HC Energie Karlovy Vary

Mladíci v Praze neuspěli, jediný bod veze dorost

Junioři: HC Slavia Praha - HC Energie 6:4 (3:2, 1:1, 2:1)
S.dorost: HC Sparta Praha - HC Energie 4:3sn (2:0, 1:3, 0:0 - 0:0)
Obě nejstarší mládežnické kategorie dnes odehrály své zápasy shodně v hlavním městě, z vítězství se však tentokrát radoval nemohly. Přitom junioři už v deváté minutě vedli 2:0, slávisté ale ještě v průběhu první třetiny průběh utkání otočili. Dvě branky Energie vstřelil David Kellner (na snímku). Dvoubrankový náskok soupeře se naopak povedlo smazat dorostencům. Na Spartě padaly góly pouze do poloviny utkání a nerozhodný výsledek strhli domácí na svou stranu až v samostatných nájezdech.
Extraliga staršího dorostu, 20. kolo, so 14.11.2009, T-Mobile Aréna
Sparta
Karlovy Vary
4:3sn
2:0, 1:3, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 15. Hrubeš (Eis), 19. Eis (Hrubeš, Přibyl), 31. Procházka (Soumelidis), rozh. nájezd Doležal – 23. Frk (Kverka), 24. Beran (Kubáč), 26. Frk (Záhora). Rozhodčí: Batěk. Vyloučení: 5:7. Navíc: Frk 10 OT (KV). Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 50.
Sparta: Sedláček (24. Bílek) – Müller, Kolář, Dvořák, Veselý, Bodnár, Koževnikov, Skřivánek – Eis, Rubeš, Přibyl – Teubner, Doležal, Hampl – Brzobohatý, Matějček, Přibyl – Rybalkin, Soumelidis, Procházka. Trenér Jiří Doležal.
Karlovy Vary: Rauscher (21. Honzík) – Matyáš, Hluchý, Novák, Valeš, Urbančok, Konečný, Gombár – Frk, Zadražil, Kverka – Beran, Sýkora, Záhora – Kubáč, Winkler, Táborský – Svoboda, Formánek. Trenér Václav Eismann.

Komentář k utkání

V úvodu utkání zahrozili jako první karlovarští hokejisté. Frk se ocitl úplně osamocen před sparťanským brankářem, ten však jeho pokus o blafák zlikvidoval. Domácí ohrozili branku soupeře až v 7. minutě při přesilové hře, ale ránu Skřivánka od modré brankář Rauscher vyrazil. S výsledkem nepohnula ani kombinace na druhé straně, kdy karlovarský Zadražil vybídl ke skórování Frka, jenže ten místo vstřelení gólu vůbec netrefil puk. Po úvodní desetiminutovce začala více hrozit Sparta. Rybalkin jel z pravé strany sám na bránu, svou střelou však vyprášil jen betony brankáře hostí.

A když ve 14. minutě nepropasíroval puk za Sedláčka hostující Kverka, udeřili domácí. V čase 14:53 využil početní výhodu po pěkné kombinaci s Eisem Tomáš Hrubeš – 1:0. Jednogólové vedení ještě dorostenci Sparty do přestávky navýšili: V další přesilovce propálil nadvakrát Rauschera Stanislav Eis – 2:0.

Karlovarští o přestávce udělali změnu na brankářském postu. Rauschera vystřídal David Honzík, který zpočátku sledoval gólovou smršť na druhé straně kluziště. Dvě a půl minuty po zahájení třetiny skóroval karlovarský Martin Frk, když pomalu mířil na lavičku, ale zachycený kotouč poslal za Sedláčka – 2:1. Vyrovnání přišlo přesně za 57 vteřin: Matěj Beran se vymotal až před bránu Sparty a nadvakrát překonal Sedláčka, kterého tím vyhnal z brány – 2:2. Brankář domácích Pavel Bílek se nestačil ani pořádně protáhnout a už ve 26. minutě lovil puk z brány! Dokonalý obrat hostí obstaral při hře čtyři na čtyři Martin Frk, jenž nepohrdl nabídkou před prázdnou bránu.

Naštěstí pro domácí vyrovnal ve 31. minutě Martin Procházka, který si zpracoval pas od Soumelidise a nadvakrát backhandem pokořil Honzíka – 3:3. Vyrovnání sparťany probudilo z letargie a ti mohli jít znovu do vedení, jenže Matějček ve vyložené šanci přestřelil. Dvě minuty před sirénou se neprosadil ani střelec Eis, kterému vystavila stopku Honzíkova lapačka.

Krátce po startu třetího dějství vypálil v početní převaze karlovarský Urbančok a jeho střelu ještě dokázala tečovat Beran. Puk se však odrazil od horní konstrukce Bílkovy brány. Za dvě minuty přihrával před bránu energetiků Matějček a hostující obránce si málem srazil puk do vlastní sítě. Brance zabránil jen reflex Honzíka. Ve 48. minutě oslabil ofenzívu hostí autor dvou branek Martin Frk, když dostal za nesportovní chování desetiminutový osobní trest. V závěrečné fázi třetiny se více zapotil domácí brankař, ale pokusy energetiků pokryl. Na nerozhodném stavu po šedesáti minutách nezměnily nic ani poslední přesilovky na obou stranách.

Prodloužení také branku nepřineslo, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy. Ty rozhodl ve třetí sérii přesnou střelou sparťan Zdeněk Doležal.

Ohlasy trenérů

Jiří Doležal (HC Sparta Praha): „Druhý náročný zápas tohoto víkendu jsme na nájezdy zvládli. Nevyšla nám druhá třetina, kdy jsme byli moc pasivní a soupeř toho využil. Dostali jsme tři branky, ale utkání se nám nakonec podařilo zremizovat a na nájezdy vyhrát, což nás zase postavilo na nohy.“

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): „Sparta byla lepší v první třetině, ale nám se podařilo zjednodušit hru a vrátit se do utkání, když jsme se přes nastřelené puky dostávali do tlaku. Škoda, že jsme utkání nechali dojít až k nájezdům, protože jsme měli šance, abychom utkání rozhodli dřív. Z celkového pohledu dělba bodů po šedesáti minutách odpovídá.“