HC Energie Karlovy Vary

Tým lišáka Venery utnul karlovarskou sérii

HC Energie - PSG Zlín 3:5 (0:1, 1:3, 2:1)
Souboj o pozice v horní polovině tabulky jednoznačně ovládli hokejisté Zlína. V televizní předehrávce efektivně využívali nedostatků obranné hry Energie a naopak sami svého brankáře chránili se vší pozorností. Plamínek naděje na prodloužení vítězné série sice vykřesala přesilovková trefa Karola Slobody (na snímku), aby jej brzy udusily dvě rychlé trefy hostů. Zdeněk Venera tak své bývalé svěřence porazil poosmé v řadě.
Tipsport extraliga, 24. kolo, čt 25.11.2010, KV Arena
Karlovy Vary
Zlín
3:5
0:1, 1:3, 2:1
Branky a nahrávky: 31. Sloboda (Pech, Skladaný), 58. Kumstát (D. Hruška), 60. Pech (D. Hruška) - 6. Důras (I. Rachůnek), 23. Balaštík (Köhler, Linhart), 37. Důras (I. Rachůnek, T. Sýkora), 39. Balaštík (Leška), 56. Balán (Holík). Rozhodčí: Mikula, Blecha - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:8. Využití: 3:2. Diváci: 2955. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5, 3:5.
Karlovy Vary: Mensator - Kokko, Čutta, Sloboda, Gřegořek, Dobroň, Parýzek, Mucha, Rohan - Kumstát, Skuhravý, Dej - D. Hruška, Pech, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, Milan Procházka - Hřebejk, Cyganov, Sailer
Zlín: Duba - Lučka, Řezníček, Grof, Galvas, Linhart, Míka, Švrček, Bořuta - Balaštík, Leška, Köhler - Důras, T. Sýkora, Rachůnek - Holík, Balán, F. Čech - Ondráček, Roman Vlach, Kubiš

Komentář k utkání

Dva roky neporazila Energie svého soupeře ze Zlína na domácím ledě. Dnes se o to pokusila znovu. Otevřít skóre mohl již ve čtvrté minutě Skuhravý. V přesilovce vystřelil z prostoru mezi kruhy, kotouč se odrazil od levé tyče a za zády zlínského brankáře se proplazil až k té pravé a ven.

Zlínští se však nenechali zastrašit. Právě probíhala čtvrtá minuta utkání, když se probojoval Důras s Rachůnkem do přečíslení. Michal Důras svou střelu umístil přesně nad Mensatorův beton, a otevřel tak skóre dnešního duelu.

V jedenácté minutě měla domácí jednička opět plné ruce práce. Grofovu střelu od modré nebezpečně tečoval Balaštík, ale Mensator byl včas na svém místě. Na druhé straně se mohl prosadit Cyganov, který ujel zlínské obraně do nájezdu, na poslední chvíli byl zahákován, a vybojoval si tak trestné střílení. Jenže marně. Ruskému mladíkovi před zakončením ujel puk z hole a z celé šance nic nebylo.

Čtyři minuty před koncem třetiny mohli opět skórovat aktivní hosté, ale dorážky Balaštíka ani Lešky na skvělého Mensatora nestačily. Utkání se tak překlenulo do prostřední části hry, ve které hosté okamžitě zaútočili. Rozhodčí poslal karlovarské hokejisty do tří, Köhler nepřesně vystřelil z úhlu, puk místo do branky zamířil k Jaroslavu Balaštíkovi, který si před prázdnou brankou připsal jeden z nejlehčích zásahů své kariéry.

Tím začala jízda zlínských hokejistů. Ve dvacáté páté minutě vystřelil Čech z úhlu, ale karlovarský brankář po kotouči skočil a na poslední chvíli ho vyrazil. O minutu později se do nájezdu mohl dostat Balaštík, ale přehnal to s důrazem na modré a dostal se do offsajdu.

Karlovy Vary se probrala až v polovině utkání. A jak je již zvykem, opět to bylo v přesilové hře. Pech si najel s kotoučem za bránu a přihrál volnému Slobodovi, který střelou z první snížil rozdíl na kontaktní branku.

Jenže Zlínští jako by si v utkání dělali, co se jim zlíbilo. Trvalo jim pouhých šest minut, než si své dvoubrankové vedení vzali zpět. Stejně jako u první branky byl i u té třetí Michal Důras. Po dvou minutách se stav měnil znovu. A opět zásluhou hostů. V přesilové hře vystřelil Leška od modré a clonící Jaroslav Balaštík tečoval puk za Mensatorova záda.

Celou třetí třetinu se domácí ze všech sil snažili vyrovnat, ale přes excelentní obranu se ne a ne dostat. Jejich veškeré úsilí přišlo v padesáté páté minutě vniveč. Po Cyganovově neproměněné šanci se dostali Zlínští do přečíslení, kterého Stanislav Balán proměnil přesnou ranou do karlovarské sítě.

Dvě minuty před koncem poslal sudí hosty do tří, a dal tak energetikům spíše jen teoretickou šanci něco se stavem udělat. Před bránou clonící Hruška přihrál volnému Petru Kumstátovi na hranici levého kruhu, kde si karlovarský dlouhán kotouč chvíli podržel a poté bezchybně vystřelil.

Trenéři Karlových Varů chtěli vlít hráčům do žil novou krev a zápas trochu okořenit. Proto i za stavu 2:5 poslali své mužstvo do power play vylepšené přesilovou hrou. Prohra sice byla jasná, ale přesto se sekundu před zazněním sirény trefil do brány Lukáš Pech, a uzavřel tím výsledek utkání na 3:5.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (HC PSG Zlín): Podle mého to byl kvalitní zápas. Pro nadbylo důležité, že jsme dali první branku. To je vždycky důležité. Domácí se následně začnou tlačit do útoku a nám nechávají skulinky v obraně.My se následně dostáváme do protiútoků. To bylo podle mě rozhodující. V závěru jsme si to trochu zkomplikovali, ale naštěstí pro nás už to nehrálo žádnou roli.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): My jsme v prvních dvou třetinách vyprodukovali hostům přesně to, co jsme nechtěli. Nabídli jsme jim několik přečíslení ve středním pásmu a také přesilovku pět na tři. Za stavu 1:2 jsme měli být trpěliví, ale my jsme opět vyrobili hrubky ve středním pásmu. Následně nám soupeř odskočil. Jediné pozitivum je to, že se kluci snažili se zápasem do konce něco udělat. V závěru jsme ten výsledek kosmeticky upravili.

Fotogalerie

Související články