HC Energie Karlovy Vary

3:8, 8:3 - zrcadlový víkend sledge hokejistů

Poněkud úsměvné bilance dosáhli o víkendovém dvoukole Sportmall sledge hokejové ligy karlovarští Žraloci. V sobotu nestačili na našlápnutý mistrovský Kolín a na jejich vysoké porážce 3:8 se hattrickem podepsal i Michal Geier, hostující za Draky právě z Karlových Varů. O den později ale Sharks přesedlali do opačné role a porazili 8:3 České Budějovice. Po první polovině základní části patří Karlovým Varům velice solidní druhá příčka.

SKV Sharks Karlovy Vary - SK Draci Kolín 3:8 (1:3, 2:3, 0:2)

Branky: 4. J. Berger, 21. J. Berger (J. Švec, Hrbek), 30. Forgo (J. Berger, Hrbek) - 11. Raul (Kubeš), 12. M. Geier (Kubeš), 13. Šafránek (Raul), 17. Raul, 19. Bejvl (M. Geier, Kvoch), 21. M. Geier (Bejvl), 37. Kubeš (M. Geier), 40. M. Geier (Raul). Rozhodčí: Fagan - Mach, Danyo. Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 23. Vývoj utkání: 1:0, 1:6, 3:6, 3:8. Hráno 16. října 2010 v Ostrově.

Karlovy Vary: Janoušek - J. Berger, Hrbek, Frous, J. Švec, Janko, Lindák, T. Berger, Forgo, Schneider, Nejedlý.

Kolín: Boček - Hron, Kubeš, Bejvl, R. Buhr, Kvoch, Štěpják, V. Buhr, M. Geier, Najbrt, Raul, Hrdý, Glier, Šafránek.

Úřadující mistr posílený od začátku sezóny z Karlových Varů dvěma reprezentanty Geierem a Kvochem začal v Ostrově podle očekávání. Best of Kolína, čistě reprezentační pětka, zatlačila Žraloky před jejich branku, ale vedení se paradoxně ujal domácí tým. Ve 4. minutě projel Jiří Berger jako nůž máslem až před Bočka a z první karlovarské střely otevřel skóre.

Nadějný úvod a dostatek sil podpořil Žraloky v dobré defenzivní práci. Po deseti minutách se však jejich obranná hra rozsypala jako domeček z karet. Během jedné minuty Kubeš přesnými pasy jako přes kopírák vyzval Jiřího Raula a Michala Geiera a po precizních zakončeních pod víko Kolín vedl. Vyrovnat mohl vzápětí Nejedlý, jenže v dorážce mířil vedle, a hned na to zakončil divokou dvouminutovku trochu šťastnou trefou k tyči na 1:3 Zdeněk Šafránek.

Nabuzení Draci pokračovali ve druhé třetině, jak skončili v první. V 17. minutě sebral ve středním pásmu J. Bergerovi kotouč Jiří Raul a svůj samostatný nájezd zkušeně zakončil. V 19. minutě proměnil nájezd dvou na nikoho Petr Bejvl a v půlce 21. minuty zvyšoval po vyhraném buly Michal Geier už na 1:6 a to ještě Janoušek předvedl v mezidobí několik vynikajících zákroků.

Zdecimovaným Žralokům pomohl oddechový čas Kolína, který si na první pohled paradoxně vzal trenér Tejkal. Ten jen potřeboval za jasného stavu vysvětlit svým Drakům nasazení dalších hráčů do pole, ale už po půlminutě snížil z otočky Jiří Berger a v poslední minutě třetiny nehlídaný Jiří Forgo zužitkoval ponechanou výhodu ke korekci pěknou střelou na 3:6.

Což byl pro kouče hostů jasný signál k opětovnému nasazení hvězdné formace. A posledních patnáct minut přineslo na ligové poměry nevídanou divočinu. Draci zahájili přesilovkou, která se ovšem záhy změnila v jejich dvojnásobné oslabení. Žraloci vytvořili drtivý tlak, při kterém to dokonce vypadalo na zoufalé hození Bočkovy hokejky proti dorážejícímu Švecovi. Ruce nad hlavami měli domácí po Hrbkově ráně do brankové konstrukce, ale rozhodčí po poradě vynesli ortel: "Horní tyč!" V pokračující převaze Jiří Berger zakončoval do odkryté branky, ale místo ní trefil z boku masku kolínského gólmana.

Nedáš - dostaneš, otřepané, ale pravdivé. Jen co se hosté ocitli v pěti, ujel všem Pavel Kubeš a mazácky do růžku zvýšil na 3:7. Domácím, a zvlášť obránci Hrbkovi, nebylo přáno. Důkazem budiž ve 38. minutě podruhé nastřelená horní tyč. Naopak, ve 40. minutě se po buly nechytatelně opřel do puku Michal Geier a výstavní dělovkou oslavil ve svém vůbec prvním utkání proti mateřskému klubu hattrick. O vzruch se v závěru postaral ještě Kvoch, který při kolínském oslabení málem překonal vlastního brankáře. Puk se však zastavil na brankové čáře a do statistiky se tak zapíše konečný výsledek 3:8.

Ohlasy trenérů

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Je to pro mne zklamání, čekal jsem toho od nác víc. Výrazně nám chybí centr, který by vyhrával buly, takový hráč typu Erika Fojtíka. Navíc jsme dělali velké chyby vzadu a brankář toho mohl také víc chytit. Na druhou stranu jsme neproměnili řadu vyložených šancí, které v takových zápasech prostě musíme dávat."

Stanislav Tejkal (Kolín): "Byl to hezký zápas. Výsledek je sice 3:8, ale kdyby ve třetí třetině Berger a Hrbek dali ze svých šancí góly, tak to mohlo být srovnané. Oba dva týmy hrály s vysokým nasazením a tomu, co jsem dneska viděl, já říkám sledge hokej. V průběhu zápasu jsem zkusil účelově zamíchat se sestavou, ale neosvědčilo se to, tak jsem ji zase stáhl na to nejlepší, co jsem měl."

SKV Sharks Karlovy Vary - SKV Králové Č. Budějovice 8:3 (2:0, 3:1, 3:2)

Branky: 2. Nejedlý (J. Berger, Hrbek), 3. Nejedlý, 21. a 21. a 26 J. Berger (Hrbek), 39. J. Berger (J. Švec), 41. J. Berger (Lindák, Nejedlý), 44. J. Berger - 29. Rumplík (David), 32. Klíma (David), 42. Klíma. Rozhodčí: Fagan, Červenka. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 23. Vývoj utkání: 5:0, 5:2, 7:2, 7:3, 8:3. Hráno 17. října 2010 v Ostrově.

Karlovy Vary: B. Mach - J. Berger, Hrbek, Frous, Jeřábek, Janko, Lindák, Forgo, Očenášek, Nejedlý, J. Švec, Čolič.

České Budějovice: D. Švec - Havelka, Kalina, Podhradský, David, Rumplík, Klíma, Málek, Kočnar.

Po den staré sprše měli Karlovarští proti Budějovicím snový start. Už po 78 sekundách zužitkoval přihrávku zpoza branky Luboš Nejedlý a stejnému hráči byla ve 3. minutě připsána do statistik jako gól i čistokrevná vlastní trefa Daniela Kaliny. Po rychlém vedení domácího celku se celá první třetina dohrála v poklidu. Brankář Mach, jenž nastoupil poprvé od začátku, měl jen minimum práce. Na druhé straně se usilovně snažil o střelbu Jiří Berger, ale když už třefil branku, byl vždy na místě David Švec.

Ten si připsal hodně těžký zákrok hned v počátku druhé třetiny proti neúnavně střílejícímu Bergerovi a odolal i následné dorážce debutanta Očenáška. Nakonec ale budějovický gólman souboj s karlovarským kapitánem prohrál. Ve 20. minutě zamířil Jiří Berger v přesilovce přesně z pravého kruhu a o minutu později zvýšil na 4:0 i přes těsnou obranu Podhradského.

Hosté se výrazněji připomněli při Hrbkově vyloučení, ale Mach odolával. Navíc ho mohlo těšit zaokrouhlení na 5:0, střela z dílny Jiřího Bergera byla v nájezdu dvou na jednoho nechytatelná. Přesto se Králové nevzdali. V závěru třetiny vyvinuli tlak, Klíma svůj nájezd nevyužil, ale Jiří Rumplík dostatku prostoru před Bohumírem Machem ano.

Na třetí třetinu vystřídal Davida Švece v brance hostů Michal Havelka a brzy se mohl radovat. Zdeněk Klíma od modré prostřelil Macha a zkorigoval na 5:2. Tím ale jen znovu probudil gólový apetit karlovarského kapitána. Jeho efektní slalom ze 35. minuty zastavil Havelka a když za Machem zaskočil na opačné straně v brankovišti Hrbek, nastal čas pro úspěšnou dlouhou kličku Jiřího Bergera - 6:2. Tentýž hráč o chvilku později nekompromisně zavěsil po buly a náladu mu nesebral ani skvěle provedený samostatný nájezd Zdeňka Klímy. Na konečných 8:3 upravil svým šestým gólem v zápase znovu Jiří Berger, jenž projel mezi obránci a a pod víko pověsil tečku za utkáním.

Ohlasy aktérů

Jiří Berger ml. (kapitán Karlových Varů): "Myslím, že to byl jednoznačný zápas. Šlo o to pohlídat si zadek a hrát v klidu. Za rozhodnutého stavu jsme asi trochu ztratili koncentraci a dostali nějaké góly z brejků."

Václav Červený (trenér Českých Budějovic): "Odehráli jsme druhé utkání ve dvou dnech a bohužel se potýkáme s nízkým počtem hráčů. Jednoduše pak nejsme schopni udržet se silnějším soupeřem krok, což se dnes opět potvrdilo. V daným možnostech ale hráči odevzdali maximum a i za nepříznivého stavu se prali o příznivější výsledek a chtěli ukázat, že hokej hrát umí. Jde jen o to, abychom v dohledné době dokázali disponovat dostatečným počtem hráčů a mohli síly do utkání lépe rozložit."

Výsledky 4. kola

K. Vary - Kolín 3:8 (1:3, 2:3, 0:2)
Praha - Č. Budějovice 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

Výsledky 5. kola

Studénka - Zlín 2:4 (0:1, 1:0, 1:3)
Praha - Kolín 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
K. Vary - Č. Budějovice 8:3 (2:0, 3:1, 3:2)

Průběžná tabulka Sportmall sledge hokejové ligy

1. Kolín         5  5 0 0 0  33:6   15
2. Karlovy Vary  5  3 1 0 1  22:15  11
3. Sparta Praha  5  3 0 0 2  11:3    9
4. Zlín          5  2 0 1 2  12:14   7
5. Studénka      5  1 0 0 4   6:20   3
6. Č. Budějovice 5  0 0 0 5   5:31   0