HC Energie Karlovy Vary

Do Kanady míří i brankář David Honzík

Vedle Martina Frka opustil v závěru srpna karlovarský klub také další mimořádně talentovaný hráč. Brankář reprezentační osmnáctky David Honzík míří do celku Victoriaville Tigers. Ovšem za úplně odlišných okolností než Martin Frk. „Klub se dohodl s hráčem, rodiči, agentem i reprezentačním úsekem ČSLH na tom, že David Honzík bude v následujících dvou letech hostovat v klubu z města Victoriaville. Přestože je David věkem ještě starší dorostenec, jako brankář reprezentační osmnáctky by již měl chytat minimálně v juniorské soutěži. Náš juniorský celek ale disponuje dvěma mimořádně kvalitními gólmany Hruškou a Habalem. Na Davida Honzíka by tak zbýval až post týmové trojky, návrat k dorostencům by již byl krokem zpět,“ vysvětluje základní důvody hráčova uvolnění generální manažer klubu Miroslav Vaněk.
Klub se tedy rozhodl uvolnit talentovaného strážce svatyně na dvouroční hostování do kanadské juniorské soutěže. „David odchází z našeho klubu s perspektivou, že bude v Kanadě působit na postu prvního brankáře ve velmi kvalitní soutěži. Pokud by navíc hráč podepsal v následujících letech smlouvu s týmem NHL, obdrží HC Energie na základě nové smlouvy mezi hráčem a naším klubem přesně určenou finanční částku,“ doplňuje Miroslav Vaněk.

Důležité také je, že David Honzík má nadále s klubem platnou profesionální hráčskou smlouvu, a to až do 30. dubna 2014. „Až Davidovi za dva roky skončí hostování ve Victoriaville, může podepsat smlouvu s klubem NHL, nebo se vrátit do Karlových Varů. Smlouva s klubem bude nadále platná. Stejný postup jsme zvolili před několika lety i v případě Lukáše Mensatora, který se po dvou sezonách v klubu Ottawa 67’s vrátil do našeho klubu a rychle si vybudoval pozici klubové jedničky. David Honzík je podobně talentovaným hráčem,“ přibližuje okolnosti týkající se budoucnosti jedné z očekávaných opor národního týmu na následujícím mistrovství světa osmnáctiletých.

A právě s možností reprezentačních startů se pojí i další naprosto přelomová podmínka odchodu hráče do Kanady. „Na základě žádosti Českého svazu ledního hokeje bude David Honzík svým novým klubem uvolňován na všechny reprezentační akce v průběhu sezony, a to včetně mistrovství světa osmnáctiletých. Toto asi zcela jistě nebude platit v případu Martina Frka,“ říká závěrem Miroslav Vaněk.