HC Energie Karlovy Vary

Energie dotahovala, ale výsledkem je pouze bod

HC Energie - PSG Zlín 3:4 sn (0:1, 1:2, 1:1 - 0:0)
Karlovarským hokejistům návrat na domácí led nevyšel. Přestože si v bitvě se Zlínem vytvořili střeleckou převahu, museli dotahovat po celý zápas soupeřův náskok. Dvě branky v závěru druhé třetiny z holí Pecha a Němce, ten se trefil dokonce 4 vteřiny před sirénou, na chvíli srovnaly skóre. Jenže hned po návratu z šaten opět zaúřadoval hostující kapitán Balaštík. Přestože se ještě Kumstátovi (na snímku) povedlo tři minuty před koncem srovnat, finální penaltový rozstřel vyzněl pro Moravany. V brance Energie se po třech týdnech objevil Lukáš Mensator.
O2 extraliga, 18. kolo, út 20.10.2009, KV Arena
Karlovy Vary
Zlín
3:4sn
0:1, 2:1, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 37. Pech (Kumstát, Pletka), 40. Němec (Kumstát, Pech), 58. Kumstát (Pech) - 12. Köhler (Leška), 25. Důras (Nosek), 41. Balaštík (Köhler, Leška), 67. Köhler. Rozhodčí: Polár, Šír - Guth, Rittich. Vyloučení: 10:6, navíc Skuhravý, Kumstát (oba KVA), Kollár (ZLN) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 4668. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3 - 3:4.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Prošek, Dobroň, Hájek, Tribuncovs, Parýzek - Kumstát, Skuhravý, Pletka - Melenovský, Kristek, Skladaný - Dej, Pech, Košťál - Zucker, Hluchý, Zaťovič
Zlín: Štůrala - Hamrlík, Linhart, Nosek, Švrček, Bořuta, Kučný, Míka, Lučka - Balaštík, Leška, Köhler - Důras, Kollár, Rachůnek - Kubiš, Roman Vlach, Sivák - Záhorovský, Balán, F. Čech

Komentář k utkání

Energie před utkáním se Zlínem sáhla ke dvěma významným změnám. Po šesti utkáních se mezi tyče postavil mladší z golmanské dvojice Lukáš Mensator, útok pak posílil zotavený František Skladaný. V průběhu první třetiny si však oba navrátilci do sestavy museli připadat spíše jako při tréninku hry v nestandardním počtu bruslařů, rozhodčí Polák se Šírem byli přísní na obou dvou stranách. První vyloučení Deje přestáli domácí bez úhony a naopak po podražení v podání Lučky vyvinuli velký tlak. Štůralu, který dostal přednost před nejvytíženějším gólmanem extraligy Sedláčkem, nejvíce ohrožoval Pletka z neobvyklé pozice na modré čáře. Hosté se k prvnímu ohrožení Mensatora propracovali až v 8. minutě, osamoceného útočníka musel v poslední chvíli hákovat Parýzek. Zlínští si pak sice přesilovku zkrátili zbytečným útočným faulem Balaštíka, přesto se brzy mohli radovat. V jednom z mála okamžiků plného počtu hokejistů na ledě zazmatkovala domácí obrana, Leška přenechal v mezikruží puk Bedřichu Köhlerovi, a ten se ukázkově trefil do růžku. Plynulosti hry pak uškodila další vyloučení Skladaného a Důrase a přestože byla i ve zbytku třetiny aktivnější Energie, odcházeli do kabin spokojenější hosté.

Prostřední část otevřeli energetici nadějnou příležitostí. V přečíslení 3 na 2 se před Skladaným otevřela ulička až před Štůralu, uzdravený slovenský forvard však nezpracoval skákavý kotouč a svůj výpad zakončil jen nájezdem do brankoviště. Jinak se ale Karlovarští do útočného pásma dostávali zřídka a jejich akce se bortily na modré hrázi ve středním pásmu. Důraz na defenzivu hosté ještě navýšili po trefě Michala Důrase. Zlínský útočník ve 25. minutě dojel Mensatorem vyraženou střelu od modré a před prázdnou klecí se nemýlil. Psychické rozpoložení energetiků pak nejlépe dokumentovalo dvojité vyloučení kapitána Skuhravého, podruhé dokonce s desetiminutovým přídavkem. Při současném vyloučení obránce Němce pak Zlínští déle jak půl minuty útočili proti třem. A možná právě přečkání této situace povzbudilo Energii k rychlému vyrovnání. Když už se zdálo, že se domácí protrápí až k druhé přestávce, dorazil z úhlu ve 37. minutě Lukáš Pech střelu Pletky. Z řady ostrých zákroků brzdících nápor bílo-zelených si pak rozhodčí vybrali až Noskovu hrubost v čase 39:43. A čtyři vteřiny před sirénou zařídil Ondřej Němec střelou z vrcholu kruhů zlepšenou náladu diváků pro druhou přestávku.

Jakým způsobem domácí třetinu uzavřeli, tak se ovšem hostům podařilo načít dějství třetí. Už po 34 vteřinách se Jaroslav Balaštík natáhl po vyražené střele Köhlera a obhodil beton bezmocného Mensatora. A hra opět upadla do nepříliš pohledné podívané, kdy domácí forvardi marně hledali cestu do útočného pásma. S přibývajícím časem se navíc na hokejky Energie vkrádala nervozita a domácí se při vyloučení Tribuncovse a Němce namísto útočení museli věnovat obranným činnostem. Spásná se tak pro Vary stala opět až přesilovka v závěru třetiny, při vyloučení Čecha se mezi betony trefil Petr Kumstát.

Na nerozhodném stavu nic nezměnily zbývající 3 minuty základní hrací doby ani následné pětiminutové prodloužení, ve kterém byli aktivní především domácí hokejisté. Na řadu tak přišly samostatné nájezdy. V jejich první sérii se nemýlil Pletka ani Hamrlík. Další karlovarské střelce už ale Štůrala vychytal, a Bedřich Köhler tak v posledním nájezdu mohl rozhodnout o vítězství hostujícího celku.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Bylo to velmi těžké, když nám soupeř odskočil o dvě branky. Branka v poslední minutě druhé třetiny nám měla pomoci, ale nesoustředěnost na začátku třetí nás vrátila zpět. Poté již bylo velmi těžké opět vývoj zápasu srovnat.

Zdeněk Venera (PSG Zlín): Vyšel nám celkem začátek utkání, takhle jsme si to představovali. Třetí třetina byla vyrovnaná, kdy jsme si vítězství nechali vzít v posledních minutách. Tentokrát nám však vyšly i nájezdy.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | po 19.10.2009

Energie se vrací na svůj led a přivítá Zlín