforie nás dovedla až do vítězného konce. Hodně nám také pomohly dva rychlé góly v úvodu poslední třetiny."

Mohlo by se zdát, že pro mladého útočníka, který se v A týmu teprve zabydluje, budou dva přesné zásahy do soupeřovy branky úspěchem. Jenže on svoje vystoupení tak optimisticky nevidí. "Co se týče branek, tak se to jako úspěch brát dá, ale jinak spokojený nejsem. Chvílemi jsem se tam motal jak Maďar v kukuřici," říká s trochou nadsázky usměvavý mladík, který je svým smyslem pro humor pověstný.

Hala v Ostrově se vyznačuje nejmenší plochou z dua Plecharéna a KV Arena. Jak se s tímto Vítek a celé mužstvo vyrovnalo popisuje takto: "Ze začátku bylo cítit, že je na všechno méně času, ale potom se tomu člověk přizpůsobí. V nové hale je také menší hřiště, tak jsme nějaký ten návyk měli." Kde ale mrštný forward viděl především rozdíl mezi ostrovskou halou a novou tréninkovou halou v KV Areně? Přece jenom hala v Ostrově také patří mezi "mláďátka". "Rozdíl je těžko popsatelný, zázemí je pochopitelně jiné, ale zde v Ostrově je momentálně kvalitnější led. Mají ho tu déle a je tu vetší zima," vysvětluje mladý hokejista.

Celá čtvrtá pětka, kde hraje Budínský křídlo, je postavena z velmi mladých hráčů jako je například Rohan, Kuběna a podobně. Jak by zhodnotil práci celé mladé pětice, která by dle slov nejednoho pozorovatele zasloužila pochvalu? "Kluci se hrozně moc snažili, sice to bylo ze začátku takové rozlítané, v kabině jsme si řekli, kdo kde bude jezdit a už to fungovalo dobře." Se všemi hráči z této pětice hrával ještě nedávno extraligu juniorů v barvách Energie. "Extraliga mužů je dost odlišná od extraligy juniorů. Hra je tvrdší, rychlejší a hrají to mnohem silnější hráči. Řekl bych, že extraliga je o dvě třídy výše než extraliga juniorů," srovnává. V kabině A týmu se teprve zabydluje, ovšem už si troufl na nějaké menší hodnocení kolektivu. "Karlovarské barvy hájím již od dorostu a musím říct, že na partu jsem měl vždy štěstí. Dobré to bylo jak v dorostu, juniorce, tak i zde v áčku si nemohu stěžovat."

Mikuláše Antonika, asistenta trenéra karlovarského A týmu, zná Vítek již od časů juniorky, kdy mu byl hlavním trenérem. Otázka je nasnadě, zda má nějaké výhody v kabině. "Tak to vůbec, právě naopak. Kvůli tomu, že mne zná dlouho, ví co ve mě je a vyžaduje tak toho více než od ostatních," uzavírá sympatický útočník rozhovor.

Související články