HC Energie Karlovy Vary

Žraloci pokřtili nováčka jedenáctkou

Za startem nového ročníku České sledge hokejové ligy museli karlovarští Žraloci cestovat až do daleké Studénky. Tamnímu novému klubu připravil los hned na úvod křest ohněm - zápas s úřadujícími dvojnásobnými mistry z lázní. Utkání 1. kola skončilo stylovým výsledkem 1:11 a v jeho zápise svítí hned tři hattricky na straně Západočechů. Nejpilnějším sběratelem kanadských bodů byl Jiří Berger, který se trefil třikrát a přidal čtyři finální nahrávky.

HC KES Studénka - SKV Sharks Karlovy Vary 1:11 (0:4, 0:5, 1:2)

Branky: 44. Fojtík (Hornich) - 13. Kvoch (M. Geier), 18. M. Geier (Forgo), 20. J. Berger (Hrbek), 20. Kvoch (J. Berger), 21. M. Geier (J. Berger), 23. Forgo, 26. Kvoch (J. Berger), 28. J. Berger (Hrbek), 35. J. Berger (Kvoch), 45. M. Geier (Hrbek), 46. M. Geier (J. Berger). Rozhodčí: Židek, Rapák. Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 20. Vývoj utkání: 0:11, 1:11. Hráno 12. září 2009 ve Studénce.

Studénka: Kopřiva - Fojtík, Hornich, Keller, Mlčák, Staněk, Krajča, Pavelka, Kudrna, Kužílek

Karlovy Vary: Bozděk - Hrbek, Kvoch, J. Berger, Forgo, M. Geier, Janko, Srb, Čolič

Premiéra mužstva ze Studénky začala podle očekávání tlakem Karlových Varů, domácí hráči však prvních deset minut zvládali bruslit se zkušenějšími hosty a nepřipustili rychlou změnu skóre. Až ve 12. minutě poprvé zvedl ruce nad hlavu Jiří Berger, ovšem rozhodčí po krátké konzultaci branku odvolal, protože puk evidentně nepřešel brankovou čáru. O minutu později už se Tomáš Kvoch mohl radovat oprávněně, uznání jeho dorážky pod horní tyč nic nebránilo.

Navrátilec do karlovarského dresu byl na začátku 16. minuty vyloučen, ovšem domácí si s přesilovou hru rady nevěděli. Naopak krátce po vypršení Kvochova trestu pěkná souhra zakončená Michalem Geierem přesně k tyči znamenala zvýšení na 0:2. Žraloci zatlačili soupeře do defenzivy a výsledkem byla třetí trefa, kterou v poslední minutě třetiny na svědomí Jiří Berger bombou nad lapačku. Smůlu si vybral gólman Studénky Kopřiva s první sirénou, když si za svá záda srazil nahození Tomáše Kvocha, a tak skóre 0:4 po dvaceti minutách naplnilo papírové předpoklady.

Jediná otázka zněla, zda Sharks zvolní nebo budou pokračovat ve výuce sledge hokeje celý zápas. Odpověď dal po 21 sekundách druhé třetiny Michal Geier, jenž po dobré práci Jiřího Bergera uklidil puk do prázdné branky. Ve 23. minutě vyhrál Jiří Forgo buly před Kopřivou a sám skóroval pošesté. Hra se nepříjemně pro domácí začala blížit karlovarské exhibici. Na konci 26. minuty prostřelil Kopřivu od modré čáry Tomáš Kvoch a oslavil první hattrick nové sezóny. Jen o 71 sekund později předvedli nejhezčí kombinaci zápasu Jiří Berger s Michalem Geierem a domácí hrající trenér Hornich reagoval oddechovým časem.

Brankostroj Sharks se nováčkovi podařilo zastavit, ale sám se do vážnějších šancí nedostával. Jedinou práci pro Bozděka v karlovarské brance znamenala občasná dalekonosná nahození z hokejek Fojtíka nebo Hornicha, nejzkušenějších borců výběru Studénky. Od 33. minuty hrála Studénka svou druhou přesilovku, jenže si nechala ujet Jiřího Bergera a ten i přes signalizovaný faul Erika Fojtíka dopravil podeváté kotouč za Kopřivu, čímž si také připsal do statistiky hattrick. Konec druhé třetiny byl dohrán kvůli závadě na časomíře až po přestávce.

Na začátku třetího dějství proklouzl do zakončení Fojtík, ale v tísni mířil jen do Bozděka. Úvodní minuty vůbec patřily domácímu kapitánovi, který se neúnavně snažil proniknou z vlastní obrany až před branku, ale svou epizodu zakončil ve 44. minutě vyloučením za hákování. Se svou jedinou přesilovkou naložili Žraloci zkušeně, když na konci jízdy na kolotoči stál Michal Geier, který se nechytatelným forhendem pod víko přidal ke Kvochovi a Bergerovi do "klubu hattrikářů". Po pouhé minutě a půl se stejné reprezentační křídlo stalo nejlepším střelcem zápasu, když z druhé vlny zvýšilo už na hrozivých 0:11.

47. minuta přinesla naplnění snah Erika Fojtíka. Při signalizovaném faulu na Hornicha prošel sám až před Bozděka a zkušeným zakončením do horní poloviny sebral mladému brankáři čisté konto. Na větší oslavy první branky Studénky v historii České sledge hokejové ligy už ale nebyla nálada. Zápas se dohrál v poklidu, domácí se už přes snahu do dalšího zakončení nedostali a hosté už jen navýšili Kopřivovu statistiku o několik úspěšných zákroků.

Ohlasy po utkání:

Martin Hornich (trenér Studénky): "Takové dvě, tři branky jsme nemuseli dostat, ale jinak je jasné, že herně a kombinačně jsou Vary někde jinde. My jsme mohli střílet maximálně nějakým nahozením od červené. My jsme rádi, že jsme dali ve Studénce do kupy tým a naším cílem je teď stabilizace kádru. Chtěl bych dosáhnout toho, aby tu bylo nějakých osm až deset lidí, se kterými se dá pracovat. Momentálně je nás tu pět a k tomu nějací tři nebo čtyři, kteří se snaží, ale teprv se uvidí, jestli to bude hokejové. Výsledkové cíle si zatím určitě nedáváme, takže chci za dnešek klukům poděkovat. Náš brankář Marcel Kopřiva toho ještě dost chytil."

Jiří Berger st. (trenér Karlových Varů): "Prvních deset minut jsme se trápili, ale pak jsme dali gól a od toho se vše začalo odvíjet. Ve druhé třetině jsme excelovali. Chtěl jsem, abychom hráli pořád naplno a dali co nejvíc branek, ale poslední třetinu už kluci vypustili. Pro nás to bylo povinné vítězství, takže 1:11 je v pohodě."

Další zápasy 1. kola:

Zlín - Kolín 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Olomouc - Č. Budějovice 2:5 (1:2, 0:2, 1:1)

Průběžná tabulka

1. Karlovy Vary   1 1 0 0 0 11:1  3
2. Č. Budějovice  1 1 0 0 0 5:2   3
3. Zlín           1 1 0 0 0 3:1   3
4. Kolín          1 0 0 0 1 1:3   0
5. Olomouc        1 0 0 0 1 2:5   0
6. Studénka       1 0 0 0 1 1:11  0
7. Sparta         0 0 0 0 0 0:0   0