HC Energie Karlovy Vary

Přičte si Energie domácí vítězství na úkor krizí zmítané Sparty?

Do lázeňské metropole míří pražská Sparta, a energetici se tak v domácím prostředí pokusí o napravení dvou porážek z posledních duelů. Karlovarskou snahu by mohl ulehčit i fakt, že se Holešovičtí momentálně potýkají s herní krizí a střeleckou nemohoucností. Prohloubí Energie ještě více jejich trápení, nebo se Pražané dočkají po šesti zápasech prvních bodů? Na to se přijďte podívat v úterý od šesti večer do KV Areny.
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis | Video přenos
Vstupenky zakoupíte na: Ticketportal.cz

Herní krize

Už v úvodu sezóny nebyly výkony Pražanů zrovna dvakrát přesvědčivé. Očekávalo by se ale, že se hvězdný tým Sparty s krizí popere a začne stoupat vzhůru. Jenže jen málokdo by čekal, že sparťanská krize může být ještě horší. A právě to se stalo. Krize Sparty nyní vypadá opravdu hrozivě.

V posledních 10 duelech vyhrála jen jednou. Stejně tak jen jednou vyhrála na ledě soupeřů, to když porazila Mladou Boleslav. Posledních šest duelů navíc Pražané vůbec nebodovali a samotným vrcholem toho všeho je, že za tři poslední utkání vstřelila Sparta jen dvě branky.

Situace v tabulce

Dění v tabulce Spartě příliš nenahrává a nachází se na jedenácté příčce, ze které není téměř úniku. Devět bodů ztrácí holešovický tým na to, aby se posunul výš. Jenže jen o jednu příčku. Navíc už Spartu dohání kontumační kauzou postižená Plzeň, které k tomu chybí jediné vítězství. Na elitní šestku ztrácí Sparta propastných 15 bodů.

Slabá produktivita, nefunkční obrana

Nejobávanější zbraní Sparty byla vždy její ofenzivní síla. Jenže to momentálně neplatí a Pražané se potýkají se střeleckou nemohoucností. Druhý nejmenší počet vstřelených branek to jen dokazuje.

A bohužel ani defenzíva nefunguje tak, jak by měla. V posledních čtyřech duelech inkasovala Sparta vždy po 4 brankách a disponuje čtvrtou nejhorší defenzivní činností v lize.

Ze statistik Sparty

Holešovické střelce, kteří se dříve v top statistikách rozhodně neztráceli, nyní v kanadském bodování nenajdeme ani v první padesátce. Nejlépe v holešovickém týmu si vede Petr Ton. Následuje jej Michal Broš a David Výborný. Dobré výkony podává také francouzská posila Sparty, Yorick Treille.

Antonín Stavjaňa k nedostatku obránců

Trenéři Energie řeší veliký problém. Tím je nedostatek obránců. David Nosek, Petr Gřegořek a Martin Parýzek. To je trojice, která nemůže pro různá zranění do utkání se Spartou nastoupit.

„David Nosek to zkoušel na tréninku, ale jeho zranění je stále bolestivé. Do hry určitě nezasáhne. Navíc Parýzek má zranění kolene a Gřegořek zase pro změnu laboruje se zády. To jsou velice nepříjemné ztráty, které nás v Českých Budějovicích postihly," přiznal před utkáním trenér Antonín Stavjaňa.

Jaké bude řešení? V týmu už je Ján Mucha, kterého si Energie stáhla z Chomutova. „Z první ligy si stáhneme některé kmenové hráče, kteří jsou ať už v Chomutově, nebo v Kadani. Karol Sloboda už se do sestavy vrací a společně s Jánem Muchou doplní počet prvních šesti beků. Včera se ještě hrála první liga, ale já doufám, že se k nám přidá Roman Prošek a jeden ze dvojice Přindiš - Schmidt," popisuje trenér řešení problémové situace.

Sparta je ve veliké krizi. Není to ten tým, na který jsou diváci a vůbec všichni, kteří se o hokej v České republice jenom trochu zajímají, zvyklí. „Každopádně tohoto soupeře nesmíme podcenit. Dnes už je Sparta v takové situaci, že může jenom překvapit. Může hrát daleko uvolněněji. Naopak, my hrajeme doma a byli bychom velice rádi, kdybychom je v té jejich krizi ještě nějakou tu chvilku podrželi," pokračuje karlovarský lodivod.

Holešovický tým je pod velikým tlakem. Disponuje v soutěži suverénně největším rozpočtem a hráči jsou neustále pod velikým tlakem. „Většinou se ukáže, že tým sestavený nebo nakoupený z hvězd nemusí vždy fungovat. Já osobně jsem rád, když se mužstvo skládá postupně z různých typů hráčů. Když to jsou jenom hvězdy, tak je velice složité to poskládat dohromady," vysvětluje Stavjaňa.

Jenomže Antonín Stavjaňa, když ještě hrával, tak oblékal dres Vsetína v jeho největší slávě a tam to fungovalo, a to několik let. „Musí si všechno sednout. Jak už jsem řekl, ne vždy se to povede. I ve Vsetíně to nejednou zaskřípalo, ale byli tam takoví hráči, kteří to dokázali vždy dát dohromady," dodal Stavjaňa na závěr.

Poslední kolo

HC MOUNTFIELD – HC Energie Karlovy Vary 3:2 pr. (1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Martynek (Snopek, Pletka), 58. Gulaš (Mikeska), 64. Mikeska (Ptáček) - 33. Dej (Kumstát), 34. Hřebejk (T. Klíma).

HC Sparta Praha - HC Vítkovice Steel 1:4 (0:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 59. Hanzlík (Ton, Vykoukal) - 23. Szturc (Svačina, Sýkora), 31. Huna (Burger, Barinka), 54. Punčochář (Šedivý), 60. Húževka.

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize25 - 9 - 4 - 4 - 8 – 77:71 - 39 b
Průběžné umístění7. místo
Nejproduktivnější hráčDavid Hruška (13+11) - 18 bodů
Nejlepší střelecDavid Hruška - 13 branek
Nejlepší nahrávačLukáš Pech - 13 asistencí
Nejlepší v +/-Lukáš Pech +5 bodů
Nejtrestanější hráčJakub Čutta - 32 TM
BrankářiLukáš Mensator 92.08 %, 2.56 g/z
Lukáš Sáblík 90.34 %, 3.37 g/z
Úspěšnost přesilovek25.5 % (1. místo) *
Úspěšnost oslabení87.5 % (4. místo) *

HC Sparta Praha
Utkání v extralize25 - 5 - 4 - 2 - 16 - 54:77 - 25 b
Průběžné umístění11. místo
Nejproduktivnější hráčPetr Ton (5+8) - 13 bodů
Nejlepší střelecYorick Treille, Radek Smoleňák - 7 branek
Nejlepší nahrávačJiří Vykoukal - 10 asistencí
Nejlepší v +/-Karel Hromas +3 body
Nejtrestanější hráčDoug O`Brien - 55 TM
Brankáři Tomáš Pöpperle 91.66 %, 2.57 g/z
Filip Novotný 86.67 %, 4.03 g/z
Úspěšnost přesilovek11.5 % (10. místo) *
Úspěšnost oslabení85.6 % (8. místo) *

*Podle statistik serveru idnes.cz

Vzajemné zápasy 2010/2011

13. kolo HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 1:2

Vzájemné zápasy 2009/2010

08. kolo HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 4:3 pp
21. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 1:2
34. kolo HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 1:2
47. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 2:5

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Čutta, Mucha, Gřegořek, Kokko, M. Rohan, Parýzek - Kumstát, Skuhravý, M. Procházka - D. Hruška, Pech, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, Dej - Hřebejk, Cyganov (25. T. Klíma), Sailer.

HC Sparta Praha: Novotný - Vykoukal, Jan Hanzlík, Philipp, Gulaši, Macholda, O´Brien - Kůrka, D. Výborný, Ton - Bartánus, Koreis, Hromas (41. Luňák) - Y. Treille, Karpov, Smoleňák - D. Tůma, Broš, Kafka.


Bude představení Sparty v Karlových Varech jen dalším výletem potvrzujícím sparťanskou krizi?

Související články