HC Energie Karlovy Vary

Byl jsem rád za každé střídání, hodnotí uplynulou sezonu bek Martin Parýzek

Pro mladého beka musela být uplynulá sezona velkou zkouškou osobnosti. Po návratu ze zámoří nastoupil hned do seniorského hokeje a hned do mistrovské Energie. Namísto obhajoby však musel Martin Parýzek i jeho spoluhráči z dolních pater tabulky neustále smazávat náskok soupeřů a v samém závěru soutěže dokonce hrát v ošidném play out. „Už před sezonou jsem říkal, že jsem nepřišel kvůli titulu. Za rozhodnutí vybrat si Karlovy Vary jsem rozhodně rád,“ vyvrací rodák ze Záboří u Protivína jakékoli pochyby o správnosti své volby.

Martine, jak byste zhodnotil svou první sezonu v Karlových Varech?
Samozřejmě to může být vždy lepší. Se svou hrou nebudu nikdy úplně spokojený, takže bych tu uplynulou sezonu nechtěl nijak hodnotit. Celkově se nám prostě nedařilo a jak se dařilo mně individuálně, to musí posoudit někdo jiný.

Dvě předchozí sezony jste strávil v zámoří, byl pro Vás problém přechod na užší kluziště?
Byl to trošku rozdíl. Chvilku jsem se s tím pral a zvykal si. Největší rozdíl ale byl mezi juniorským a seniorským hokejem, čemuž jsem se musel také přizpůsobit.

Jak dlouho Vám zvykání na nové působiště zabralo?
To nevím, kdy to přesně bylo. V některých zápasech jsem se cítil lépe a v některých hůře. Takže nějak přesně označit bod zlomu nelze.

Pocítil jste i nějakou jinou odlišnost? Například v pískání rozhodčí atp?
V zámoří se hlavně hraje trochu jiný styl než tady. Více se nahazuje kotouč do třetin a pak se tam spíše bojuje a následně tlačí do brány. Tady se to hraje zase trošku jinak. Mezi evropským hokejem a zámořským vidím velký rozdíl.

Do sestavy jste se dostával poměrně pravidelně, cítil jste ze strany trenéra důvěru?
Dostával jsem se tam díky tomu, že jsme měli nějaké zraněné hráče. Nevím, jak by to dopadlo, kdyby byli všichni zdraví. Čekal by mě kus sezony v Chomutově nebo v Kadani, těžko říct. A jestli jsem cítil důvěru? Určitě ano, když jsem byl nasazován do hry. Byl jsem rád za každé střídání.

Lišilo se Vaše nasazování pod trenérem Hynkem a Palečkem?
V tom bych já rozdíl nehledal, jestli to byl pan Paleček nebo Hynek. Vždycky se to odvíjí od toho, jaké výkony daný hráč odvádí na ledě. Stane se, že si někteří trenéři někoho oblíbí a někoho ne, ale nechtěl bych nikomu křivdit. S žádným trenérem jsem problém neměl.

Bylo nějaké období, kdy jste se transferu do druhé ligy obával?
Já jsem nad tím nepřemýšlel. Kdyby mi řekli, abych tam šel hrát, tak bych šel. Prostě bych se musel rvát za jiné mužstvo a nevadilo by mi to. Taky na konci sezony jsem byl vyslán do Chomutova a rád jsem si tam za ně zahrál.

Jak na Vás působila atmosféra v kabině? Výher bylo poskrovnu, padla na Vás také deka nebo jste typ hráče, co si neúspěchy nepřipouští?
Bylo to spíše o tom celku, že jsme nevyhrávali a především v domácím prostředí. Při domácí výhře to bylo samozřejmě lepší a při prohrách zase horší a říkalo se, že jsme spadli zase níž. Prostě se nám tato sezona nepovedla. Začalo to hned na začátku, pak okolo Vánoc to vypadalo na zlepšení, ale bohužel to nevyšlo a dopadlo to tak, jako to dopadlo.

Přicházel jste do mistrovského týmu a nakonec jste hráli jen play out. Nelitoval jste nakonec, že jste si Energii vybral?
Ne, to určitě ne. Já už jsem i před sezonou v jednom rozhovoru říkal, že jsem nepřišel kvůli titulu. Rozhodně jsem za rozhodnutí vybrat si vybral Karlovy Vary rád. Mohl jsem si tu zahrát seniorskou soutěž, navíc hned extraligu, a to mi dalo hodně zkušeností.

Loni jste úspěšně složil maturitu, hodláte nějak pokračovat ve studiu?
Dál nevím. Rodiče mně do ničeho nenutí, ale říkali mi, že bych to ještě mohl zkusit. Ale asi jsem na to moc pohodlný. Uvidím, třeba se ještě v září přinutím studovat dále.

Vidíte odlišnost v letních přípravách tady a v zahraničí? Třeba podle přístupu hráčů, říká se, že Kanaďané jsou do práce více zapálení.
Myslím si, že stejně jako v zámoří i tady je do hokeje většina kluků zapálených, jinak by ho ani hrát nemohli, kdyby to nějak flákali nebo brali na lehkou váhu. To už asi na této úrovni nebo obecně v hokeji nejde a ani nefunguje.

Jaké jsou plány na léto?
Absolvovat letní přípravu a pak možná nějaká dovolená s přítelkyní. Plánovali jsme nějaký zájezd k moři, ale ještě se uvidí. A poté už finální příprava na další sezonu.

Díky a hodně štěstí!