HC Energie Karlovy Vary

Ondřej Němec: Doufám, že dnes uslyšíme českou hymnu

Obránce Ondřej Němec se na soupisku národního mužstva pro mistrovství světa dostal na poslední chvíli. Kouč Růžička dal šestadvacetileté opoře Karlových Varů důvěru až poté, co se zranil bek Novák. „O nominaci jsem bojoval a jsem rád, že se mi to vyplatilo,“ pochvaloval si po pondělím duelu Česka s Lotyšskem (3:1) elitní bek Energie. Jak však sám přiznává v našem rozhovoru, v příští sezoně jej v zeleném dresu nejspíše neuvidíme.

Česká reprezentace se dostala do nezáviděníhodné situace. Poté, co konkurenti na postup do čtvrtfinále z Norska porazili v pondělí odpoledne Švýcary, musel výběr trenéra Vladimíra Růžičky bezpodmínečně ve večerním duelu s Lotyšskem bodovat. To se nakonec po vítězství 3:1 povedlo, přesto reprezentaci čeká další úkol, tentokrát z jiné váhové kategorie: získat v úterý večer alespoň bod ze zápasu s Kanadou.

Ondro, sledoval jste utkání Norů se Švýcarskem?
V průběhu utkání jsme se dozvídali průběžný stav. Konečný výsledek nás moc nepotěšil, ale takový tento turnaj je. Z papírově slabších týmů jsou rovnocenní soupeři a dělají dobré výsledky. Musíme se proto připravit na Kanadu tak, abychom to utkání zvládli co nejlíp a abychom slavili postup do čtvrtfinále.

Proti Lotyšům jste museli bezpodmínečně bodovat. Byli jste pod zvýšeným tlakem?
Situace je taková, jaká je, takže musíme chodit zápas od zápasu. Pro nás je každé utkání jako play off. Věděli jsme, že do duelu s Lotyši musíme dát všechno, abychom si udrželi naději.

Nicméně Lotyšsko vás hodně potrápilo…
Určitě. My jsme měli v první třetině spoustu šancí, ale jejich brankář Masalskis chytal výborně. Možná zaplať pámbů za oslabení, která jsme hráli. Vstřelili jsme v nich dvě branky a trošku se uklidnili. Měli jsme i další šance, ale nedařilo se nám vstřelit gól. Lotyši utkání zdramatizovali, když snížili na 1:2, ale podařilo se nám znovu odskočit na dvoubrankový náskok. Ten jsme udrželi až do konce.

Čím to je, že se českému týmu paradoxně daří ve hře v oslabení?
Pokud si dobře vzpomínám, tak jsme na šampionátu ještě nedostali v početní nevýhodě branku, takže je určitě hrajeme dobře. Tak, jak zvládáme oslabení, musíme hrát i v pěti hráčích na ledě. To bude úkol do dalšího utkání.

To hrajete v úterý proti Kanadě. Co bude na soupeře platit?
Kanada má velmi mladý tým. Ti kluci jsou hodně důrazní, dobře bruslí, takže je těžké jednoznačně říct, co na ně bude platit. Já jenom doufám, že se prosadíme českou chytrostí a že budeme na konci utkání poslouchat českou hymnu.

Nakolik utkání ovlivní skutečnost, že vás zápas čeká za necelých čtyřiadvacet hodin?
Musíme se dobře najíst, vyspat a aspoň trošku si odpočinout. Pak musíme na Kanadu vlítnout.

V uvozovkách nejslabším článkem kanadské soupisky by mohl být brankář Mason, že?
V zápasech, které jsem osobně viděl, Mason mužstvo moc nepodržel. Ale klidně se mu zrovna utkání s námi může povést. Nemůžeme spoléhat na to, že podává dejme tomu nevyrovnané výkony. Musíme prostě hrát náš týmový hokej. Jedině tak budeme úspěšní.

Ondro, čekal jste po letošní nepodařené sezóně Energie, že se dostanete až sem?
Uff. Dopadlo to tak, jak to dopadlo. Já jsem rád, že tady můžu být. O tuhle nominaci jsem bojoval a jsem rád, že se mi to vyplatilo. Rád bych mužstvu přispěl, abychom na šampionátu udělali nějaký úspěch.

Už jste v Karlových Varech rozebírali, proč se sezóna tak nepovedla?
Já jsem druhý den po skončení play out odjel, takže mám informace jenom z novin a internetu. Uplynulá sezóna byla určitě neúspěšná. Nepovedlo se nám postoupit ani do play off a málem jsme skončili v baráži. To se lámalo v zápase s Mladou Boleslaví, který jsme naštěstí zvládli. Sezóna se zkrátka nepovedla a já jsem rád, že je za mnou, že skončila. Druhou takovou sezónu bych nechtěl zažít.

Vy jste ještě před jejím startem podepsal s klubem smlouvu na dva roky. Nevyčítal jste si to pak trochu?
Mám ve smlouvě určitou klauzuli, podle které můžu odejít. Něco se rýsuje, nebudu předbíhat, ale můj agent v současné době řeší určité varianty. Nechte se překvapit.