HC Energie Karlovy Vary

Energie míří do Boleslavi k dalšímu souboji o šest bodů

Po náročném zápase před domácími diváky, ze kterého nakonec energetici vyšli vítězně, musí západočeský tým přesunout myšlenky k dalšímu obtížnému výjezdu. Hostovat budou na ledě Mladé Boleslavi, se kterou zatím letos uhráli jediný bod. Premiérová výhra nad Středočechy by tentokrát Karlovarákům přišla více než vhod, Bruslařský klub je jejich konkurentem v boji o postup. Utkání začíná v 17:30.
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis | Video přenos.

Jestli se energetikům proti úternímu soupeři z Pardubic daří, Mladá Boleslav je pravým opakem. Ze tří doposud odehraných vzájemných zápasů se Karlovarským podařilo uhrát pouhý bod. V posledním vzájemném střetnutí v základní části budou chtít ukázat, že i s týmem, který má o pouhý bod více, umí hrát.

Při pohledu na statistiky mladoboleslavských hráčů je povinností zmínit jméno Richarda Krále. Hráči, který odehrál sedm sezón v dresu HC Ocelářů Třinec, nato vyzkoušel barvy Plzně a Zlína, je právě Boleslav domovem třetí sezónu. Na soupisce jeho jméno vyniká nejen díky datu narození, které jej pasuje do pozice nejstaršího hráče v kabině. V kádru je totiž také nejlepším střelcem, nahrávačem a tudíž má i nejvíce nasbíraných kanadských bodů.

Václav Baďouček: Každý zápas je nyní bojem o desátou příčku

Hokejisté karlovarské Energie na „bruslaře“ z Mladé Boleslavi hrát neumí. Vzájemná bilance před dnešním duelem, který hostí Metrostav aréna, jasně hovoří ve prospěch Mladoboleslavských. Karlovaráci si zatím připsali pouze jeden jediný bod a to, když prohráli na vlastním ledě 3:2 po nájezdech. Trenér Václav Baďouček si myslí, že každé utkání, které v poslední čtvrtině soutěže Energie odehraje, je boj o bytí a nebytí v play off. „Nejenom zápas s Mladou Boleslaví, ale každé utkání je boj o desáté místo. Pokud se podíváme na tabulku, tak od sedmého do dvanáctého místa jsou dvoubodové rozdíly,“ začal trenér své prognózy před pátečním duelem.

Energetici tak mají v každém utkání jasný cíl. „Je třeba v každém utkání získat maximální počet bodů. Hrát trpělivě zápas od zápasu. Situace je pro šest týmů stejná. My se s tím musíme umět poprat,“ analyzoval Baďouček stav soutěže. Pavel Hynek společně se svými asistenty zamíchal sestavou. K Jaroslavu Kristovi do třetí formace se pro utkání v Mladé Boleslavi posunul Martin Zaťovič, který nahrazuje Dmitrije Zjuzina. „To je jediná změna v sestavě. Jinou jsme nedělali,“ pokračuje Baďouček.

Marek Schwarz a Richard Král. To jsou jména hráčů, která nepotřebují větší komentář. Oba jsou ikonami Bruslařského klubu z Mladé Boleslavi. „Jsou to největší individuality, které mají. Schwarz je jejich velikou oporou. Já si ovšem myslím, že to mužstvo předvádí kolektivní a bojovný styl hokeje. Obzvláště na jejich malém kluzišti budeme muset být velice odolní v osobních soubojích. Budeme muset hrát maximálně jednoduše, protože nebudeme mít prostor nějak vážněji kombinovat,“ odhaduje asistent Pavla Hynka.

V letošní sezoně je Energie podle dlouhodobých statistik venku lepší nežli doma. Více jí vyhovuje styl bránění a spoléhání na brejky, nežli tvoření a útočení. „Nám více vyhovuje, když soupeř hraje více otevřenou hru, tak jako třeba Pardubice. Nemyslím si, že Boleslav hru příliš otevře, ale také nebudou hrát úpornou defenzívu. Každopádně bychom byli velice rádi, kdybychom tuto nepříznivou bilanci, alespoň trochu vyrovnali,“ doufá Václav Baďouček.

Poslední utkání

HC Energie Karlovy Vary - HC Eaton Pardubice 3:2sn (0:0, 2:2, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 33. Loginov (Němec), 38. Kumstát (Skuhravý, Němec), rozhodující nájezd Loginov - 30. Starý (Koukal, Kolář), 33. Špirko (Pineault).

HC Oceláři Třinec - BK Mladá Boleslav 3:4sn (1:3, 0:0, 2:0 - 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 12. Kohn (Zíb, Tomas), 45. Pospíšil (Květoň, Kohn), 51. Cartelli (Květoň, Kohn) – 6. Fabuš (Macho), 15. Sýkora (Pabiška, Vrbata), 18. Macho (Kracík), rozhodující nájezd Gajovský.

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize42 - 15 - 3 - 6 - 18 – 114:119 - 57 b
Průběžné umístění10. místo
Nejproduktivnější hráčPetr Kumstát - 31 body (13+18)
Nejlepší střelecJan Košťál - 15 branek
Nejlepší nahrávač Václav Skuhravý - 21 asistencí
Nejlepší v +/-Martin Zaťovič + 7 bodů
Nejtrestanější hráčVáclav Skuhravý - 126 TM
BrankářiLukáš Sáblík 91.29 %, 2.67 g/z
Lukáš Mensator 90.90%, 2.84 g/z
Úspěšnost přesilovek18.87 %

BK Mladá Boleslav
Utkání v extralize42 - 12 - 9 - 4 - 17 – 116:117 - 58 b
Průběžné umístění8. místo
Nejproduktivnější hráčRichard Král - 35 body (17+18)
Nejlepší střelecRichard Král - 17 branek
Nejlepší nahrávač Richard Král - 18 asistencí
Nejlepší v +/-Esa Lehikoinen + 7 bodů
Nejtrestanější hráčJaroslav Kasík - 99 TM
BrankářiMarek Schwarz 91.90 %, 2.83 g/z
Michal Valent 92.97 %, 2.37 g/z
Úspěšnost přesilovek13.64 %

Vzájemné zápasy 2009/2010

04. kolo HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 3:4
17. kolo BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 4:2
30. kolo HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 2:3sn

Vzájemné zápasy 2008/2009

13. kolo BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 4:3 sn
26. kolo HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 3:2 pp
32. kolo BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 3:2 pp
52. kolo HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 4:2

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Němec, Loginov, Dobroň, Čutta, Tribuncovs, Mucha, Parýzek, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Pech, Skladaný - Zjuzin, Kristek, Hřebejk - Hluchý, Kuběna, Zucker.

BK Mladá Boleslav:Schwarz – Jindra, Kasík, Frolo, Duben, Lehikoinen, Jiruš, Žabka – Pabiška, Král, Sup – Nouza, Sýkora, Boháč – Fabuš, Kracík, Macho – Bahenský, Gajovský, Handlovský – Vrbata.


Související články