HC Energie Karlovy Vary

První pozdrav z ruské mise: Mladí energetici v televizi i na večeři s hvězdami Ufy

Mladí karlovarští hokejisté ročníků 1995 a 1996 již dorazili do Ufy. Během svého jedenáctidenního soustředění zde sehrají čtyři utkání s místními celky. Především je ale čeká tréninkové soustředění a také spousta nečekaných zážitků. O nich ve svém pozdravu referuje vedoucí výpravy a hlavní trenér karlovarské mládeže Jiří Ryžuk. Hned první den svého pobytu se Karlovaráci představili v celostátní ruské televizi a po semifinálovém utkání KHL mezi Ufou a Kazaní přijali pozvání na večeři s místními hvězdami. Prvních několik fotografií z výpravy naleznete ve fotogalerii.
Vážení příznivci mládeže HC Energie,

posílám všem, kteří se o tuto právě probíhající akci našeho klubu zajímají, první zprávu z Ufy! Celá cesta z Karlových Varů do Ufy nám trvala asi 18 hodin. Samotný (dvoudílný) let z Prahy do Moskvy a poté z Moskvy do Ufy ale trval pouhé 4 a 1/2 hodiny čistého času. Vše proběhlo naprosto hladce a podle plánu, všichni dlouhou cestu zvládli bez problémů. K hladkému průběhu samozřejmě přispěla i účast Alexe Naumova, asistenta GM HC Energie, který pomáhal všechna odbavení velmi urychlovat.

Dlouhá čekací doba na letišti Moskva-Šeremetěvo pak přinesla velmi příjemné překvapení. Pan Naumov nám připravil exkurzi do centra Moskvy. Pro nás všechny byla okružní jízda městem a procházka po Rudém náměstí a okolí opravdu výjimečným zážitkem. Měli jsme dokonce i česky mluvící průvodkyni. Na letišti v Ufě nás pak nad ránem přivítal ředitel místní hokejové školy (chodí do ní neskutečný počet 750ti mladých hokejistů od 5ti do 16ti let !) pan Oleg Vasiljev.

Do postele jsme se v našem hotelu Azimut Ufa (je moc pěkný) dostali až cca v 7:00 místního času. Předtím jsme ještě dobře posnídali. Po odpočinku jsme ve 14:00 vyrazili na zimní stadión mládeže místního klubu (nese název "Ledovyj dvorec") k prvnímu tréninku na ledě. Pak jsme se přesunuli do velké Ufa-Areny, kde jsme od 19:00 hodin, spolu s 8000 nadšeně fandícími diváky (bylo beznadějně vyprodáno) a v elektrizující atmosféře viděli 1. semifinále play-off KHL mezi družstvy SALAVAT JULAJEV UFA a AK BARS KAZAŇ. Utkání skončilo těsným vítězstvím hostů v poměru 3:4.

Opravdovou kuriozitou při tom bylo, že při záběru televize na náš tým na tribuně (jednotně oblečený do známých zelených mikin a čepic s nápisem a znakem Energie), nás komentátor celostátního ruského kanálu představil jako české hosty domácího klubu. Přímo v aréně jsme pak po utkání večeřeli ve VIP-restauraci společně s hráči domácího "áčka", jehož členy jsou např. i takové hvězdy jako ruští mistři světa Alexandr Radulov, Oleg Tverdovskij či náš reprezentant Miroslav Blaťák.

Tato akce byla dalším obrovským zážitkem pro všechny účastníky. Vzhledem k tomu, jak o nás naši hostitelé pečují, ale hlavně proto, že tu máme naprosto jedinečné podmínky pro naše soustředění, se už teď všichni těšíme na další dny. Hlavně pak na 4 utkání s našimi ruskými soupeři. K prvnímu z nich vyjíždíme již v neděli 4.4. do 250 km vzdáleného Něftěkamsku proti týmu Toros Něftěkamsk 95/96.

Pozdravy z prosluněného hlavního města Baškirské republiky Ufy posílá za celý tým HC ENERGIE 95/96

Jiří Ryžuk