HC Energie Karlovy Vary

Devět kulí v Ostrově

O 3. místo: Karlovy Vary - Praha 9:3, stav série 1:0. První rázný krok k zisku bronzových medailí udělali sledge hokejisté Karlových Varů. Po pomalejším rozjezdu v prvním zápase série dominovali a devětkrát překonali reprezentačního gólmana Vápenku. Dařilo se tradičním oporám - Michal Geier i Jiří Berger si připsali shodně po čtyřech brankách, jednu trefu přidal Ludvík Janko. Bronzová série, hraná na dvě vítězství, bude pokračovat až za dva měsíce z důvodu účasti českého národního týmu na paralympijských hrách.

SKV Sharks Karlovy Vary - Sparta Praha sledge hokej 9:3 (1:2, 3:0, 5:1)

Branky: 14. J. Berger (Kvoch), 32. M. Geier (J. Berger), 36. J. Berger (M. Geier), 38. M. Geier, 45. J. Berger, 48. M. Geier (Kvoch), 48. J. Berger (M. Geier, Frous), 57. Janko (M. Geier), 60. M. Geier (Frous) - 7., 17. a 50. Z. Krupička. Rozhodčí: Fagan, Grundler. Vyloučení: 3:3, navíc Zapletal (Praha) 10 minut. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 47. Vývoj utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 7:2, 7:3, 9:3. Střely na branku: 34:17. Hráno 13. února 2010 v Ostrově.

Karlovy Vary: Bozděk (od 41. Janoušek) - Kvoch, Hrbek, Frous, M. Geier, J. Berger, Čolič, Lindák, Janko, J. Švec, Jeřábek, Forgo.

Praha: Vápenka - Z. Krupička, Zapletal, J. Krupička, Zikmund, Žižka, Würtherle, Záluský.

První výraznou šanci zápasu měl na začátku 5. minuty na hokejce domácí Švec, nedokázal však zužitkovat dostatek prostoru před Vápenkou a Sparta trestala. Zdeněk Krupička vystihl ve středním pásmu karlovarskou rozehrávku a v typickém samostatném nájezdu z první střely otevřel skóre. Vzápětí nemířil na druhé straně bekhendem přesně Jiří Berger a hostům se krátce poté naskytla možnost přesilové hry. Ta dlouho nevypadala dobře, ale v jejím závěru Zdeněk Krupička řádně provětral Bozděka v brance.

Blizoučko remízovému stavu byl i Frous ve 12. minutě, jenže před odkrytou brankou nezacílil podle svých představ, a tak si Žraloci na první trefu počkali až do konce 14. minuty, ve které Jiří Berger v přečíslení zvolil místo nahrávky střelu a volba to byla správná. Ovšem domácí radost neměla dlouhého trvání. Kdo jiný než Zdeněk Krupička využil chybného rozehrání soupeře a z dalšího brejku vrátil hostům vedení, které Sparta do přestávky bez potíží udržela.

Od počátku druhé třetiny se rozložení sil na ledě začalo pomalu, ale jistě měnit. Žraločí tlak odstartoval při početní výhodě a kulminoval na přelomu půle hrací doby. Vápenka zůstával perfektní, zejména proti častým dorážkám zblízka. Ránu do vazu mohl Žralokům z ničeho nic zasadit Zdeněk Krupička, který se na začátku 32. minuty znovu utrhl do nájezdu. Tentokrát namířil do připraveného Bozděka, který si připsal klíčový zákrok zápasu. O 54 sekund později totiž utekl všem sparťanům Michal Geier a místo 1:3 byl stav 2:2.

Vyrovnání domácí tým dokonale nabudilo a výsledkem byl vedoucí gól z hokejky Jiřího Bergera po rozboru pražské obrany ve dvojici s Geierem. Navíc v končící 38. minutě Michal Geier zachytil sparťanskou přihrávku a efektní kličkou kolem Vápenkovy položené ruky definitivně překlopil skóre na karlovarskou stranu. Minutu před druhou sirénou ještě pálil neúnavný Zdeněk Krupička, ale Bozděk si užil další ze svých velmi dobrých zákroků lapačkou.

Do třetí třetiny nastoupil mezi tři karlovarské tyče Petr Janoušek a sledoval nejprve neplodný tlak Sparty, doprovázený střelami mimo branku, a od 45. minuty gólové představení svých spoluhráčů na opačném konci kluziště. Koncert zahájil nechytatelou bombou ze tří metrů Jiří Berger, první třígólový střelec večera. Intermezzo obstarala Sparta, noty Zdeňka Krupičky a Jana Zapletala však Janoušek dobře přečetl a dvojzákrokem naladil opět karlovarskou vlnu. Michal Geier se zapsal "hattrikáře" v čase 47:28 a o pouhých 17 sekund později zvýšil v poloze ležmo Jiří Berger už na 7:2.

O vítězi bylo prakticky rozhodnuto. Pohoda z domácího týmu sálala, a tak ani příliš nezamrzelo zkompletování hattricku i Zdeňkem Krupičkou, který deset minut před koncem i přes těsnou Kvochovu obranu prostřelil Janouška. Kuriózní trefy se dočkal v začátku 57. minuty Ludvík Janko, jemuž se vyplatila zdravá dotěrnost a puk vyražený Vápenkou k Zapletalovi vypíchl přímo do odkryté branky. V samotném závěru začaly na ledě nebezpečně stoupat emoce, Zapletal si vysloužil osobní trest za komentáře a Jeřábek dvě minuty za hrubost. Právě při jeho vyloučení ale dal razítko s číslem 9 pod konečný výsledek Michal Geier. Žraloci porazili Spartu i potřetí v sezóně a nakročili k zisku třetího místa.

Ohlasy trenérů

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Začátek byl z naší strany vlažnější. Vyrovnání jsme si tvrdě odmakali a hned jsme se chybou o něj zase připravili. Od druhé třetiny to byl ale koncert! Zahráli si všichni ze střídačky, devět gólů, nemám co bych dodal."

Karel Žižka (Praha): "Pořád doplácíme na to, že je nás málo. Hodně nám chyběl Martin Němec, s ním v obraně jsme vyhráli první zápas semifinále v Kolíně a bez něj pak doma oba prohráli. Ten by byl na ledě hodně znát, bohužel měl nějaké povinnosti s atletikou. Mrzí mě výkon rozhodčích, gólu na 2:2 předcházela přihrávka rukou a to nás nalomilo. Sledge hokej by si zaloužil zkušenější rozhodčí."