HC Energie Karlovy Vary

Závorka s věžemi řídili výhru nad mistrem

HC Energie - HC Eaton Pardubice 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Lepší extraligovou premiéru si brankářská trojka Energie nemohla přát. Nemocného Mensatora zastoupil Tomáš Závorka více než zdárně a výrazně přispěl k třetí letošní výhře nad úřadujícím mistrem. Bojovností a slušnou produktivitou však potěšili i jeho spoluhráči. Už po 22 vteřinách vstřelil branku Václav Skuhravý, vítězný zásah ve druhé třetině přidal Rastislav Dej (na malém snímku) a klidný závěr obstaraly slepené trefy Skladaného a Kumstáta. Karlovarští tak uhájili svůj náskok před Plzní, která už pronikla do desítky.
Tipsport extraliga, 42. kolo, út 18.1.2011, KV Arena
Karlovy Vary
Pardubice
4:1
1:1, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 1. Skuhravý (Kumstát), 23. Dej (Zaťovič), 50. Skladaný (T. Klíma, Kuběna), 51. Kumstát (Dobroň) - 9. Špirko (Mezei). Rozhodčí: . Vyloučení: 8:8, navíc Skuhravý (KVA) 10 min. + DKU. Využití: 1:1. Diváci: 2839. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.
Karlovy Vary: Závorka - Gřegořek, Dobroň - Nosek, Čutta - Sloboda, M. Rohan - Prošek, Přindiš - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Sailer, Pech, Zaťovič - Skladaný, Kuběna, Dej - L. Klíma, T. Klíma, T. Rohan
Pardubice: Svoboda - Kaberle, Kočí - Píša, Mezei - Kolář, Jillson - Nakládal, Kousal - Špirko, Bartek, Starý - Pineault, Semorád, Koukal, Buchtele, Kolář, Rákos, Radil, Nahodil, Zohorna

Komentář k utkání

Utkání začalo z pohledu energetiků parádně. Již dvaadvacet vteřin po úvodní siréně skóroval v přesilové hře Václav Skuhravý, když se po buly uvolnil a nacpal před brankáře Růžičku. Chvíli poté hráli početní výhodu i hosté, ale domácí prezentující se výbornou hrou dozadu oslabení ubránili. Pak ovšem přišlo vyloučení Deje a Karlovarští brance Rastislava Špirka nezabránili.

Ve druhé polovině třetiny hru hodně ovlivnilo časté vylučování. Na trestné lavici skončilo hned trio hráčů z obou mužstev a dlouhou dobu se hrálo tři na tři. Šikvně našel Pech volného Dobroně, ale pas přes brankoviště procedit nedokázal. V závěru dějství ještě pálil z levého kruhu Starý, ale pozorný Závorka vyrážel ramenem.

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji hosté, kteří dohrávali početní výhodu z úvodní dvacetiminutovky. Energetici se však rychle oklepali a již ve 23. minutě byli zelenobílí znovu ve vedení. Zaťovič našel po parádní souhře volného Rastislava Deje v mezikruží. Poslal mu puk a slovenský forvard bez zaváhání prostřelil Růžičku.

Následně dominovali na ledové ploše Karlovarští. Kumstát nastřelil dalekonosnou ranou vyrážečku gólmana Eatonu. Následně Čutta nadvakrárt dorážel v brankovišti Pardubic, ale ani on úspěšný nebyl. Karlovarské trápení v koncovce korunoval Sailer, který ranou z otočky trefil jen pohotové betony Růžičky. Ve 39. minutě skončilo působení kapitána Varů v zápase. Skuhravý vyfasoval druhý osobní trest a poroučel se předčasně do kabin.

Poslední dějství zápasu dlouho nenabídlo pořádnou šanci. U kotouče byli častěji hosté, ale jejich četné nájezdy končily už ve středním pásmu, díky dobré defenzivě domácích borců. Vzpamatováním pro energetiky byla zřejmě nastřelená tyčka Závorkovy klece, protože od té chvíle spustili svoji smrtící rychlopalbu. V 50. minutě Tomáš Klíma zpoza mantinelu nahrál Františku Skladanému, jehož lehká teč v mezikruží poslala puk přesně k levé tyči.

O minutu později se skóre měnilo znovu. Dobroň ujel společně s Petrem Kumstátem. Oba dva si třikrát vyměnili kotouč. Domácí bek nakonec naservíroval puk před nekrytého brankáře Pardubic a teč mezi betony byla pro domácího velikáná lahůdkou. Hosté za stavu 4:1 rezignovali a v dohrávaném čase přicházela většina aktivit ze strany domácích, kteří si také zaslouženě mohli vychutnat děkovačku s diváky.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): Musím říci, že jsme prohráli zaslouženě a plným právem. První dvě třetiny byly rozhárané díky mnoha vyloučením. Následně se domácí dostali po naší hrubé chybě do vedení a my jsme směrem dopředu nebyli nebezpeční. Ve třetí třetině soupeř pozorně bránil střední pásmo my jsme se jen těžko prosazovali. Dostali jsme třetí branku, která tento duel v podstatě ukončila. Podali jsme bezkrevný výkon. Propadali jsme v soubojích a soupeř šel za vítězstvím více než my. To znamená, že jsem velice zklamaný.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Souhlasím s kolegou, že první třetina byla velice rozbitá častým vylučováním. Lepší hokej se začal hrát až ve třetí třetině. Stále jsme chtěli hrát aktivně a to se nám dařilo. Nedávali jsme hostům prostor. To nakonec vyústilo ve dvě vítězné branky. Pardubice se potřebovaly tlačit dopředu, ale hráli jsme velice pozorně v obraně. Vyhráli jsme zaslouženě. Chtěl bych touto cestou mužstvu poděkovat, protože hrálo výborně. To samé platí i o Tomáši Závorkovi. Den před zápasem přijel z Kadaně a hned na to šel do utkání. Popasoval se s tím velice dobře. Ve Vítkovicích budeme mít stejnou brankářskou dvojici jako dnes, Lukáš Mensator měl velké horečky a ještě s námi nepojede.

Fotogalerie

Související články