HC Energie Karlovy Vary

V pátek večer prověří energetiky vítkovický Steel

Extraliga nabírá na tempu a energetiky po kratší pauze čeká další ligové střetnutí. Tentokrát na karlovarský led zavítá vyzyvatel až z dalekých Vítkovic. Domácím první letošní domácí nevyšel, ale šanci o napravení mají již tento pátek. Vítkovičtí se po třech odehraných kolech nacházejí ve středu tabulky a svoji kůži na ledě KV Areny rozhodně nedají zadarmo. Přijďte tedy karlovarské borce povzbudit a svými hlasivkami jim pomoct k prvním bodům v letošní sezoně. Úvodní buly je na programu od 18:00!.
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis | Video přenos
Vstupenky zakoupíte na: Ticketportal.cz

Vítkovické nakupování

Nejvíce změn prodělaly během letní přestávky ve Vítkovicích posty trenéra a brankáře. S moravskoslezským týmem se kvůli reprezentačním povinnostem rozloučil o prázdninách hlavní trenér Alois Hadamczik a jako jejich náhradu povolalo vedení Steelu pány Mojmíra Trličíka z brněnské Komety a Zdeňka Motáka z reprezentačního výběru.

Z postu gólmana se do ruské KHL nechal zlákat mladíček Jakub Štěpánek spolu s kolegou Vošvrdou, který zamířil do Liberce. Steel dlouho hledal náhradu za kvalitního Štěpánka a už jen podle zvučných jmen lze usoudit, že vybral dobře. Ze švédského MoDo se do České republiky vrací Roman Málek a z lotyšské Rigy hlásí comeback do českých luhů a hájů taktéž bývalý reprezentant Martin Prusek.

Dále posiloval tým především v útoku, odkud Vítkovicím odpadli například Lukáš Krenželok či Juraj Štefanka. Posílit manšaft v ofenzivě přišli Petr Pohl nebo Rudolf Huna.

Na vzájemné zápasy remíza

Remíza však pouze na počet výher a proher. Bereme-li však v potaz celkový počet bodů, o jeden bod by na tom byli lépe energetici, kteří si poslední prohru se Steelem připsali až v nastaveném čase. Skóre všech čtyř vzájemných utkání činí 14:11 ve prospěch Vítkovic.

Vyvedený start sezony

Vítkovický start do nového ročníku nelze nikterak velebit, ale rozhodně se nejedná o žádný propadák. V prvním kole si tým celkem snadno poradil s českobudějovickým Mountfieldem (3:1). Ve druhém zavítal na led Litvínovské BENZINY a odvezl si celkem jasnou porážku v poměru 4:2. V úterý se tým předvedl na svém ledě proti Liberci. Dlouho to vypadalo na výhru hostů, ale v 55. minutě srovnal Svačina a v nájezdech pro sebe urval celek ze Slezska i druhý bod.

Trenér zamíchal sestavou

Antonín StavjaňaAntonín Stavjaňa udělal před utkáním čtvrtého kola několik změn. „Nejsou to žádné radikální změny. Do první formace k Vencovi Skuhravému jsme dali Martina Zaťoviče. Je to hráč, který hodně bruslí a je poctivý směrem do zadu. Změnili jsme i další formace, ale jak už jsem řekl, není to nic radikálního,“ poznamenal trenér na úvod.

Ke změně dojde i na postu brankáře. „Mužstvo musí dostat nějaký impuls, proto jsme se rozhodli do branky dát Lukáše Mensatora,“ pokračoval Stavjaňa a doplnil také informace o novém přesilovkovém modelu: „Budeme mít dvě pětky, které budou v početní výhodě nastupovat. Samozřejmě, že tam můžeme dát jakoukoliv pětku, která je kompletní, ale v těchto formacích jsou hráči, které jsme na to vytipovali. To platí i pro oslabení.“

Klenotem Vítkovic je v současnosti brankář Roman Málek. Nicméně jako každý gólman, i on může dostat branku. „Je to výborný brankář. To bezesporu, ale nějak speciálně se na něj nepřipravujeme. Jenom hráčům řekneme, kde má nějaké slabiny. To se ovšem nedá nalajnovat. Důležité je, abychom dostali soupeře pod tlak. Každý brankář, kterému někdo cloní a kterého neustále někdo obtěžuje, to má velice složité,“ neohlíží se karlovarský kouč na známá jména.

Nebude to jednoduché, ví Štěpán Hřebejk

Štěpán Hřebejk

Štěpáne, trenér vás postavil do druhé řady. Proč se tak stalo?
Odpověď je velice jednoduchá. Ve dvou zápasech se nám nepodařilo bodovat. Proto trenéři udělali několik změn. Já jenom doufám, že to budou změny k dobrému.

Vítkovice hodně obměnily kádr. Máte je nějak nastudované?
Abych se přiznal, tak nevím. Na druhou stranu my si v naší situaci nemůžeme vybírat soupeře.

Zřejmě přijedou s hrou podobnou, jakou se v KV Areně prezentoval Liberec. Bude těžké je překonat?
Ano. S Libercem jsme měli dost šancí. Po prvním gólu jsme mohli přidat další, ale bohužel se to nepovedlo. Ale na tento zápas už nemyslíme. Plně se soustředíme na Vítkovice, ale také to nebude jednoduché utkání.

Čeká vás na dlouhou dobu poslední domácí utkání. Nejste nervózní, že musíte vyhrát?
V šatně si to nepřipouštíme. Hraje se sice poslední utkání před domácí pauzou, ale myslím si, že si z toho nikdo nic nedělá.

Venku se vám loni hrálo o něco lépe než doma. Tak velká nevýhoda to tedy být nemusí…
To se teprve ukáže. Nemůžeme na nic vymlouvat. Nemůžeme přemýšlet nad tím, co je pro nás výhoda a co ne. Chceme bodovat v každém utkání, do kterého nastupujeme.

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Sáblík - Nosek, Čutta, Dobroň, Gřegořek, Kokko, Parýzek, Sloboda, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Hřebejk - Melenovský, Pech, Sailer - Hruška, Dej, Košťál - Saarinen, Skladaný, Zaťovič.

HC Vítkovice Steel: Málek - Punčochář, Barinka, Ovčačík, Trnka, Voráček, Malík - Huna, Burger, Svačina - Szturc, Húževka, J. Sýkora - Pohl, Vrána, Klimek - Šedivý, Strapáč, Káňa. Předvedou energetici Steelu kdo je v KV Areně doma?

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 24.9.2010

Na gól se strašně nadřeme, mrzí Petra Sailera