HC Energie Karlovy Vary

Rychlé vedení ztraceno, Energie padla v nájezdech

HC Energie - HC Sparta Praha 3:4 sn (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0)
Energetici utkání proti pražské Spartě rozehráli skvěle. Po prvotním oťukávání udeřili v polovině první třetiny Marek Melenovský (na snímku) a Tomáš Klíma. Hosté do konce třetiny stihli už jen snížit ve druhé třetině však vývoj otočili a za vyrovnáním se rázem museli hnát domácí. To se Karlovarským zásluhou Muchy povedlo, na víc však jejich velký tlak nestačil. V samostatných nájezdech se jako jediný prosadil kapitán hostů Výborný, a Sparta tak ukončila šestizápasovou sérii bez bodů a vítězství. Za domácí byl právem vyhlášen nejlepším hráčem Tomáš Klíma, který v zápase nasbíral dva kanadské body za gól a asistenci.
Tipsport extraliga, 26. kolo, út 30.11.2010, KV Aréna
Karlovy Vary
Sparta
3:4sn
2:1, 0:2, 1:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 11. Melenovský (Skladaný), 11. Klíma (Sailer), 52. Mucha (Klíma) - 19. Broš (Bartánus), 28. Smoleňák (Macholda), 31. Smoleňák (O´Brien, Treille), rozhodující nájezd Výborný. Rozhodčí: Trombík, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 2:7. Využití: 0:1. Diváci: 3113. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3 - 3:4.
Karlovy Vary: Mensator (na nájezdy Sáblík) - Kokko, Čutta, Sloboda, Gřegořek, Dobroň, Havíř, Mucha, M. Rohan - Kumstát, Skuhravý, Dej - Hruška, Pech, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, Procházka - Hřebejk, T. Klíma, Sailer
Sparta: Pöpperle - Vykoukal, Jan Hanzlík, Philipp, Gulaši, Macholda, O´Brien - Kůrka, D. Výborný, Kafka - Ton, Koreis, Hromas - Y. Treille, Karpov, Smoleňák - D. Tůma, Broš, Bartánus

Komentář k utkání

V dnešním utkání přivítala domácí Energie trápící se Spartu. A špatného psychického rozpoložení hostů brzy využila. Již ve druhé minutě připravil gólovou příležitost Hruška, který zpoza branky přihrál volnému Melenovskému, ale ten trefil pouze stojícího Pöpperleho. O pět minut později to byla znovu Energie, kdo zahrozil. V přesilové hře vystřelil Čutta a jeho střela se otřela o tyč sparťanského gólmana.

Jenže pak přišlo varské vyloučení a Sparta ožila. Alespoň na chvíli. V desáté minutě se před Mensatorem objevil nikým nehlídaný Gulaši, ale jeho teč směřovala pouze do hrudi karlovarského brankáře. Další šancí přispěl Výborný, který se projel kolem brány a zvedl střelu do prostředka brány, jenže ani tím na Mensatora nevyzrál.

A Karlovarští hosty trestali. Skladaný si najel z úhlu a vystřelil. Odražený kotouč se dostal na hůl Procházkovi, který ho poslal najíždějícímu Markovi Melenovskému a ten již byl svou střelou bezchybný- 1:0.

Vary jely dál. Po vhazování ve středním pásmu se do útoku dostal Sailer s Klímou. Prvně jmenovaný se probojoval až před bránu, ale raději přihrál volnému Tomáši Klímovi, který svou premiérovou brankou v zeleném dresu zvedl vedení karlovarského týmu na 2:0.

Třetí branku mohli energetici přidat ve čtrnácté minutě. Pech si zajel za branku, odkud přihrál Gřegořkovi mezi kruhy, ale jeho střela z první skončila ve výstroji Pöpperleho. Tato akce se reprezentačnímu obránci vůbec nevyplatila. Po obranném zákroku na jeho osobu musel předčasně odejít do kabiny.

Dvě minuty před koncem první třetiny se Pražané probrali. Bartánus si najel do pravého kruhu, odkud se rozhodl pro střelu. Kotouč se od Mensatora odrazil přímo na hůl Michala Broše, který ho zpětně poslal do brány.

Spartě se po vstřeleném gólu vlila krev do žil, ale na Mensatora ne a ne vyzrát. Jenže vinou své nedisciplinovanosti se hosté dostali dvakrát po sobě na trestnou lavici, a dali tak energetikům příležitost k tlaku. Skórovat mohl Čutta svou střelou od modré, kterou mířil do horního rohu branky, kam však Pöpperleho lapačka včas vyrazila. O minutu později se blýskly karlovarské věže. Skuhravého střela z úhlu se odrazila od tyče ke Kumstátovi, který však vinou zablokované holi nedosáhl na dorážku.

Po nevyužitých šancích opět zaúřadovala Sparta. Ve vlastním oslabení ujel Bartánus, ale rozhodl se pro střelu z úhlu, kterou Mensator vyrazil. Poté hosté přečkali několik oslabení a sami následně energetikům ukázali, jak v přesilovce skórovat. Krásnou střelou od modré se blýskl Radek Smoleňák, který tak vyrovnal na 2:2.

Sparta však nehodlala skončit. Po vyhranému buly se dostal kotouč na modrou čáru k O’Brienovi, který nahodil kotouč na bránu, jenž ještě při letu tečoval opět Smoleňák a Holešoviští poprvé v zápase vedli.

Do posledního dějství nastoupili aktivněji domácí a chtěli zvrátit nelichotivé utkání na svou stranu. To mohl Pech, který se probojoval až před brankáře, ale střelou bekhendem ho nepřekonal.

Na druhé straně využil Ton chybu Rohana s Muchou a dostal se do samostatného nájezdu, kde se ale skvělým zákrokem blýskl Mensator a stejně jako v semifinále play off ze sezony 2008/2009 ho vychytal. Ján Mucha, a ten střelou od modré překonal zaskočeného Pöpperleho.

Do konce třetiny se již žádnému z týmu nepodařilo zvrátit výsledek na svou stranu, a tak se hra přesunula do prodloužení. Jenže ani v těchto pěti minutách brankáři nemuseli čelit ožehavým situacím. Hrálo se spíše ve středním pásmu, až to vypadalo, že týmy spíš čekají na samostatné nájezdy. V nich se karlovarští neprosadili ani jednou. Ze strany Sparty se jako jediný trefil David Výborný.

Dnešní výhrou ukončila pražská Sparta své trápení v podobě šesti prohraných zápasů v řadě a k venkovním výhrám si připsala teprve druhou čárku.

Ohlasy trenérů

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): My jsme šli dvěma slepenými góly rychle do vedení a následně byly situace, po kterých zvonily tyčky. Nedokážeme dát branku z vyložené šance, a to trochu degraduje výkon celého týmu. Když se nám podařilo vyrovnat, tak jsme si opět vytvořili velice silný tlak, ale bez efektivního zakončení. Ze šestadvaceti utkání, jsme už poosmé hráli na nájezdy a to je pro naše hráče velice náročné. Navíc nedisponujeme takovou širokou paletou hráčů, kteří by byli schopni v takovémto množství nájezdy proměňovat. Bohužel patříme mezi mužstva, která ke konci zápasu spíše brání, než aby útočila a rozhodnout.

Radim Rulík (HC Sparta Praha): Kdybych měl hodnotit náš výkon, tak bylo klíčové, že jsme se dokázali vrátit do utkání. Utekl nám začátek a prohrávali jsme 2:0. To se nám v posledních šesti zápasech nedařilo. Nedokázali jsme se vrátit, proto jsme je prohráli. To bylo v tomto utkání klíčové. Je pravda, že místy byl i tlak domácích drtivý, ale nám se ho podařilo ustát. I to bylo rozhodující. Myslím si, že zápas mohlo za tři body vyhrát jedno i druhé mužstvo. Jak my, tak domácí měli šance. Nevím jestli toto utkání je pro nás zpruha. To ukáží až další utkání. Za dva , tři zápasy budu moci říci, jestli jsme se ve Varech odrazili, nebo ne.

Fotogalerie

Související články