HC Energie Karlovy Vary

Energie opět ztratila vedení a podlehla Litvínovu

HC Energie - HC BENZINA Litvínov 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Ani dvoubrankový náskok nestačil karlovarským hokejistům k tomu, aby první letošní bitvu o Krušné hory dotáhli do vítězného konce. V první polovině utkání sice tribuny rozjásali Jaroslav Kristek a Petr Kumstát, pak už se ale dařilo v koncovce efektivním hostům. Severočeši tak na konci tabulky stáhli náskok Energie na dva body.
O2 extraliga, 9. kolo, ne 27.9.2009, KV Arena
Karlovy Vary
Litvínov
2:3
1:0, 1:1, 0:2
Branky a nahrávky: 19. Kristek (Melenovský), 24. Kumstát (Pletka) - 39. Reichel (Kroupa, Jánský), 47. Gureň (Černý), 56. Vopat (Gureň, Trávníček). Rozhodčí: Šindler, Hodek - Charvát, Pavlovič. Vyloučení: navíc Zaťovič (KVA) 10 min., Skuhrovec 5 min. + DKU. Bez využití. Diváci: 4609. Průběh utkání: 2:0, 2:3.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Mucha, Dobroň, Hájek, Prošek, Brňák, Parýzek, Schmidt - Dej, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Hluchý - Kumstát, Pech, Pletka - Zucker, Haščák, Zaťovič
Litvínov: Franěk (od 21. Hübl) - Punčochář, Švarný, Gureň, Kubát, Kroupa, Skuhrovec, Stříteský, O. Poživil - Jánský, Reichel, Lukeš - Trávníček, J. Černý, Vopat - Kubinčák, V. Hübl, Bojer - Majdan, Heinisch, Gerhát

Komentář k utkání

Začátek prvního letošního podkrušnohorského derby, do kterého domácí nastoupili bez zraněných Čutty a Skladaného a hosté s novou trenérskou dvojicí, příliš vzrušení nenabídl. Nic na tom nezměnilo ani brzké vyloučení obránce Muchy. V tribunách to tak poprvé zašumělo až ve 4. minutě, kdy se Zucker od zadního mantinelu prodral až před branku a dostal čas i na zamíchání puku. Nakonec však trefil pouze postoj Fraňka, který tentokrát v brance Litvínova dostal přednost.

Karlovarského Mensatora, který se mezi tyče vrátil po dvouzápasové pauze, vystrašil o minutu později svižnou ranou k tyči Lukeš. V následné pasáži hry byli hosté aktivnějším celkem, pokoušeli se střílet ze všech pozic a zároveň stíhali poctivě bránit. Energetici se tak před Fraňkem dokázali trvaleji usadit až při vyloučení Punčocháře. V největší příležitosti se během této výhody ocitl Kristek, když u tyčky dorážel Hájkovu střelu od modré. Dopadl ale stejně jako Reichel o několik minut později, tentokrát při vyloučení Zaťoviče. Litvínovský kapitán stál po přihrávce Kubáta před zcela prázdnou brankou. Puk mu však poskakoval na hokejce a než vůbec dokázal Reichel vypálit, stihl se Mensator přemístit ke své tyčce. Ve stejném oslabení mohli ovšem skórovat i Karlovaráci. Skuhravý dobruslil vyhozený kotouč, poslal jej před bránu úplně volnému Hluchému, ale ten zbrklou střelou z první trefil pouze Fraňka. Přesto se během první třetiny v KV Areně slavilo. Při nenápadné situaci dva na dva čekal Franěk zřejmě přihrávku a Kristkova střela mu prošla mezi betony.

Do prostřední části vstoupili hosté zkrácenou přesilovkou, ve které sami málem inkasovali. To když Pech dostal dlouho přihrávku až na útočnou modrou a Hübl, který nahradil zraněného Fraňka, vychytal jeho pokus o bekhendový blafák. Další přečíslení už ale Energii vyšlo. V situaci dva na jednoho si Petr Kumstát vyměnil puk s Pletkou, aby ho i s trochou štěstí procpal za Hüblova záda. Domácí povzbuzení euforickou atmosférou, kterou v KV Areně zatím příliš často nepoznali, se pustili do dalších útoků.

Když už se hosté začali probouzet a jen vinou několika chybějících centimetrů nedorazil Gerhát střelu Heinische, zbrzdilo je dlouhé oslabení. Za faul kolenem na Pecha vyfasoval Skuhrovec trest pět minut a do konce utkání. V možná rozhodujícím okamžiku ale energetici selhali a jedinou gólovou situaci těchto okamžiků měli na svědomí hostující Lukeš a Gureň. Když pak tuto přesilovku zkrátilo i nepovedené střídání domácích a trest za příliš mnoho hráčů na ledě, povedlo se hostům při hře ve čtyřech snížit. Kroupovu střelu od modré přesně do růžku tečoval Robert Reichel.

Snížení nakoplo hosty natolik, že i po návratu z šaten byli aktivnějším celkem. Vyloučení Zaťoviče na 2 + 10 minut sice zůstalo bez trestu, nikoli však chyba domácí obrany, po které si Miloslav Gureň najel do pravého kruhu a příklepem vyrovnal. Vyjetý Mensator stačil puk pouze zpomalit.

Kolem 50. minuty přebrali útočnou aktivitu opět domácí a zdálo se, že v závěru nechtějí připustit komplikace. Zvláště trio Melenovský, Kristek, Hluchý dlouho Litínovské drželo v šachu, nebezpečná byla i spolupráce Kumstáta s Pechem a Pletkou. Hübl však náporu odolal a z jednoho rychlého brejku Roman Vopat přesně trefil růžek Mensatorovy branky. Necelých pět minut před koncem utkání náhle Energie prohrávala. Její závěrečný nápor podpořený přesilovkou i krátkou power play už vyšel naprázdno. Trenérská premiéra dvojice Kučera – Šlégr tak skončila ziskem tří bodů.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): My jsme vedli 2:0 a měli jsme spoustu příležitostí. Kdybychom dali na 3:0, zápas by vypadal úplně jinak. Když soupeř srovnal, byla to z naší strany křeč. Dělali jsme chyby a bohužel jsme zápas prohráli.

Jiří Šlégr (HC BENZINA Litvínov): Pro nás je to obrovská výhra. Otočit výsledek z 0:2 na 3:2 je velký úspěch. Je to obrovský impulz, chtěl bych hráčům poděkovat. Bojovali a naši brankáři - Franěk a po jeho zranění Jaroslav Hübl - chytali neskutečně.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 26.9.2009

Prodlouží energetici litvínovskou agónii?