HC Energie Karlovy Vary

David Balázs: Angažmá ve Varech bylo jako bonus. V kabině je super parta

Vrátil se do extraligy, i když v to možná ani nedoufal. Útočník David Balázs přiznává, že loňské angažmá v Karlových Varech na konci sezony bral jako příjemný bonus po dobře odvedené práci pro Kadaň. „Extraligovou kapitolu už jsem dávno uzavřel. Kdyby se mi ozval nějaký jiný extraligový klub, asi bych se hodně rozmýšlel. Ale ve Varech znám spoustu kluků. V kabině je super parta,“ říká další z bývalých energetiků, jenž se účastní MS v in-line hokeji v Berouně.
Povězte, cítil jste nějaký zásadní rozdíl mezi první ligou a nejvyšší soutěží?
Je tam rozdíl ve zkušenostech, v přesnosti, ale zase až tolik to nemůžu hodnotit. Do Varů mě brali jako hráče mezi třetí a čtvrtou formací, který odehraje pár střídání za zápas. Soutěž je zkrátka díky většímu počtu dobrých hráčů kvalitnější.

Je pro vás loňské angažmá v Karlových Varech motivací i pro tento rok? Myslím tím, že byste se v případě dobrých výkonů mohl říct opět o extraligové místo v Energii…
Těžko říct, spíš ne. Myslím si, že Vary letos už nic nepodcení a nedopustí, aby se opakoval loňský rok. Angažovaly mě v době, kdy se tým potýkal s velkým počtem zraněných hráčů. V nadcházející sezoně si dají pozor a budou mít pod smlouvami hodně hráčů.

Takže loňské zápasy za Vary pro vás byly těmi posledními v extralize?
Já už jsem svou extraligovou kapitolu uzavřel dávno a směřoval jsem vše do Kadaně, kde chci odvádět co nejlepší práci a vysloužit si třeba smlouvu na další roky. Vary byly spíš takový bonus. Znám spoustu kluků a v kabině je super atmosféra.

Léto si pravidelně zpestřujete in-line hokejem. Co vás k němu přivedlo?
Už ho hraju přes deset let. Když jsem byl na návštěvě u Honzy Vopata v Los Angeles, koupil jsem si brusle na in-line. Po návratu do Česka jsem byl na prvním mistrovství a už jsem u toho zůstal.

Jak se in-line hokej změnil od doby, kdy jste začal?
Týmy se hodně vyrovnaly. Dřív jsme třeba dávali Italům nebo Španělům čtyřicet gólů za zápas. Vezměte si, že na tomhle mistrovství například Itálie prohrála s USA jen 1:2 a do poloviny zápasu navíc vedla. Před lety by jim Američané dali patnáctku. Je to těžší a těžší.

V Berouně na probíhajícím mistrovství jste nejstarším hráčem týmu. Plynou z toho pro vás nějaké výhody nebo privilegia?
Kdepak. Já ani nevěděl, že jsem nejstarší. A že bych měl třeba vyšší slovo mezi hráči? To vůbec ne. Jsme parta, ve které každý řekne to, co potřebuje. Všichni jsme si rovni. V kabině je sranda. Proto hrajeme in-line hokej.

Nic jiného než zlaté medaile pro vás asi nepřipadají v úvahu, nebo ano?
Jiný úkol nemáme. Vše k tomu směřujeme. Máme vytvořené skvělé podmínky. Ať už jde o jídlo, ubytování, sponzorují nás partneři, zápasy Čechů vysílá televize… Je to na profesionální úrovni. Že bychom snad nehráli finále? To si nepřipouštíme.

Účasti ve finále se však nakonec český tým nedočkal, když v pátečním utkání překvapivě hladce podlehl Spojeným státům americkým. V sobotu v 16:10 si tak Češi zahrají s Francií pouze o bronz.