HC Energie Karlovy Vary

Ve Varech jsem získal hodně zkušeností, říká brankář in-line reprezentace Ondřej Jirkův

Již čtvrtým dnem ve středočeském Berouně probíhá mistrovství světa v in-line hokeji. V sestavě domácí reprezentace, jež patří k největším favoritům turnaje, lze nalézt i několik fanouškovi známých jmen. Řada ledních hokejistů totiž bruslení na kolečkách bere jako zpříjemnění letní přípravy. Patří mezi ně i bývalý brankář karlovarských mládežnických výběrů Ondřej Jirkův. S hvězdou úterního utkání, která v jednom týmu s Karlem Rachůnkem či Milanem Tomanem přispěla k úternímu vítězství Česka nad Španělskem, jsme pro vás připravili otevřený rozhovor.

Čtyřiadvacetiletý Ondřej Jirkův nastupoval v karlovarském dresu od svých čtrnácti let. Pravidelně chytal za dorostenecké i juniorské mužstvo, ve kterém si vybojoval nominaci i do několika přípravných utkání A týmu. Jediný extraligový start si připsal na ledě Pardubic poté, co Roman Málek inkasoval pět branek. Naopak Jirkův do konce utkání neinkasoval. Úspěšně si počínal i před sezonou na přípravném turnaji ve Švýcarsku, kde ze čtyř utkání vychytal Energii tři vítězství.

Přesto dnes nastupuje až ve třetí nejvyšší soutěži v dresu brněnské Techniky. Problémy s adaptací na seniorský hokej však Ondra odmítá: „Na hokej mezi dospělými chlapy jsem si navykl rychle. Tenkrát ale ještě mladí kluci nedostávali tolik šancí jako teď a také jsem měl vždy smůlu na kvalitní brankářské jedničky, které stály přede mnou. Ve Varech to byl Lukáš Mensator a přišel Čechmánek, v Kadani jsem zase narazil na Hübla, který dnes chytá extraligu. Kromě smůly ale musím říct, že jsem na sobě mohl trochu víc pracovat. Ne vždy byly moje výkony stoprocentní.“

Na angažmá v Becherovce a posléze Energii navíc vzpomíná stále v dobrém. „Dalo mi hodně zkušeností do života, protože jsem se musel osamostatnit. O brankářských zkušenostech ani mluvit nemusím. Krásné zážitky mám jak z dorostu, tak z juniorky. Nejlépe ale vzpomínám na zápasy, kdy jsem nastoupil za A tým, i když jsem je třeba jen proseděl na střídačce. Mohl jsem se zde ale potkat s jedním z nejlepších českých a extraligových gólmanů Lukášem Mensatorem. Hodně jsem odkoukal i od Romana Málka a dalších, kteří v klubu působili.“

Brankářský talent Ondra v minulosti již prokázal. S potřebnou psychickou vyzrálostí, které pár dní před svými 25 narozenimani očividně dosáhl, by pro něj brány vyšších soutěží stále nemusely být zavřené. Svůj návrat přesto nevidí příliš reálně. „Nyní hraji hokej za Techniku Brno v druhé lize a našel jsem si k tomu i práci. Ne že bych si vyšší soutěž zahrát nechtěl, ale takto je to pro mě de facto výhodnější. Pokud nemáte dobré jméno, nejsou výdělky v první lize nijak velké,“ otevřeně přiznal po úspěšném utkání s Itálií.

Ve středu porazili čeští in-line hokejisté Kanadu a z prvního místa skupiny postoupili do čtvrtfinále. Podrobné zpravodajství z turnaje můžete sledovat na stránkách www.beroun2010.com.