HC Energie Karlovy Vary

Zabere Energie pod novými trenéry? Ukáže se na Kladně

Extraliga míří kvapem do svého závěru a situace v tabulce kolem karlovarské družiny se rapidně zkomplikovala. Energetikům se po dvou porážkách v řadě vzdálila elitní šestka, palčivějším problémem je však situace pod nimi. Plzeň se již definitivně odpoutala od pražské Sparty a z jedenácté příčky ztrácí na Vary pouhé dva body. Desátý Litvínov je na tom s body nastejno a energetici si deváté místo drží jen zásluhou lepšího skóre. Cíl pro Václava Baďoučka, který zažije svou premiéru v pozici hlavního kouče, je tedy jasný - přivézt body z Kladna. Utkání startuje v pátek od 17:30.
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis

Odečet se zdá být záchranou

Anebo to tak prozatím vypadá. Kladenským bylo v tzv. "kontumační" aféře odečteno šest bodů. Mladé Boleslavi však hned dvacet dva, což Severočechy seslalo na samé dno tabulky a Vagnerplast paradoxně poskočil alespoň na předposlední místo. Buldoci však stále nemohou mít klid, aktuální sedmibodový náskok se v play out může rozplynout během chvíle.

Bodový úpadek

Přímou konfrontaci dvou adeptů na baráž letos ovládli Kladenští. Na ledě Ško-energo Arény urvali všechny body. Na dlouhou dobu to byl však poslední tříbodový příděl pro kladenskou pokladnici. Po výhře v Boleslavi následovala porážka od Sparty na vlastním kluzišti. Následně tým padl ve Zlíně, kde ani jednou nevstřelil branku a proti Třinci vyšel tým taktéž bodově naprázdno. V posledním kole padla kladenská družina na ledě Mountfieldu.

Statistický drobnohled

Nepřinese oku zarytého fandy žádné překvapení. Bodově tým vede kapitán a ikona kladenského hokeje Pavel Patera. Zdatně mu sekunduje forvard Jaroslav Kalla, který na svého kapitána ztrácí pouhý jeden bod. Třetí v pořadí je překvapivě obránce, ostřílený borec Milan Toman. Brankářský post si poctivě střídá duo Martin Falter a Lukáš Cikánek. Hlavním trenérem Vagnerplastu je Petr Tatíček.

Vzájemné zápasy

S Kladenskými mají energetici příznivou vzájemnou bilanci. První utkání na ledě soupeře Karlovarští zvládli po těsné výhře 2:1. Stejným poměrem pak Vagnerplast vyprovodili i ze svého ledu ve druhém letošním klání. Do třetice to však Kladno zvládlo a vyválčilo v KV Aréně alespoň výhru v prodloužení. Celkové skóre tří zápasů činí 7:6 ve prospěch Energie. Body si oba týmy rozdělily v poměru 7:2, taktéž ve prospěch Karlovarských.

Mensator je fit, Melenovský zůstává mimo hru

Václav BaďoučekTrenér Václav Baďouček zažije v pátek svoji velikou premiéru. Poprvé povede extraligový tým jako hlavní kouč. Jaké byly jeho pokyny před utkáním? „Na nějaké veliké změny nemáme příliš čas. Abych se přiznal, tak je ani dělat nechceme. Hlavně jsme důkladně rozebrali utkání s Brnem, ve kterém jsme udělali řadu chyb před vlastní brankou. To znamená, že si už nechceme nechat dávat tolik gólů z těchto míst,“ řekl na začátek nástupce Antonína Stavjani.

Slabá produktivita. To je další problém, který trápí karlovarský hokej. Na začátku ledna jej navíc zvýraznil plánovaný odchod Davida Hrušky. „Moc jsem si přál, aby tady David vydržel, stejně jako další kluci v jiných týmech. Bohužel se tak nastalo. Každopádně se snažíme najít někoho jiného, ale trh je v tomto ohledu téměř prázdný. Už mnohokrát jsme řekli, že bychom chtěli přivést jedno levé a jedno pravé křídlo,“ připustil Baďouček a popsal i situaci, která nastala okolo Tomáše Kůrky: „My jsme s Tomášem intenzivně jednali. Měli jsme od něj příslib, že když zůstane v Čechách, tak že půjde do Varů. Nakonec to skončilo jinak, ale to je na rozhodnutí hráče.“

Na kladenském ledě už by se měl objevit Lukáš Mensator, který se zotavil z virózy. „Lukáš už je v pořádku. Horší to ale je s Markem Melenovským. Sice to už během týdne na ledě zkusil, ale tříslo ho stále bolí. Takže s námi do Kladna nepojede a myslím si, že nestihne ani nedělní utkání,“ popsal kouč zdravotní stav svého týmu.

Kdo zatím nemá místo v sestavě jisté, je obránce Petri Kokko. „Petri měl nastřelený kotník. Teď už je v pořádku a normálně trénuje. Nicméně si myslíme, že není optimální mít na postu sedmého nebo osmého obránce cizince. Daleko lepší do budoucna pro nás je, když na těchto místech hrají mladí hráči jako je Martin Rohan a nebo Petr Přindiš. To jestli Petri ve Varech zůstane, záleží i na jeho agentovi,“ dodal Václav Baďouček.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 38. Pech (Sailer) - 6. Bičánek (Veselý, Erat), 7. Hubáček (Širokovs, Procházka R.), 35. Veselý (Bičánek), 54. Hruška (Erat, Veselý).

HC Mountfield - HC Vagnerplast Kladno 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Kuchejda (Kotaška, Pšurný R.), 39. Šimánek (Mikeska, Ptáček) - 33. Bicek (Růžička, Eberle).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize44 - 13 - 6 - 10 - 15 – 133:134 – 61 b
Průběžné umístění9. místo
Nejproduktivnější hráč Hruška, Pech, Kumstát - 33 bodů (19+14, 12+21, 15+18)
Nejlepší střelecDavid Hruška - 19 branek
Petr Kumstát - 15 branek
Nejlepší nahrávačLukáš Pech - 21 asistencí
Nejlepší v +/-Václav Skuhravý +8 bodů
Nejtrestanější hráčVáclav Skuhravý - 72 TM
BrankářiLukáš Sáblík 88.75 %, 3.96 g/z
Tomáš Závorka 90.00 %, 2.86 g/z
Lukáš Mensator 91.69 %, 2.68 g/z
Úspěšnost přesilovek21.3 % (1. místo v extralize) *
Úspěšnost oslabení86.1 % (9. místo v extralize) *

HC Vagnerplast Kladno
Utkání v extralize44 - 10 - 3 - 0 - 2 - 29 - 93:140 - 32 b
Průběžné umístění13. místo
Nejproduktivnější hráčPavel Patera - 23 bodů (5+18)
Nejlepší střelecJiří Kuchler – 12 branek
Nejlepší nahrávačMilan Toman - 19 asistencí
Nejlepší v +/-Ladislav Gengel +2 body
Nejtrestanější hráčSacha Treille - 86 TM
BrankářiLukáš Cikánek 90.00 %, 3.36 g/z
Martin Falter 91,21 %, 2.00 g/z
Úspěšnost přesilovek10.40 % (12. v extralize) *
Úspěšnost oslabení85.30 % (12. v extralize) *

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2010/2011

06. kolo HC Vagnerplast Kladno - HC Energie Karlovy Vary 1:2
19. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Vagnerplast Kladno 2:1
32. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Vagnerplast Kladno 3:4 pp

Vzájemné zápasy 2009/2010

01. kolo HC Vagnerplast Kladno - HC Energie Karlovy Vary 3:5
14. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Vagnerplast Kladno 2:1
27. kolo HC Vagnerplast Kladno - HC Energie Karlovy Vary 4:3 pr.
40. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Vagnerplast Kladno 1:0
OUT 1.kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Vagnerplast Kladno 1:2
OUT 4.kolo HC Vagnerplast Kladno - HC Energie Karlovy Vary 5:1
OUT 7.kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Vagnerplast Kladno 4:3 pr.
OUT 10.kolo HC Vagnerplast Kladno - HC Energie Karlovy Vary 0:2

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Sáblík - Gřegořek, Dobroň, Nosek, Čutta, Sloboda, M.Rohan, Prošek, Přindiš - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Sailer, Pech, Zaťovič - Skladaný, Kuběna, Dej - L. Klíma, T. Klíma, T. Rohan.

HC Vagnerplast Kladno: Falter - Drtina, Mrázek, Piskáček, Procházka, Růžička, Šmach, Toman - Bělohlav, Bicek, Bílek, Eberle, Kotrla, Kuchler, Látal, Melka, Patera, Stieler, Treille, Valský.


Kolik bodů čeká v kladenské tvrzi?

Související články