HC Energie Karlovy Vary

Junioři dvě minuty před koncem přišli o vítězství

Junioři: HC Energie - BK Ml. Boleslav 1:2sn ( 0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Zcela vyrovnaný zápas. Tak se dá mluvit o juniorském duelu mezi karlovarskou Energií a Mladou Boleslaví. Šance na obou stranách, tvrdé souboje. I když mají oba týmy jistý postup do play off, určitě se dnes bylo na co dívat. Největší hvězdou domácích byl zajisté Jan Topinka, který sice svou branku nevstřelil, ale rozhodně byl vidět. Každé jeho střídání měl hostující brankář Klimíček plné ruce práce.
Noen Extraliga Juniorů, 28. kolo, pá 27.11.2009, KV Arena
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
1:2sn
0:0, 1:0, 0:1 - 0:1
Branky a nahrávky: 33. Flieger (Chaljavin, Topinka) - 58. Krejčík (Vrba, Belay), rozhodující nájezd Antončík. Diváci: 55. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Karlovy Vary: Endál - Ryžuk, Šik, Schusser, Tomeček, Přindiš, Funk, Rohan, Hudák, Flieger, Topinka, Kellner, Chaljavin, Putyera, Mareček, Vaněk, Baar
Ml.Boleslav: Klimíček - Švaříček, Houser, Vrba, Mikulaštík, Soukup, Sedláček, Arazim, Krejčík, Sajdl, Hájek, Jiránek, Belay, Kadlčík, Rys, Protivný, Koudela, Lenc, Antončík

Komentář k utkání

Po zavedení nového systému postupu do play off měli oba dnešní soupeři již postup jistý. Každý kdo od dnešního utkání čekal souboj spíše v přátelském duchu, musel po několika minutách uznat, že se spletl. Již od úvodu oba týmy dokazovaly, že si postup zaslouží a každý chtěl vyhrát ty tři body.

Úvodní oťukávání trvalo až do páté minuty, kdy jako první zahrozil mladoboleslavský Kadlčík. Počkal si, až hráči zamezí brankáři výhled a vyslal na bránu skrytou střelu, kterou však Endál vyrazil. Energetici se svou šancí nenechali diváky dlouho čekat. V sedmé minutě utkání vyrazil do útoku Tomeček, který již od modré čáry vypálil dělovku na svatyni protihráče. Klimíček se předvedl dobrým zákrokem, když jeho střelu vyrazil vyrážečkou vedle své tyče. Mladá Boleslav na delší dobu uzamkla Západočechy v jejich pásmu a na Endála hráči vyslali několik střel. Zdálo se, že je jasné kdo má v zápase převahu, ale domácí se brzy zvedli a začali i oni napadat útočné pásmo. Největší šanci si vytvořil domácí Vaněk, který se dostal jako první k odraženému kotouči. Od modré měl volný výhled až ke Klimíčkovi, ale přesto se rozhodl pro střelu, kterou hostující brankář vyrazil. Dlouho se hrálo čistě bez vyloučení. První trest padl až ve třinácté minutě, kdy fauloval Mikulaštík, ale Mladá Boleslav si své oslabení dokázala skvěle pohlídat.

To, že se dnes utkají soupeři stejných kvalit dokázala jak první, tak i druhá třetina. První dějství skončilo bez branek a druhé přineslo skvělou podívanou se šancemi na obou stranách. Obě mužstva měla skvěle rozestavěné obránce, kteří útočníky nepouštěli přes modrou čáru zrovna nejsnadněji. Karlovy Vary se u hostů dočkaly chyby až ve třiadvacáté minutě, kdy obraně ujel Šik s Topinkou. Topinka obdržel přihrávku do jízdy, kdy měl skoro celou bránu odkrytou, ale kotouč mu na holi poskočil a dnešní karlovarská hvězda branku minula. Energie si začala věřit a také se jí to vyplácelo. Vsítil mohl Hudák, který dostal přihrávku od spoluhráče zpoza branky. Jeho teč však Klimíček vyrazil betonem. Stejný hráč se o minutu později mohl prosadit znovu. Kličkou si na modré čáře obehrál tři boleslavské hráče a cestu k bráně měl zcela volnou. Sice se mu podařilo zakončit, ale byl hákován Sedláčkem, který dostal dvě minuty, a tak měli domácí další možnost skórovat. Skóre zůstalo nezměněno až do třicáté třetí minuty, kdy dobře postavený Jaroslav Flieger tečoval střelu Chaljavina přímo nad rameno Jana Klimíčka. Boleslavští zůstali jako opaření a do konce třetiny se již nevzpamatovali.

Do posledního dějství nastoupila Energie s cílem udržet si vedení, případně ho ještě zvýšit. Endála však prověřil ihned po buly Jiránek, ale karlovarský brankář chytil kotouč do hrudi. Delší dobu se hra přelévala z jedné strany na druhou, ale obránci obou týmů byli téměř bezchybní a svého brankáře si pohlídali. Zvednout skóre mohl Hudák, kterému Flieger poslal přihrávku před bránu, ale karlovarský hráč bránu úplně minul. V polovině třetí třetiny se svým zákrokem blýskl hostující brankář, který švihem lapačkou vychytal Marečka a jeho střelu do horního rohu branky. Boleslavští se snažili vyrovnat, ale dlouho hráli křečovitě a žádné šance si vytvořit nedokázali. Tři minuty před koncem si pak vzali oddechový čas. Na časomíře svítil čas 16:55 třetí třetiny, když Jan Klimíček opouštěl své brankoviště, a uvolnil tak místo dalšímu útočníku. V padesáté osmé minutě se hostům podařilo vsítit vytoužený vyrovnávací gól. Lukáš Krejčík se jako první zorientoval v mele před brankovištěm a odražený kotouč poslal za záda Endála. Tímto gólem vybojoval svému mužstvu prodloužení. Půl minuty před koncem se ještě domácím naskytla příležitost v podobě přesilové hry pět na tři. Dokonce se jim i podařilo vsítit, ale rozhodčí gól neuznal, protože byl dosažen vysokou holí

Energie nastoupila do prodloužení v početní výhodě. Na Klímíčkovi si však vylámali zuby všichni útočníci, kteří dostali příležitost. Skvěle chytající brankář se blýskl zákroky, kterými vyrážel jednu střelu za druhou. Zápas tak dospěl až do nájezdů, kde rozhodla až pátá série. Šimon Antončík, který nebyl po celý zápas nějak výrazný, si nejel do mezikruží a přesnou ranou do pravého horního růžku připsal svému týmu na konto o jeden bod víc.