HC Energie Karlovy Vary

Obrat ze druhé třetiny nestačil, Žraloci prohráli se Spartou

K důležitému utkání s pražskou Spartou cestovali v sobotu sledge hokejisté do Neratovic. S blížícím se koncem základní části nabralo vzájemné střetnutí na důležitosti z důvodu lepší výchozí pozice pro play-off. Průběžně čtvrtá Sparta vedla nad druhými Žraloky 2:0 a 3:2, ale Karlovarští čtyřmi zásahy v prostřední třetině skóre otočili. V poslední pětiminutovce se však díky dvěma zásahům misky vah znovu překlopily na pražskou stranu. Žraloci díky těsné prohře opustili druhé místo v tabulce a o konečné umístění po základní části bude rozhodovat až poslední dvoukolo v polovině prosince.

Sparta Praha sledge hokej - SKV Sharks Karlovy Vary 5:4 (2:0, 1:4, 2:0)

Branky: 4. Z. Krupička (Záluský), 9. Z. Krupička (Zapletal), 24. Z. Krupička z trestného střílení, 41. Zapletal (Dobruský, 42. Němec (Z. Krupička, Dobruský) - 20. J. Berger (Hrbek), 24. J. Berger (Hrbek), 29. Hrbek, 30. J. Berger (Očenášek). Rozhodčí: Hollerová, Špringl. Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 20. Vývoj utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:4, 5:4. Hráno 27. listopadu 2010 v Neratovicích.

Praha: Vápenka - Z. Krupička, Zapletal, J. Krupička, Zikmund, Würtherle, Záluský, Dobruský, Němec, Žižka.

Karlovy Vary: Bozděk - Hrbek, Frous, J. Berger, Očenášek, Nejedlý, J. Švec, Lindák, Forgo.

Poněkud nestandardní průběh utkání jako by předznamenaly už administrativní problémy, kvůli kterým se úvodní buly zpozdilo o dvacet minut. Samotný zápas ale začal svižně. Bozděk v karlovarské brance úspěšně zasahoval po minutě proti Zapletalově pokusu od modré čáry, zatímco o dalších šedesát sekund později zazněla na druhé straně za Vápenkou po dlouho chystané střele Jiřího Bergera pravá tyč.

Ani na změnu skóre nečekal promrzlý neratovický stadion dlouho. V čase 3:45 prostřelil z "vrcholu" levého kruhu vše před sebou Zdeněk Krupička a mohl poprvé slavit. Hra se přelévala ze strany na stranu, oba gólmani museli být ve střehu, ale na konci 9. minutě kapituloval Bozděk podruhé, když Zdeněk Krupička i přes stínování Hrbkem z úhlu dokázal najít místo pod víkem.

První třetina postrádala obrany až do svého konce. Z množství šancí na obou stranách volaly po gólech v 10. minutě ta Bergerova, proti níž uspěl Vápenka, a jen o zlomek času na opačné straně opět Krupičkova, kterou zastavila tentokrát pravá karlovarská tyčka.

Druhé dějství začalo opatrněji, volnější tempo však opadlo ve 20. minutě, kdy při Frousově menším trestu Jiří Berger tak dlouho vodil puk, až se dostal do levého kruhu a v oslabení zamířil přesně do růžku nad Vápenkovým ramenem. Po skončení sparťanské přesilovky mířil karlovarský kapitán ze stejné pozice těsně nad, ale už ve 23. minutě mohl divoce oslavit vyrovnání. Po pěkné výměně puku s Hrbkem překonal Vápenku z pravého křídla, ale radost neměla hostům vydržet dlouho.

Po pouhé minutě od vyrovnání ujel do brejku Zdeněk Krupička, byl zezadu zahákován Hrbkem a rozhodčí po delší poradě nařídili trestné střílení. Sám postižený se nemýlil a střelou na vyrážečku vrátil Spartě vedení. Ve 26. minutě hasil betonem požár proti neúnavnému Krupičkovi Bozděk, ke kterému muselo být přes celý led slyšet nastřelené břevno Jiřím Bergerem v čase 28:01. Už v čase 28:13 ale bylo skutečně vyrovnáno, gól na 3:3 dotlačil za brankovou čáru po výjezdu z rohu důrazný Miroslav Hrbek.

Mají-li neratovičtí občané problémy se srdcem, udělali dobře, že na stadion nepřišli. Po dalších šancích na obou stranách totiž v polovině 30. minuty vyhrál Očenášek buly před Vápenkou, který se vzápětí mohl jen zděšeně ohlédnout za střelou, jíž Jiří Berger poslal Žraloky těsně před "druhým odchodem do kabin" poprvé do vedení.

Třetí třetina se zpočátku vyvíjela překvapivě nejklidněji, alespoň ve srovnání s předcházejícím scénářem. Na začátku sice Forgo přehodil s ležícím Vápenkou i odkrytou branku a Bozděk odolal nebezpečné tlačenici před svým hájeným územím, ale Jiřím Bergerem potřetí nastřelená branková konstrukce ve 34. minutě odzvonila zběsilým dostihům. Karlovarští dlouho drželi Spartu v bezpečné vzdálenosti a nic nenasvědčovalo tomu, že by snad měl nastat další dramatický zvrat.

Zdání je však jedna věc a realita druhá. Ve 41. minutě vypálil z nevinné pozice u modré čáry Jan Zapletal a kotouč se tentokrát dobrým odrazem od pravé tyče proměnil ve vyrovnání na 4:4. Odpovědět na nenadálou změnu hodlal Jiří Berger, zamířil však vedle a na konci 42. minuty bylo se Žraloky ještě hůř. Martin Němec po pěkném postupném útoku se Zdeňkem Krupičkou prostřelil Bozděka z prostoru mezi kruhy a přenesl radost zpět na domácí stranu. Navíc se na vítězném střelci vyfauloval 50 sekund před sirénou Hrbek a Karlovarští už v oslabení na další zvrat síly nenašli.

Ohlasy trenérů

Karel Žižka (Praha): "Chtěli jsme tento důležitý zápas vyhrát o dva góly kvůli vzájemné bilanci, to se nám nepovedlo. Bylo to ale nervy drásající vyrovnané utkání s lepším koncem pro nás. Karlovy Vary a Sparta většinou hrají vyrovnaně, znají se a zpravidla rozhoduje to, kdo bude mít větší štěstí. U nás se považuje za samozřejmost, že nám výborně zachytá brankář, ale myslím, že to se dneska ve druhé třetině úplně nepovedlo."

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Prohráli jsme vyhraný zápas! Inkasovali jsme několik laciných gólů z dálky a to by se nemělo stávat. Ve třetí třetině jsme Spartu k ničemu nepustili a najednou přišel zkrat. Problém u nás je, že hrajeme prakticky na dva tři hráče a to je málo."

Výsledky 8. kola

Praha - K. Vary 5:4 (2:0, 1:4, 2:0)
Č. Budějovice - Studénka 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Kolín - Zlín 7:3 (4:1, 1:1, 2:1)

Výsledky 9. kola

Kolín - Studénka 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Č. Budějovice - Zlín 1:2 sn (1:0, 0:0, 0:1).

Průběžná tabulka Sportmall sledge hokejové ligy

1. Kolín         8  8 0 0 0  49:10  21
2. Sparta Praha  8  5 0 0 3  21:11  15
3. Zlín          9  4 1 1 3  24:24  15
4. Karlovy Vary  8  4 1 0 3  33:26  14
5. Č. Budějovice 8  1 0 1 6  11:42   4
6. Studénka      9  1 0 0 8  10:35   3