HC Energie Karlovy Vary

Širší kluziště štěstí nepřineslo, mistři rozhodli ve druhé třetině

HC Energie - HC Eaton Pardubice 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)
Střetnutí posledních dvou českých mistrů vyznělo lépe pro hokejisty Pardubic. Ti sice po brance Rastislava Deje v 9. minutě prohrávali, v prostředním dějství ale díky smrtící koncovce dokázali zvrátit skóre na svou stranu. V premiéře na rozšířeném kluzišti se energetici k trvalejšímu tlaku dostali až v posledních deseti minutách, proti výbornému Svobodovi už se ale prosadil jen David Nosek (na snímku).
Tipsport extraliga, 16. kolo, pá 29.10.2010
Karlovy Vary
Pardubice
2:3
1:1, 0:2, 1:0
Branky a nahrávky: 9. Dej (Hruška), 52. Nosek (Skuhravý) - 15. Rákos (Radil), 25. Špirko (Somík, Jillson), 37. Somík (Špirko, Pineault). Rozhodčí: Hradil, Polák - Poruba, Venglář. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 4405. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3.
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Čutta, Sloboda, Gřegořek, Parýzek, Kokko, Dobroň, Hájek - Kumstát, Skuhravý, Sailer - D. Hruška, Pech, Zaťovič - Skladaný, Dej, Melenovský - Kuběna, Cyganov, Hřebejk
Pardubice: Svoboda - Kaberle, Nakládal, Píša, Kočí, Jillson, Mezei, Kolář II - Starý, Koukal, Kolář I - Zohorna, Pivko, Bartek - Pineault, Špirko, Somík - Buchtele, Rákos, Radil

Komentář k utkání

Pardubice porazily karlovarskou Energii naposledy 12.10.2008. Od té doby získaly maximálně po bodu a dnes se již od počátku utkání snažily tuto nelibou bilanci zvrátit. Jenže energetici se nehodlali vzdát tak snadno. Již v první minutě utkání své štěstí vyzkoušel Kumstát střelou z otočky a trefil pravou tyč.

Ve třetí minutě mohli i Pardubičtí ukázat své přednosti. V přesilové hře střílel od modré Mezei, ale i přes to, že měl karlovarský brankář zakrytý výhled, střelu bez problémů zlikvidoval. Stav 0:0 svítil na kostce pouze do deváté minuty. V tu dobu si vybojoval kotouč Hruška a poslal Rastislavu Dejovi bezvadnou přihrávku do prostoru mezi kruhy, odkud jemnou dorážkou poslal slovenský útočník své mužstvo do vedení.

Inkasovaná branka hosty nakopla ještě k většímu úsilí o vstřelení první branky. Snaha se jim vyplatila po pěti minutách. Daniel Rákos si s kotoučem objel bránu, z otočky zamířil do pravého horního rohu branky a uspěl. Po vstřelení vyrovnávací branky však na ledě propukla vlna nesouhlasu, když domácí hráči tvrdili, že byla nadzvednutá brána. Hlavní rozhodčí se tudíž šel poradit se svým kolegou u videa, který na Rákosově akci neshledal nic v rozporu s pravidly.

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji opět hosté. S vidinou vysněné výhry se snažili tak dlouho, až ve dvacáté páté minutě otočili skóre ve svůj prospěch. Rastislav Špirko ujel a tísněn jediným karlovarským obráncem z úhlu vystřelil bekhendem.

Domácí se s nelichotivým stavem snažili něco udělat, ale veškeré jejich úsilí končilo na skvěle chytajícím Svobodovi. Možná to bude i vinou nových rozměrů kluziště, které sice mělo domácím pomoci, ale podle dnešního zápasu jim spíše uškodilo.

Pardubičtí ovšem nehodlali bránit pouze jednogólový náskok. Nabuzeni poslední vysokou výhrou v Třinci se snažili deklasovat i karlovarské hokejisty. Ti se ovšem drželi zuby nehty. Nakonec však i oni povolili. Tři minuty před koncem druhé třetiny Radovan Somík dorážel Špirkovo nahození a z úhlu bekhendem trefil volný prostor v bráně a upravil stav utkání na 1:3.

Energetici však nehodlali zápas dát zadarmo. V padesáté druhé minutě dokázala Energie, že je plně po právu nejlepším mužstvem v přesilových hrách. David Nosek vystřelil od modré a snížil na kontaktní branku.

Po vstřeleném gólu se vlila energetikům znovu krev do žil. Svoboda se bráně jen tak tak stačil přesouvat z místa na místo. Největší šanci měli domácí v padesáté čtvrté minutě, kdy za vražení na hrazení odešel na trestnou lavici Nakládal a poslal tím své mužstvo na čtyřicet sekund do tří. Jenže pardubičtí hráči zvládli oslabení s bravurou. Energetici si sice dokázali vytvořit vražedný tlak, ale na skvělého Svobodu prostě další recept nenašli, a tak po dvou letech opět slaví Pardubice výhru nad Karlovými Vary.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Do utkání jsme chtěli vstoupit aktivně, což se nám podařilo pouze v prvním střídání. Pak jsme dvěma vyloučeními přenechali aktivitu hostům a musím říct, že Pardubice zde odehrály velice dobré utkání. Padesát minut byly lepším mužstvem a náš tlak v poslední desetiminutovce byl sice velký, měli jsme i několik šancí, ale být lepší jen deset minut je prostě málo. Soupeř si zaslouženě odváží body. Co se týče zraněných, Karol Sloboda nehrál z důvodu střevní chřipky, Roman Prošek by měl v pondělí začít trénovat. U Honzy Košťála to bohužel vypadá na dlouhodobější záležitost.

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): V průběhu utkání pro nás byly důležité dva momenty. Jednak že jsme v průběhu druhé třetiny dokázali odskočit na dvě branky a pak ubránění dvojnásobného oslabení ve třetině třetí. Tlak domácích se v závěru stupňoval i po našem nesmyslném vyloučení, ale výborným výkonem nás podržel Adam Svoboda.

Fotogalerie

Související články