HC Energie Karlovy Vary

V posledním přípravném utkání podlehla Energie na domácím ledě Kladnu

Příprava: HC Energie - HC Vagnerplast Kladno 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)
Poslední přípravné utkání před ostrou sezonou měli na programu karlovarští hokejisté dnes proti Kladnu. Trenéři již před zápasem prozradili cíl přiblížit se extraligovému výkonu, přesto energetici Středočechy ani napodruhé nepřemohli. Brankami Hrušky a Zaťoviče sice zvrátili zprvu nepříznivý stav, jenže individuálními chybami nechali soupeře opět nabrat náskok. Sympatický výkon v poslední třetině pak alespoň na remízu nestačil, domácí se potýkali s koncovkou. Ostrý start extraligy čeká Energii přesně za týden na ledě čerstvého vítěze letního poháru z Plzně.
Příprava na sezonu, přát., pá 10.9.2010, KV Aréna
Karlovy Vary
Kladno
2:4
1:1, 1:2, 0:1
Branky a nahrávky: 17. Hruška (Kokko), 23. Zaťovič (Melenovský, Čutta) – 9. Drtina (Látal, Kameš), 35. Bělohlav (Šmach), 40. Kalla (Valský), 57. Eberle (Látal). Rozhodčí: Zubzanda - Gerát, Hynek. Vyloučení: 5:8, navíc Toman 10 minut. Využití: 1:2. Diváci: 1608. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4.
Karlovy Vary: Mensator (Sáblík) – Dobroň, Gřegořek, Kokko, Parýzek, Sloboda, Boldyrev, Nosek, Čutta, Prošek – Kumstát, Pech, Sailer, Hruška, Dej, Košťál, Saarinen, Žmajev, Cyganov, Melenovský, Skuhravý
Kladno: Cikánek (Falter) – Drtina, Kameš, Toman, Mrázek, Procházka, Šmach, Mnatsjan, Piskáček – Látal, Patera, Eberle, Valský, Kalla, Bílek, Bělohlav, Stieler, Kuchler, Knotek, Melka, Kotrla, Gengel

Komentář k utkání

Do úvodu vstoupila obě mužstva pozvolna. První větší akce se začaly vytvářet až od páté minuty, například při střele Kumstáta od modré, jehož dělovku Cikánek vyrazil nad svou bránu. I přes to, že byli domácí o trochu aktivnější, doplatili na porušování pravidel. V deváté minutě za Slobodou na trestnou lavici kráčel Cyganov za příliš mnoho hráčů na ledě, čímž dostalo Kladno šanci v podobě přesilové hry pět na tři. Piskáčkovu dělovku od modré Mensator ještě stihl vyrazit do bezpečí, ale kotouče se ujal Látal. Vyslal přihrávku na modrou Jiřímu Drtinovi, který svou střelou od modré překonal Mensatora.

Energie se z inkasované branky rychle oklepala. Důležitá situace nastala v době, kdy jeli Dej s Košťálem v přečíslení na Cikánka. Šmach, který si nevěděl rady, vyrazil Košťálovi místo puku hůl a poslal tím své mužstvo do tří. Karlovarští tak všem dokázali, že i oni umí využívat přesilové hry. Kokko si od modré najel do prostoru mezi kruhy, vystřelil a brankářovým betonem vyražený puk z úhlu bleskově za čáru dopravil David Hruška.

Dvě vteřiny před koncem třetiny se ještě nechal vyloučit Milan Toman, díky němuž začínalo Kladno prostřední dějství v oslabení. Energetici si však své síly šetřili na dvacátou třetí minutu, kdy udeřili znovu. Tentokráte nahazoval kotouč na bránu Melenovský, ale ještě než stačil dorazit k Cikánkovi, tečoval touš dobře postavený Martin Zaťovič do sítě.

Největší příležitost měli hosté ve dvacáté sedmé minutě. V té době odehrávali kladenští hráči svou přesilovou hru a Mensatorovi v jeho brankovišti pořádně zatopili. Jenže překonat jej nedokázal svou střelou ani Látal, ani dorážející Eberle. Do prázdné brány ještě mohl kotouč tečovat Patera, ale karlovarský brankář se stihl vrátit na své místo a střelu vyrazil.

Vyrovnávací branka přišla pět a půl minuty před koncem třetiny. Kladno využilo další svou přesilovou hru. Šmach vystřelil k pravé tyči, kotouč se od ní odrazil k té druhé, kde však číhal volný Radek Bělohlav a tečoval ho do prázdné brány.

Další branku hostů mohl přidat Bílek, který v oslabení ujel karlovarské obraně, ale tváří v tvář Mensatorovi zazmatkoval a svou střelu zvedl příliš vysoko. Ve třicáté deváté minutě se skóre na straně hostů měnilo znovu. Jaroslav Kalla objel s kotoučem bránu, položil si Mensatora na zem a po chvíli vrátil svému týmu úvodní vedení.

Do posledního dějství nastoupili hráči s určitou pokorou a dlouho nemohli najít recept na přechod do útočného pásma. Pořádnou šanci zvrátit skóre dostal až v polovině třetiny Zaťovič, jenže ze své skvělé pozice trefil pouze stojícího brankáře.

Energetici ke konci zápasu zapomněli v obraně Látala s Eberlem, kteří ujeli do přečíslení. Dobrá přihrávka do jízdy pomohla Janu Eberlemu ke zvýšení stavu na 2:4, a tím i zajištěné vítězství v posledním přípravném utkání pro obě mužstva.

Ohlasy trenérů

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): Dva góly jsme dnes Kladnu věnovali hrubými chybami v obraně. Především ve třetí třetině ale náš herní projev nebyl špatný, byli jsme aktivní a vytvářeli si šance. Neproměnili jsme však velké množství šancí. Kdybychom jich proměnili alespoň 10%, dopadlo by to jinak. V následujícím týdnu se na tréniku budeme zaměřovat především na obranu, protože v začátku soutěže máme blok zápasů venku. Tento tým určitě nebude střílet pět, šest branek za zápas, naopak bude muset vycházet ze zabezpečené obrany. Příprava je za námi a v pondělí bychom chtělo složení mužstva definitivně uzavřít. Z domácích výsledků v přípravě samozřejmě radost nemáme, že by to ale přece jen nemuselo být špatné ukázala například dnešní poslední třetina, kde šlo jen o to proměnit více šancí. Po stránce produktivity jsme zatím velice spokojení s Davidem Hruškou, na druhé straně u hráčů jako je Kumstát či Melenovský předpokládáme, že budou bodovat daleko víc.

Otakar Vejvoda (HC Vagnerplast Kladno): Pořád šlo o přátelský zápas, nevím jak domácí ale my jsme ho ale už brali jako generálku na extraligu. Myslím, že ani jednomu týmu nechybělo nasazení. Samozřejmě jsme rádi, že se nám v přípravě podařilo Energii dvakrát porazit, ale výsledek nepřeceňujeme.

Fotogalerie

Související články