HC Energie Karlovy Vary

Juniorka Energie dobře reprezentovala klub na turnaji ve Švédsku

Junioři HC Energie se ze Švédska vrátili v úterý brzy ráno a hned večer se znovu sešli na tréninku v KV Areně. Na úplné vyhodnocení všech přínosů z účasti na tomto významném evropském turnaji je ještě čas, ale trenéři Karel Mlejnek a Jaromír Kverka se netají, že už nyní využijí celou řadu užitečných podnětů pro svoji práci. Další postřehy pak předají svým kolegům při společných akcích, trénincích, seminářích a podobně.

Vraťme se však na začátek. Švédský a všeobecně severský hokej využívá v současné době nejlepší tréninkové metody a práce s mládeží je tu na skvělé úrovni. Výsledky se již dostavily, švédské týmy mají ve všech kategoriích výborné výsledky.

Turnajová klání, která probíhala v karlstadské Löfbergs Lila Areně, to pak jen potvrdila. Na turnaji startovali vedle švédských týmů i „hosté“. Norský reprezentační výběr hráčů do dvaceti let, finské Helsinki, rakouský Salzburg a v neposlední řadě historicky první tým z Čech, karlovarská Energie.

Přehled výsledků a statistiky hráčů Energie:
Energie – Djurgärdens IF 4:3
Třetiny: 0:1, 0:2, 4:0. Branky: Kverka, Daniška, Vaněk a Vachovec. Přihrávky: Funk, Sýkora.
Dokonalý obrat, tak se ve stručnosti dá vystihnout průběh prvního zápasu karlovarské juniorky na turnaji. Tým první dvě třetiny šlapal vodu a nebýt výborného Petra Hrušky, asi by to byla dvojciferná blamáž. Pak ale ve 42. minutě ujel všem, a navíc v oslabení Jaromír Kverka a zavěsil. Nastartoval tak celý tým a ten společnými silami skóre zcela otočil. V 18. minutě Energie získala vedení po trefě Michala Vachovce a výborný výsledek si už vzít nenechala. Nejlepší hráč zápasu za KV: Petr Hruška.

Norsko 20 - Energie 3:6
Třetiny: 1:2,1:2, 1:2. Branky: Schusser, Beran, Rohan, Šik, Vachovec a Kentoš. Přihrávky: Martin Rohan 2, Tomeček, Sýkora, Hudák a Půlpán.
Z poněkud starších Norů měla Energie zdravý respekt, ale později je začala dokonce přehrávat. Karlovarští junioři se brzy ujali vedení a Norsko jen dotahovalo. Nakonec borci z města horkých pramenů udolali reprezentaci s ledním medvědem ve znaku výrazným rozdílem. Nejlepší hráč za KV: Vladislav Habal.

Linköpings HC - Energie 3:1
Třetiny: 1:1, 0:0, 2:0. Branka: Záhora. Nahrávky: Vaněk, Hudák.
Další velmi vyrovnaný zápas, který vygradoval v závěru. V poslední třetině strhl švédský tým vedení na svou stranu a nenechal si ho vzít. Nejlepší hráč za KV: Martin Rohan.

HC Energie – Frölunda 3:4 pp
Třetiny: 1:2, 1:1, 1:0 – 0:1. Branky: Daniška, Půlpán a Hudák. Nahrávky: Valeš Vachovec a Šik.
Energii čekal suverénní, dosud neporažený tým a jedině jasná výhra Varáků mohla ještě zamíchat pořadím. Ve velmi bojovném utkání nechtěla Frölunda nic ponechat náhodě, nicméně tým z města minerálních vod ji donutil k největšímu nasazení. Nakonec zápas dospěl až do prodloužení, ale to už Varáci věděli, že do finálových bojů nezasáhnou. Nejlepší hráč za KV: Miroslav Hudák Ve skupině Reebok obsadila Energie nakonec 3. místo. Podle propozic turnaje se pak utkala o konečné 5. místo se stejně postaveným týmem z druhé skupiny.

HC Energie – HV 71 1:4 Třetiny: 0:0, 1:3, 0:1. Branka: Martin Funk. Nahrávky: Daniška a Valeš.
Další švédský tým ušetřil během turnaje přece jen víc sil a prosadil se v 1. části 2. třetiny. Energie se ještě vzchopila, ale na obrat v utkání to už nestačilo. Nejlepší hráč za KV: Martin Funk.

Energie tedy skončila na prestižním evropském turnaji celkově šestá a určitě nezanechala celkově špatný dojem. Naopak. Kromě posledního utkání bojovala ve všech ostatních do poslední minuty o body a soupeřům toho mnoho nedovolila. Turnaj vyhrál tým Frölunda Indians. Zaslouženě získal pohár pro vítěze, ale druhé Malmö mu bylo víc než zdatným soupeřem.. Třetí skončil další švédský tým Linköpings.

Karlovy Vary reprezentovali: Brankáři: Hruška Petr, Habal Vladislav. Obránci: Rohan Martin („C“), Šik Vojtěch, Schusser Adam, Tomeček Jan („A“), Funk Martin, Valeš Pavel, Konečný Michal, Urbančok Jan. Útočníci: Sýkora Tomáš, Daniška Tomáš, Kentoš Jozef, Kverka Jaromír, Vachovec Michal („A“), Půlpán Aleš, Záhora Daniel, Hudák Miroslav, Vaněk Dominik, Beran Matěj a Baar Lukáš.
Realizační tým: Trenéři: Karel Mlejnek a Jaromír Kverka. Vedoucí: Pavel Reiser. Kustodi a zároveň řidiči autobusu, bez jejichž pomoci by se karlovarský tým neobešel: Pavel Prachař a Roman Malát.

Z výše uvedeného týmu vybrali trenéři na přání pořadatelů nominaci za Karlovy Vary do All stars teamu turnaje. Brankář: Vladislav Habal, obránci: Martin Rohan a Martin Funk. Útočníci: Jaromír Kverka, Michal Vachovec a Miroslav Hudák. Nakonec do něj pronikli jen hráči týmů z prvních tří příček tabulky.

Na závěr citujeme hlavního trenéra mládeže HC Energie Jiřího Ryžuka. „Považujeme kvalitní mezinárodní konfrontaci pro naše mladé hráče za velmi důležitý prostředek pro rozvoj jejich talentu i osobnosti. Samotní hráči mají mezinárodní utkání a turnaje samozřejmě velmi rádi. Podstatné však je, že tuto naši aktivitu dobře chápe a maximálně podporuje vedení klubu HC Energie i rodiče hráčů. Ti se na finančně náročných zájezdech podílejí významnou částkou, bez které bychom akce tohoto typu nemohli uskutečnit. V naší zemi jde zcela jistě o výjimečný přístup, za který velice děkujeme,“ poznamenal šéftrenér.

Mlejnek: Z Karlstadu mám krásné zážitky

Trenér juniorky Energie Karel Mlejnek vedl výpravu karlovarských hokejistů na turnaji ve Švédsku. I pro samotného trenéra byla tato štace zážitek, při kterém nasbíral řadu zkušeností.

Vezmeme to ale od začátku. Cesta byla velice náročná. „Vyjížděli jsme v sedm hodin večer. Ráno ve tři jsme byli v Rostocku. Následně jsme čekali pět hodin na trajekt, který odjížděl v osm. Ve dvě hodiny odpoledne jsme byli v Trelleborgu, ale opět jsme museli čekat. Řidiči měli nucenou přestávku. Do Karlstadu, kde se turnaj odehrával, jsme přijeli o půlnoci. Takže ta cesta opravdu stála za to. Trvala více jak 28 hodin,“ začal trenér Mlejnek své vyprávění.

Hráči se s takto náročnou cestou vypořádali velice dobře. „Hned druhý den ráno jsme měli trénink v hlavní hale a následně večerní zápas s Djurgärdenem IF,“ pokračoval lodivod juniorky.

V Karlstadu jsou dvě haly spojené jako v Karlových Varech. „Je to velice podobné jako u nás. S tím, že velká hala se jmenuje Löfbergs Lila Arena. Malá pak Cops Arena. Jinak fungují totožně jako haly u nás,“ vysvětlil.

Juniorka se na turnaji představila v užším kádru, než si trenéři přáli. „Chtěli jsme jet s jednadvaceti hráči do pole, ale nakonec jelo jenom devatenáct kluků společně se dvěma brankáři. Doplnit nás museli ještě dva starší dorostenci Urbančok a Beran. To znamená, že do každého zápasu jsme nastupovali s téměř čtyřmi kompletními formacemi,“ popsal Karel Mlejnek hráčský kádr.

Proč tomu tak bylo? Trenér vysvětlil. „Samo o sobě máme úzký kádr, který ještě doplňujeme o další hráče. Nicméně jsme ve čtyřech dnech odehráli pět utkání a dalo se to zvládnout,“ pokračoval.

Turnaj měl za cíl jednu jedinou věc. „Tým, který ještě doplníme o jednoho nebo dva hráče, je už kompletní a hotový. Turnaj nám to jasně dokázal. S tímto kádrem jdeme hrát extraligu,“ konstatoval trenér Mlejnek.

Samotný zájezd do Švédska byl poměrně finančně náročný. „Chtěl bych touto cestou poděkovat všem rodičům a našemu klubu. Všichni se na této cestě museli finančně podílet a za to jim patří dík. Pokud by byla možnost opakovat naši účast na takovéto akci, tak bych to samozřejmě uvítal. Konfrontace mezi nejlepšími kluby v Evropě se prostě neodmítá,“ pokračoval Karel Mlejnek. Turnaj ukázal i na to, kdo bude v extralize nastupovat jako první brankář.

„Je to velice složité, ale rozhodli jsme se po odchodu Davida Honzíka do zámoří následovně. Jako jednička půjde do sezony Petr Hruška. Co se týče dalších postů, ještě tak jasno nemáme,“ uzavřel Karel Mlejnek hodnocení turnaje.