HC Energie Karlovy Vary

Přátelské střetnutí s Ingolstadtem přinese vzpomínky na Davos

Základní skupina poháru je u konce, zápasová příprava na novou sezonu přesto ani zdaleka nekončí. Již ve středu zavítá do KV Areny k přátelskému utkání ERC Ingolstadt. Němečtí panteři nejsou energetikům neznámým soupeřem, úspěšně se s nimi střetli při své premiéře na Spengler Cupu. Zajímavá konfrontace s odlišným stylem hokeje vypukne v 18 hodin, pokladna pro návštěvníky bude opět otevřena od 15 hodin, další dvě pak o hodinu později.

Hokejoví cestovatelé z města ropy

Dlouhodobí příznivci hokeje v Ingolstadtu opravdu vědí, jak vrtkavá může být Štěstěna. Cesta mužstva přes německou Oberligu (první liga), krajskou ligu severu (Landesliga Nord), bavorskou ligu, regionální ligu, druhou a první ligu, druhou Bundesligu skončila v roce 2002 v DEL, německé nejvyšší soutěži. Na této jízdě horskou dráhou provázelo družstvo z jižního Německa v průměru 3500 nejvěrnějších fanoušků. Podobně jako v případě Karlových Varů, stačí i nepříliš vysoký počet stálých návštěvníků k vytvoření opravdu pekelné atmosféry v Saturn Aréně s kapacitou 4800 míst.

Od svého postupu do DEL se Ingolstadt pohybuje v prostředku tabulky bez sestupových starostí ale také bez výraznějších úspěchů. V sezoně 2003/04 překvapili svěřenci Rona Kennedyho, když po 7. místě v základní části vyřadili Norimberk, v semifinále již ale jasně podlehli Berlínským Medvědům. Stejného soupeře i výsledek jim osud přichystal i pro sezonu následující, kdy do play off postoupili z 5. místa.

Snad největší zklamání však mužstvo s šelmou ve znaku prožilo v sezoně 2005/06. Druhé místo v základní části slibovalo povedený ročník, jenže to by do cesty nesměli postavit Škorpióni z Hannoveru. Po šest zápasů si obě mužstva držela domácí neporazitelnost, až v rozhodujícím sedmém střetnutí padl Ingolstadt na svém ledě 3:5.

Kádr již "bez" Čechů

Jak je v DEL obvyklé, tvoří kádr Ingolstadtu mix domácích a zahraničních hokejistů. Kromě německé nalezneme na soupisce Ingolstadtu hned 3 další národnosti – švédskou, kanadskou a americkou. Své zastoupení zde má i českou hokejová škola, avšak dvaatřicetiletý Jakub Ficenec nedávno přijal německé občanství. V české nejvyšší soutěži nastupoval královehradecký rodák naposledy v polovině devadesátých let, poté zamířil do nižších soutěží v zámoří. Zde si mimo jiné zahrál v in-line hokejové lize. Po krátkých angažmá v jiných německých klubech se na počátku sezony 2003/04 přesunul do Ingolstadtu, kde si jej nemohou vynachválit. Oficiální stránky klubu o Ficencovi mluví jako o „jednom z nejlepších obránců soutěže, miláčkovi publika s tvrdou a přesnou střelou a lídrovi kabiny“.

Vzpomínky na Spengler Cup

Panteři byli jediným týmem, který dokázala Energie při svém premiérovém vystoupení v Davosu zdolat. Otěže utkání držela po většinu hrací doby, brankově se však dokázala prosadit až v závěrečné třetině. Překonat Lukáše Sáblíka v brance dokázali pouze Steiner se Seidenbergem, ani jednoho však v kádru soupeře pro novou sezonu nenajdeme. Na rozdíl od Energie nenašel totiž Ingolstadt v účasti na Spenglerově poháru vzpruhu pro výkony v domácí soutěži. Umístil se na dvanácté příčce, a sezonu tak ukončil již po základní části na začátku března. Kromě hráčských výměn došlo i na změny na postech trenérů. Kanaďan Bob Manno ve funkci nahradil Grega Thomsona, který se musí spokojit s pozicí asistenta.


Michal Dobroň vstřelil do sítě Ingolstadtu první gól Energie na Spengler Cupu. Trefí se i ve středu?

Rychlý přehled

Web soupeře

www.erc-ingolstadt.de

Střetnutí na Spengler Cupu

HC Energie Karlovy Vary - ERC Ingolstadt 5:2 (0:0, 1:1, 4:1)
Branky a nahrávky: 32. Dobroň (Kumstát), 45. Řezníček (Dobroň), 48. Melenovský (Skladaný, Pech), 48. Zaťovič (Zucker), 58. Skladaný (Pech) - 36. Steiner (Lemm, Martinovic), 58. Seidenberg (Rourke).

Poslední utkání

HC Energie Karlovy Vary - HC Litvínov 6:2 (3:1, 3:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Dej (Prošek), 6. Hájek (Melenovský), 13. Brňák (Budínský, Zucker), 23. Hluchý (Brňák), 24. Košťál (Haščák), 25. Dej (Kristek) - 12. Trávníček (Stříteský), 27. Lukeš (Černý).

ERC Ingolstadt - Augsburger Panther 2:3 (2:0 0:3 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Martens (Kavanagh, Schenkel), 19. Greilinger (Wren, Bouck) - 22. Olver (Engelhardt, Kohl), 28. Likens (James), 28. Beechey (T.J.Kemp, Ryan).

Související články