HC Energie Karlovy Vary

Přípravu áčka komplikují zranění, trenéři odložili zúžení kádru

Dva týdny před ostrým startem hokejové sezony se trenéři mistrů museli vypořádat s nečekaným problémem. Kolin Cup ve Švýcarsku, kde mělo dojít k sehrání jednotlivých pětek, muselo mužstvo odehrát v improvizované sestavě. Zranění totiž do hry nepustila řadu opor. „Museli jsme proto odložit zužování kádru, jinak bychom ve zbylých přípravných utkáních nesestavili ani čtyři pětky,“ uvedl kouč Josef Paleček po úterním tréninku. Podle prognóz by však většina marodů měla být pro úvodní utkání na Kladně připravena.

Pane Palečku, máte za sebou turnaj ve Švýcarsku. Nešlo ani tak o výsledky, proto se spíše zeptám, jak jste byl spokojen s herním projevem mužstva?
Samozřejmě nám o výsledky trochu šlo taky. Především to pro nás ale byla konfrontace s mužstvy, která hrají agresivní kanadský styl. Propadli jsme jedině v prvním utkání s Zugem, konkrétně ve hře v oslabení. Z pěti branek jsme dvě dostali při hře ve čtyřech a dvě ve třech. Pak už jsme se zvedli a řekl bych, že v obou dalších zápasech jsme byli herně lepší. S Mannheimem jsme sice prohráli na nájezdy, ale hlavně proto, že nám odešla produktivita. Vytvořili jsme si proti nim tlak, měli jsme snad sedmdesát střel na branku, ale góla jsme nedali.

Víc mě ale mrzí jiná věc. Chtěli jsme se tam sehrát a definitivně dát dohromady lajny tak, jak by měly hrát v extralize. Tento záměr bohužel nevyšel, protože jsme měli čím dál víc zraněných hráčů. Zranění se obnovilo Vencovi Skuhravému, Milan Hluchý nedohrál kvůli zranění kolena, Honza Košťál odjel s vysokými horečkami, Venca Pletka je dlouhodobě zraněný a Ondra Němec dostal ve druhém zápase pukem do nártu, že si pak ani nemohl obout brusli, jak to měl oteklé. V tomto ohledu se nám turnaj úplně nepovedl.

Budou tito hráči připraveni na začátek extraligy?
Těžko říct. Podle prognóz by Venca Skuhravý a Milan Hluchý za týden mohli naskočit. Jsou to ale jen prognózy, vše může být jinak. Zranění Venci Pletky bylo vážnější, je po operaci a teprve zítra začne trénovat na ledě.

Který ze tří zahraničních soupeřů byl podle Vás nejkvalitnější?
Řekl bych, že Zug. Byl to pro nás nejtěžší zápas. Hráli velice tvrdě a agresivně, chodili do našich hráčů. My jsme dělali hodně faulů a v oslabeních dostávali góly. V přesilovkách byl Zug ze všech soupeřů asi nejnebezpečnější.

Utkání s Mannheimem Vám určitě přineslo cenné poznatky pro Spengler Cup, kde se střetnete znovu...
Nám jde v první řadě o extraligu. Důležité je, abychom byli do jejího začátku zdraví a abychom se hned na začátku chytli. Spengler Cup je až o Vánocích, to je dlouhá doba. Zatím na ten zápas vůbec nemyslíme.

Jak se Kolin Cup vyvedl po organizační stránce?
Organizace byla loni i letos perfektní, všechno na vysoké úrovni. Všechno klapalo, nebylo tam nic, co by nám vadilo.

Pozorujete s blížícím se začátkem soutěže nějakou činnost, ve které se mužstvo ještě musí zlepšovat?
Jak už jsem říkal, nemohli jsme hrát v optimální sestavě. Nelze tedy trénovat přesilovky ani založení útoku, protože mužstvo není kompletní. Chtěli jsme také zúžit kádr, ale situace se nám teď trošku zkomplikovala. Na jednotlivých činnostech tedy budeme pracovat postupně, podle toho jak se hráči budou uzdravovat a vracet do jednotlivých lajn.

Zužování kádr se tedy zatím nekoná?
Musí se odložit, protože ještě hrajeme dvě přátelská utkání. Pokud bychom teď zúžili kádr, nesestavili bychom v nich ani čtyři pětky. Zatím tedy kádr musí zůstat v takové šíři, v jaké je teď.

Čtyři Vaši hráči byli nominováni do reprezentace. Je to pro extraligového kouče dobrá nebo špatná zpráva?
Je to poslední týden přípravy před extraligou a jak už jsem řekl, kompletní kádr pohromadě jsme letos zatím moc neměli. A v době, kdy by se marodi mohli začít vracet, nám jiní hráči odjedou do národního mužstva. Nominaci samozřejmě našim hráčům moc přeji, je to pro ně veliká čest a zkušenost. Ale doufám, že se nám tam nikdo nezraní.

Znamená pro mužstvo turnaj v KV Areně nějaká omezení při tréninku?
V tom není žádný problém, máme tu i tréninkovou halu. V týdnu, kdy zde bude národní mužstvo, budeme dvakrát trénovat ve velké hale a dvakrát v malé.

Vy se na nějaké utkání přijdete podívat?
Pokud budu ve Varech, tak se podívat přijdu.