HC Energie Karlovy Vary

Mladí energetici se zúčastní prvního ročníku juniorské European Trophy! Všichni se moc těšíme, říká trenér Mlejnek

Ještě než vypuknou ostré boje v extralize juniorů, mohou se karlovarští mladíci těšit na mimořádný sportovní zážitek. Jako jediný český klub se totiž zúčastní prvního ročníku turnaje European Trophy, který se koná ve švédském městě Karlstad. Konkurence deseti špičkových evropských týmů se na severu Evropy sejde ve druhé polovině srpna. „Považujeme kvalitní mezinárodní konfrontaci pro naše mladé hráče za velmi důležitý prostředek pro rozvoj jejich talentu i osobnosti. Samotní hráči mají mezinárodní utkání a turnaje samozřejmě velmi rádi. Podstatné však je, že tuto naší aktivitu dobře chápe a maximálně podporuje vedení klubu HC Energie i rodiče hráčů. Ti se na finančně náročných zájezdech podílejí významnou částkou, bez které bychom akce tohoto typu nemohli uskutečnit. V naší zemi jde zcela jistě o výjimečný přístup, za který velice děkujeme,“ říká hlavní trenér mládeže HC Energie Jiří Ryžuk. Více o European Trophy a dalších programu dalších mládežnických kategorií naleznete uvnitř článku. Velký rozhovor s Jiřím Ryžukem z letošního jara o mezinárodní konfrontaci a dalších akcích mládežnických týmů naleznete zde, více o prestižním turnaji i krátký rozhovor s trenérem Mlejnkem pak uvnitř článku. Vybraná utkání turnaje, včetně duelu Energie s Frolundou a finálových bojů, můžete sledovat v živých videopřenosech na internetu.

Chceme uspět!, říká před European Trophy trenér Karel Mlejnek

Karlovarské juniory čeká v závěru tohoto týdne mimořádná zkušenost. Jako jediný český zástupce budou energetici bojovat ve švédském Karlstadu v prvním ročníku turnaje European Trophy. „Do Švédska vyrážíme se dvěma brankáři, osmi obránci a jedenácti útočníky. V polovině předzávodního období jsme vždy vyráželi na jeden turnaj a jsme rádi, že jsme dostali možnost zahrát si zrovna na European Trophy. Bude to pro nás cenná mezinárodní konfrontace a moc se na ni těšíme,“ říká bezprostředně po posledním tréninku před cestou do Švédska hlavní trenér karlovarských juniorů Karel Mlejnek.

Hned v základní skupině čekají na mladé Karlovaráky nároční soupeři. „Ve skupině nás čekají tři švédské kluby, což znamená vůbec to nejlepší z evropského mládežnického hokeje. Podle studie IIHF je švédský systém práce s mládeží vůbec nejpropracovanější v Evropě. Posledním soupeřem bude norská reprezentace do 20 let. Zatím nevíme, co můžeme od tohoto soupeře očekávat, ale velkou kvalitu určitě předvede také. V každém případě chceme na turnaji uspět,“ představuje soupeře juniorů Energie.

Mladíci odehrají čtyři utkání v základní skupině během pouhých tří dní. Hned ve čtvrtek je na programu zápas s Djurgardenem, v pátek s norskou reprezentací do 20 let a v sobotu pak bitvy s Linköpingem a Frölundou. „Čeká nás sice velká zápasová dávka, ale od 17. září až do ledna nás v extralize čekají v podstatě každý týden tři utkání. Bude se hrát systémem pátek, sobota, pondělí. Po hráčích proto budeme vyžadovat maximální odolnost po fyzické i psychické stránce.“ představuje závěrem své plány karlovarský lodivod.

European Trophy – Karlstad (Švédsko)

Přestože jde oficiálně o první ročník tohoto turnaje, v předchozích třech letech se podobná konkurence scházela pravidelně pod hlavičkou J20 Nordic Trophy. Po velmi úspěšných ročnících činí měření sil nadějných mladíků další krok kupředu. Oficiálně jde o odnož nově vzniklého projektu (European Trophy), který se během srpna hraje i v kategorii dospělých. Českou republiku v něm reprezentuje Sparta Praha, přičemž dlouhodobou vizí organizátorů je zformovat pro sezonu 2012/2013 pro kategorii dospělých celoroční Evropskou ligu.

Účastníci juniorské verze se tedy letos sejdou ve švédském Karlstadu, domovském městě týmu Färjestad BK. Hrát se bude v termínu 19. srpna 2010 – 22. srpna 2010. Týmy budou rozděleny do dvou skupin po pěti celcích. Energie se ve své základní skupině utká se třemi špičkovými kluby ze Švédska a s reprezentačním výběrem Norska do 20 let.

Divize Reebok: Djurgardens IF (SWE), Frölunda HC (SWE), Linköpings HC (SWE), HC Energie Karlovy Vary, Norsko 20 (NOR).
Divize CCM: Färjestads BK (SWE), HV 71 (SWE), Malmö Redhawks (SWE), Red Bull Salzburg (AUT), Helsingforks IFK (FIN).

Po čtyřech utkáních ve skupinách postupují do finále první celky z obou skupin. Druhé týmy si zahrají o bronz, další pak analogicky i o zbývající umístění. Celkově tak každé z mužstev odehraje na turnaji během čtyř dní pět náročných duelů.

Více o zajímavém klání naleznete v blízké době a především v průběhu turnaje na webu www.europeantrophy.com v sekci Junior.