HC Energie Karlovy Vary

Energie vezme útokem České Budějovice

Po prohře se Zlínem si Energie bude chtít spravit chuť v zápase ne ledě Českých Budějovic. Jenže to nebude jednoduché. Na jejich ledě totiž energetici zvítězili naposledy v dubnu 2008, když si tu zajistili historicky první účast ve finále extraligy. Povede se Energii po téměř třech letech na ledě Českých Budějovic zvítězit? To ukáže v neděli úderem páté hodiny večerní čtyřiadvacáté kolo extraligy, mezi budějovickým Mountfieldem a karlovarskou Energií.
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis | Video přenos

Po výborném začátku nastal útlum

Českobudějovičtí vstoupili do extraligy famózně. I když v úvodním duelu podlehli Vítkovicím, v průběhu dalších zápasů se vydrápali až na samotný vrchol tabulky, kde vydrželi až do jedenáctého kola, když podlehli Litvínovu 3:1. Následně začali vždy ob zápas prohrávat, ale i přesto se drželi v první trojce.

Jenže následná čtveřice proher za sebou je poslala až do středu tabulky na sedmou příčku a po dvou následujících zápasech klesli ještě o jednu na osmou. Karlovy Vary mají před Mountfieldem náskok jediného bodu a drží se na příčce sedmé.

Ze světa čísel

V porovnání s celou extraligou Českobudějovičtí nijak nedominují. Je to však dáno i tím, že výkony budějovických střelců jsou vyrovnané.

Vůbec nejproduktivnějším hráčem Mountfieldu je Milan Gulaš, který přispěl svému týmu šesti góly a jedenácti asistencemi. Má tak jednobodový náskok před druhým Michalem Mikeskou.

Nejlepším střelcem jihočeských ofenzivních řad je Jiří Šimánek, jehož gólové konto čítá devět branek. Následuje ho Rostislav Martynek s osmi brankami.

V brance Budějovic se nejčastěji objevuje Jakub Kovář, kterého jen jednou na pár minutek zaskočil Jaroslav Jágr. Procentuální úspěšnost zákroků Jakuba Kováře činí 91.54 %.

Ach ty přesilovky...

Mohli by si říkat Budějovičtí. Narozdíl od Energie, která v této herní činnosti podle statistik serveru idnes.cz kraluje celé extralize, Českobudějovičtí se s jejich úspěšností jen lehce převyšující deset procent ocitají na samotném dně.

Jihočeši jsou navíc nejvylučovanějším mužstvem extraligy, což by mohla být příznivá kombinace pro Karlovy Vary do nedělního duelu.

Utkání bude vyrovnané, říká Martin Parýzek

Nedělní zápas bude mít jistý náboj i pro pětici energetiků, kteří na jihu Čech strávili většinu své hokejové kariéry. Obránci Ján Mucha, Martin Parýzek, Petr Gřegořek a útočníci Štěpán Hřebejk a Petr Sailer. To jsou borci, kteří byli dříve oporami HC Mountfield.

„Já se na zápas dívám, jako na každé jiné utkání. Potom co se odehrálo během tohoto léta si myslím, že se do Budějovic nevrátím, i když tam mám ještě příští rok platnou smlouvu," poznamenal Petr Sailer, který je v Karlových Varech jen na hostování.

Štěpán Hřebejk, je ale jiného názoru. „Tak bude to trochu jiné. Na jihu Čech jsem vyrostl," přiznal.

Martin Parýzek se na dálku po telefonu hecuje se svými kamarády. „Mám tam hodně kamarádů. Všichni fandí Mountfieldu a už si píšeme sms," přidal s úsměvem a s očekáváním, že v hledišti bude i jeho rodina: „Přijdou se na mě podívat. Přiznám se, že ani nevím, kdo komu fandí, ale věřím, že všichni budou fandit mně. Tedy Energii," pokračuje mladý obránce.

Samotné utkání bude podle něj velice vyrovnané. „V těchto zápasech nepadá moc branek. Vloni jsme s nimi hráli na nájezdy a myslím si, že by to mohlo být podobné. Naším cílem je udělat nějaký slušný výsledek a získat nějaký ten bodík," přidává.

Jedničkou mezi třemi tyčemi Mountfieldu je Jakub Kovář. „Myslím si, že chytá hodně dobře. My se budeme muset hodně tlačit do branky a co nejvíce mu clonit. Pak se může stát, že mu tam nějaký puk propadne," dodal Parýzek na závěr.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary – PSG Zlín 3:5 sn. (0:1, 1:3, 2:1)
Branky a nahrávky: 31. Sloboda (Pech, Skladaný), 58. Kumstát (D. Hruška), 60. Pech (D. Hruška) - 6. Důras (I. Rachůnek), 23. Balaštík (Köhler, Linhart), 37. Důras (I. Rachůnek, T. Sýkora), 39. Balaštík (Leška), 56. Balán (Holík). Rozhodčí: Mikula, Blecha - Hlavatý, Tošenovjan.

HC Mountfield - HC BENZINA Litvínov 4:6 (2:2, 1:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Květoň (Gulaš, Novák), 15. Ptáček (Snopek, Pšurný R.), 33. Podlešák (Červený), 60. Podlešák - 10. Kubát (Hübl V.), 20. Jenáček (Hübl V., Ručinský), 28. Lukeš (Hübl V.), 28. Černý (Kracík), 36. Jenáček (Kubinčák, Kubát), 45. Hübl V. (Švarný, Ručinský)

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize24 - 9 - 4 - 3 - 8 – 75:68 - 38 b
Průběžné umístění7. místo
Nejproduktivnější hráčDavid Hruška (13+11) 24 bodů
Nejlepší střelecDavid Hruška - 13 branek
Nejlepší nahrávačLukáš Pech - 13 asistencí
Nejlepší v +/-David Hruška +5 bodů
Nejtrestanější hráčJakub Čutta - 32 TM
BrankářiLukáš Mensator 92.02 %, 2.54 g/z
Lukáš Sáblík 90.34 %, 3.37 g/z
Úspěšnost přesilovek26.1 % (1. místo) *
Úspěšnost oslabení87.6 % (4. místo) *

HC MOUNTFIELD
Utkání v extralize24 - 10 - 3 - 1 - 10 - 71:66 - 37 b
Průběžné umístění8. místo
Nejproduktivnější hráčMilan Gulaš (6+11) - 17 bodů
Nejlepší střelec Jiří Šimánek - 9 branek
Nejlepší nahrávačMilan Gulaš - 11 asistencí
Nejlepší v +/- Jan Snopek - +10 bodů
Nejtrestanější hráč Jan Novák - 67 TM
Brankáři Jakub Kovář 91.54 %, 2.70 g/z
Úspěšnost přesilovek10.2 % (14. místo) *
Úspěšnost oslabení84.6 % (9. místo) *

*Podle statistik serveru idnes.cz.

Vzajemné zápasy 2010/2011

10. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC MOUNTFIELD 1:2 sn.

Vzájemné zápasy 2009/2010

10. kolo HC MOUNTFIELD - HC Energie Karlovy Vary 4:3
23. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC MOUNTFILED 5:2
36. kolo HC MOUNTFIELD - HC Energie Karlovy Vary 4:0
49. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC MOUNTFILED 3:4 sn

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Kokko, Čutta, Sloboda, Gřegořek, Dobroň, Parýzek, Mucha, Rohan - Kumstát, Skuhravý, Dej - D. Hruška, Pech, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, Milan Procházka - Hřebejk, Cyganov, Sailer.

HC MOUNTFIELD: Kovář - Snopek, Kotaška, Ptáček, Jank, Novák, Šulc, Kolarz - Šimánek, Mikeska, R. Pšurný - Gulaš, Langahmmer (32. Červený), L. Květoň - Pletka, Kašpařík, Martynek - Kuchejda, Mertl, Podlešák.


Spraví si Energie na ledě Českých Budějovic chuť z posledního zápasu?

Související články

Reportáž | ne 28.11.2010

Prodloužení opět patřilo Jihočechům