HC Energie Karlovy Vary

Čaroděj Zaťovič předpověděl Hřebejkovi prolomení smůly

Pokud by někdo měl nalézt po zápase v Mladé Boleslavi dva hráče, jejíž výkon výrazně pomohl týmu k zisku tří bodů, bezpochyby by musel ukázat na Štěpána Hřebejka a Lukáše Mensatora. Čerstvá akvizice energetiků prokázala své mimořádné bruslařské schopnosti a odměnou jí bylo prolomení střelecké smůly. Fantóm v masce zase ukázal, že po pomalejším začátku extraligové sezony jej soupeři rozhodně nemohou odepisovat a zneškodnil 28 střel soupeře.
23. listopadu 2008, tak starý je poslední záznam ve střeleckém deníčku Štěpána Hřebejka. Téměř na den přesně před čtrnácti měsíci svou brankou na 1:2 zahájil obrat v zápase Českých Budějovic proti karlovarské Energii, ve kterém nakonec Jihočeši zvítězili na samostatné nájezdy. Stářím zežloutlý a prachem zanesený deníček ožil na ledě Mladé Boleslavi, kde sedmadvacetiletý útočník vstřelil třetí, potvrzující, branku Energie.

Konečně! Chtělo by se asi říci. Jenomže jak se ukázalo po zápase, branka to byla přinejmenším očekávaná. Předpověděl jí totiž „týmový čaroděj“ Martin Zaťovič. „Hrozně se mi ulevilo, že mi to tam konečně padlo, ale o brance jsem věděl již před zápasem. Předpověděl mi jí totiž Záťa,“ hlásil charismatický „Pišta“ po zápase a přitom rozdával úsměvy do všech stran.

Kouzlo předpovědi bylo přímo magicky silné. Dokázalo očarovat i rozhodčího Blumela, od něhož se v oslabení šťastně odrazil puk přímo na hůl Hřebejka. Tomu poté stačilo jen šikovně zakončit. „Ten odraz od rozhodčího byl opravdu velká náhoda! Najednou jsem měl puk na holi a k bráně chyběl jen kousek. Snažil jsem se však zachovat chladnou hlavu. Rozhodně jsem se nechtěl zbrkle tlačit před bránu. Bylo to v oslabení, stačila malá chyba a bylo by přečíslení proti nám. Tak jsem zvolil variantu rozhýbat rameny brankáře, donutit ho reagovat a následně si najít volné místo k zakončení,“ popsala posila Energie svou branku.

Nové působiště si zatím Štěpán Hřebejk nemůže vynachválit a vstřelená branka pocit štěstí ještě více umocňuje. „Když už ta změna přišla, tak jsem doufal, že mi herně pomůže. Trápil jsem se již dost dlouho a nebralo to konce. První zápas v dresu Energie proti Kladnu to ještě nebylo ono, ale teď zápas od zápasu cítím větší a větší jistotu. V Českých Budějovicích jsem byl hodně nervózní, puky mi uskakovaly, teď už se ke mně i odráží,“ raduje se.

Spokojený byl po zápase i brankář Lukáš Mensator a to nejenom se ziskem tří bodů, ale i se svým vlastním výkonem. Karlovarský fantóm několikrát své spoluhráče výrazně podržel a po mlhavém začátku extraligové sezony se rozjíždí do své staré, pro soupeře obávané, formy. „Po Spengler Cupu se mi chytá podstatně lépe, než na začátku sezony a cítím se v brankovišti lépe. Ale je to hodně způsobené i tím, že jsme zlepšili hru celého týmu. Především lépe bráníme a dokážeme bodovat. To nám psychicky samozřejmě pomáhá a snad to tak půjde i dále,“ hodnotí.

Proti Mladé Boleslavi se však perfektní výkon Mensatora cení minimálně dvojnásobně. Jeho výkon byl totiž značně ztížen agresivitou domácích hráčů. Sprchování sněhem, pošťuchování, úmyslné nájezdy! To a mnoho dalšího musel Lukáš Mensator snášet především ve třetí třetině. Boleslavští hráči snad nevynechali jedinou příležitost jak vyvést hostujícího brankáře z koncentrace. „To je samozřejmě velmi nepříjemné pro každého gólmana. Boleslav ale takový hokej praktikuje. Hodně chodí do brány a hlavně ve třetí třetině to už bylo na hranici únosnosti,“ líčil po zápase se svou typickou rozvážností.

A stejnou rozvážností odpovídal i soupeřům v zápase. Rozhodit se nenechal, snad až na jednu výjimku. „To když do mě najel Michal Sup. V té chvíli to byl asi čtvrtý, pátý hráč v řadě. Už jsem to nevydržel a ohnal jsem se po něm hokejkou. Trefil jsem jej do kalhot, nic se mu nestalo, ale dělat jsem to neměl a tímto se mu omlouvám, mrzí mě to.“

Do konce základní části zbývá devět kol. Ve hře je tak stále velmi slušných 27 bodů a při mimořádné bodové vyrovnanosti týmů bojujících o předkolo, se může stát prakticky cokoliv. „Osobně očekávám postupový boj až do posledního kola základní části,“ prognózuje Mensator. „Tabulka je nesmírně vyrovnaná a koukat na umístění se nyní ani nedá. Musíme pravidelně sbírat body. Čeká nás ještě devět zápasů a každý z nich bude klíčový,“ uzavírá.

Související články