HC Energie Karlovy Vary

Tygři kousali, ale po nájezdech berou druhý bod energetici

Bílí Tygři Liberec - HC Energie 3:4 sn (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0)
Po výhře v derby s Plzní zavítali energetici do liberecké Tygří pevnosti. A zápas zde začali skvěle. Na branku Skladaného z první třetiny navázal Pech ve druhé a zdálo se, že se jedná o jasnou partii, ale Liberečtí byli proti. Na první srovnání stih ještě odpovědět Sailer, ale Víškova trefa ke konci základní hrací doby poslala utkání do nájezdů. V těch byli úspěšnější energetici a vítězný nájezd je připsán karlovarskému Lukáši Pechovi (na snímku), který si z utkání odnesl hned tři body.
Tipsport extraliga, 15. kolo, ne 24.10.2010, Tipsport Arena
Liberec
Karlovy Vary
3:4sn
0:1, 1:1. 2:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 30. Vak (Hořava, Podkonický), 47. Trončinský (Vak), 55. Víšek (Čakajík, Dušek) - 16. Skladaný (Pech), 27. Pech (Sloboda, Skladaný), 49. Sailer (Nosek, Kumstát), rozhodující nájezd Pech. Rozhodčí: Jeřábek, Mikula - Tošenovjan, Hlavatý. Vyloučení: 8:4. Využití: 1:3. Diváci: 5221. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3 - 3:4.
Liberec: Vošvrda - Moravec, Čakajík, Hunkes, Trončinský, Derner, Holub, Výtisk, Rýgl - Podkonický, Nedvěd, Dušek - Kudrna, Vak, Hořava - Klimenta, Jech, Víšek - Špaček, Bulíř
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Čutta, Sloboda, Gřegořek, Parýzek, Kokko, Dobroň, Hájek - Kumstát, Skuhravý, Sailer - D. Hruška, Pech, Zaťovič - Skladaný, Dej, Melenovský - Kuběna, Cyganov, Hřebejk

Komentář k utkání

V prvním vzájemném souboji sezony, ve druhém kole Tipsport extraligy, Tygři ukradli Energii všechny tři body na jejím ledě, v neděli to vypadalo hned od začátku trošku jinak. Už na začátku druhé minuty zahrozil Václav Skuhravý, liberecký gólman Vošvrda ale puk uklidil do lapačky. O chvilku později zahrozil Pech, i jeho střelu ale Vošvrda chytil. První velká liberecká šance přišla o pár minut později, Dušek, který si nabruslil před bránu až z neutrální zóny ale zakončoval pouze do Mensatora.

Hra se začala okolo sedmé minuty přiostřovat, avšak likvidující údery Holuba i Vaka nepřekročily hranici pravidel. Po pár minutkách průměrného hokeje, ve dvanácté minutě trefil Čakajík nejprve tyčku a poté ho skvělým zákrokem vychytal Mensator. V šestnácté minutě, hned na začátku druhé karlovarské přesilovky, se hostům podařilo otevřít skóre. Pechovu střelu dorazil za smolného Vošvrdu František Skladaný - 0:1. Hned poté zahrozil před ležícím Mensatorem Víšek, než ale stačil zakončit, byl podražen jedním z obránců. Ještě před koncem třetiny si vzal slovo Pech, i tentokrát na něj Vošvrda vyzrál. Vzápětí měl velkou šanci Daniel Špaček, nejprve ho Mensator vychytal, pak napálil svůj projektil do skrumáže těl před odkrytou brankou.

Druhé dějství na rozdíl od prvního začalo libereckým tlakem, alespoň do faulu Nedvěda, který dal hostům přesilovku. Energie nezaváhala a Lukáš Pech se po pěkné přihrávce Karla Slobody trefil do odkryté tygří klece – 0:2. O minutu později měl šanci opět Pech, který ale Vošvrdu pro tentokrát ve skrumáži před brankou nepřekonal. V desáté minutě se Tygrům konečně podařilo skórovat. Ihned po vhazování v ofenzivním pásmu se k puku dostal Tomáš Vak, který předvedl všem přítomným bezchybný bekhendový blafák – 1:2.

V třicáté šesté minutě přišla další větší šance, tentokrát opět pro Tygry. Tomáš Klimenta se dostal do brejku, po pěkném sprintu ho ale vychytal dobře chytající Mensator. V 38. minutě zakombinoval Hořava s Klimentou, prvně jmenovaný zakončoval svou střelu vysoko nad branku hostů. Až v poslední minutě, při přesilovce se energetici opět dostali blíže ke skórování, volný Skuhravý před odkrytou bránou ale pas netrefil. Oproti první třetině poněkud defenzivnější část, přesto jsme viděli góly hned dva.

První velká šance třetího dějství přišla až po pěti minutách hry, kdy se Dušek uvolnil před Mensatorem a vystřelil do jeho hrudi. Hned poté se dobře sehrál Nedvěd s Trončinským, liberecký bek ale trefil pouze betony karlovarského strážce. Tlak si vynutil přesilovku, kterou Tygři bez zaváhání využili už po šesti sekundách, kdy od modré lajny napřáhl Marek Trončinský, jehož střela proplula až do svatyně energetiků – 2:2.

V deváté minutě se ale Západočeši dostali zpět do vedení, Noskovu střelu dorazil ve skrumáži do branky Petr Sailer - 2:3. V 53. minutě se domácí hodně zlobili, když dvojice sudích ignorovala dva sporné zákroky a také silný úder, který poslal k doktorům obránce Čakajíka. Pak ale udeřili opět Tygři, když od modré čáry napřáhl právě už oklepaný Čakajík a Jan Víšek, přilepený k ledu před bránou tečoval puk právě do klece – 3:3. V poslední minutě se Liberečtí ještě dostali do oslabení, Skuhravého musel skvělým zákrokem vychytat Vošvrda, aby udržel Tygří šance na body.

Velkou šanci měl v prodloužení Hořava, jehož brejk a následnou střelu v oslabení ale vychytal Mensator. O minutku později se ocitl Nedvěd volný před bránou, střelu z první ale poslal vysoko nad. O pár vteřin později ho po krásné přihrávce Podkonického vychytal odolný Mensator. Ačkoli Tygři dělali co mohli, Mensatora v prodloužení nepřekonali, a tak přišly na řadu nájezdy.

Na ty po předchozích neúspěších v této disciplíně karlovarští trenéři poslali do klece Sáblíka a dobře udělali. Zahajovací Jiří Hunkes sice neproměnil, karlovarský Melenovský svůj pokus proměnil. Vskutku krásnou střelou nad lapačku vyrovnal Petr Nedvěd a Vošvrda pak Tygry udržel v remíze proti Skladanému. Lukáš Pech pak ve třetí sérii vyzrál na Vošvrdu, a tak bonusový bod putuje do Karlových Varů.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): Do utkání jsme vstoupili dobře, ale neproměnili jsme celou řadu šancí, některé navíc byly i vyložené. Soupeř nám pak odskočil na dva góly a my jsme se pak hrozně nadřeli na vyrovnání. Chtěli jsme rozhodnout už v prodloužení, protože nájezdy nám dlouhodobě nejdou, ačkoliv zkoušíme všechno možné. Nezbývá nám nic jiného, než je dál trénovat. Mrzí nás, že jsme před vlastním publikem opět nedokázali zvítězit.“

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Ustáli jsme úvodní tlak domácích a díky přesilovkám jsme pak třikrát vedli. Domácí ale přidali a byli aktivnější, a díky tomu se jim podařilo vyrovnat. Jsem rád, že tentokrát dopadly nájezdy dobře pro nás a jsem spokojený za dva body.

Související články

Preview k zápasu | so 23.10.2010

Za odvetou do liberecké tygří klece