HC Energie Karlovy Vary

Zápas jsem si moc užil, usmíval se spokojený Závorka

První utkání a první vítězství. K tomu pouze jedna inkasovaná branka. To je ve zkratce vizitka brankaře Tomáše Závorky, který si v zápase 42. kola hokejové Tipsport extraligy prošel velkým křtem. Poprvé si zachytal extraligové mistrovské utkání. „Zápas jsem si moc užil. Vyhráli jsme a dostal jsem pouze jednu branku, takže je to parádní,“ radoval se Závorka těsně po utkání.

První minuty na ledě působil Tomáš pochopitelně trochu nervózně. Nicméně moc střel likvidovat nemusel, protože celé mužstvo se maximálně snažilo, aby se k němu žádný kotouč nedostal. „Možná to trochu vypadalo, že jsem nervózní, ale to byla taková zdravá nervozita. Byl jsem maximálně soustředěný a motivovaný. Navíc jsem se strašně moc těšil. Je pravdou, že to kluci před de mnou všechno vyčistili a když už jsem nějaký ten puk vyrazil, tak to hned zametli do rohu. Všichni hráli velice dobře. Musím jim poděkovat,“ pochválil mladý gólman výkon celého mužstva.

Zápas s Pardubicemi by se dal rozdělit na dvě poloviny. V prvních třiceti minutách se často přerušovalo a zápas byl velice vyhecovaný. Ve druhé třicetiminutovce se už více hrálo. „Pardubice hrály přesilovce velice dobře. Jejich hráči hodně dobře clonili a když to dostal obránce, tak jsem neviděl vůbec nic,“ ohlížel se gólman za okamžiky, kdy mu bylo opravdu horko.

Brankář Závorka přidal i rozdíl mezi první ligou a extraligou. „V první lize se tolik před branku nechodí. Byl jsem z toho trošku špatný, protože kdyby šlo utkání takto dál, tak by se mohlo stát, že mi to tam nasypou,“ pokračoval s úsměvem.

Druhou třetinu se hra začala uklidňovat. „V této části jsme hráli velice dobře a začali jsme být i lepší. Pak jsme dali ještě dvě branky a posledních pět minut už bylo v klidu,“ ohlížel se za zápasem.

Od trenérů a spoluhráčů sklidil Tomáš samé pochvaly. „Bylo to takové to, dobře, dobrý výkon... Ale uvidíme, jak to zhodnotíme s trenérem Kněžickým, který má na starosti brankaře. Vím, že jsem udělal spoustu chyb, po kterých mi vypadával puk,“ přiznal.

Každý hráč, který do mužstva přijde musí zaplatit takzvané zápisné. „Ještě nevím kolik mě to bude stát, ale určitě to něco bude. Kluci mi to určitě co nejdříve řeknou,“ pokračoval s úsměvem.

V minulých letech chytal Závorka za druholigový Sokolov, prvoligový Chomutov a v této sezoně působil zatím v Kadani. Po třech letech čekání se tak dočkal. „Je pravda že jsem čekal dosti dlouho. Před třemi roky jsem kryl záda Lukáši Sáblíkovi, když Mensator marodil s třísly. Jenomže to Sáblo (Lukáš Sáblík) čapal jako ďábel a já jsem věděl, že nemám šanci. Už jsem si myslel, že se nedočkám. Teď to přišlo tak nějak narychlo a já sem za to moc rád,“ popsal svoji cestu k prvnímu extraligovému zápasu.

Tři sezony čekal marně. Gólmani byli zdraví a neměli nějaké kolísavé výkony. „Upřímně ani letos jsem s tím moc nepočítal, že bych se do branky dostal. Byl jsem trochu překvapený, když to přišlo, ale jsem moc rád, že jsem si to odbyl a že mi ta premiéra výborně vyšla,“ bylo slyšet, jak si Tomáš Závorka oddychl.

Řekl si mladý gólman dobrým výkonem o další příležitost a stabilnější místo v sestavě? Sám zatím nedokázal odpovědět. „Těžko říci, protože podle jednoho utkání se to těžko posuzuje. Můžu dostat ještě jednu šanci a v desáté minutě mě může trenér vystřídat, když dostanu několik rychlých branek za sebou,“ dodal na závěr.

Související články