HC Energie Karlovy Vary

Hokejové fankluby se postavily za Chartu fair-play

Charta fair play shrnující základní pravidla sportovního chování byla hlavním tématem setkání fanklubů celků hokejové extraligy. Jejich předsedové podepsali Chartu fanouška a přidali se tak k dalším bezmála dvanácti tisícům signatářů dokumentu. Celý projekt Charty i setkání fanoušků připravila Česká pojišťovna, která je dlouhodobým partnerem nejvyšší domácí soutěže.
O Chartě fair play diskutovali zástupci dvanácti fanklubů. A diskuze to byla skutečně zajímavá - co fanoušek, to vlastní názor. Mluvilo se nejen o chování fanoušků na tribunách, ale i o rozhodčích, jednotlivých hráčích či vztazích mezi fankluby obecně.

„Nejdůležitější je vzájemný respekt. Jak mezi hráči, tak mezi fanoušky,“ říká Jan Ohainka z fanklubu brněnské Komety. „Rozhodčí by měli mít fair play v sobě, už když začínají kariéru. Věřím, že všichni rozhodčí se snaží pískat rovinu, ale občas podlehnou atmosféře,“ přidává svůj pohled na fair play Robert Bozděch z Karlových Varů.

„Základní myšlenka Charty je dobrá a ztotožňuji se s ní, ačkoliv dobře vím, že někdy je těžké všechny body dodržovat,“ říká Tomáš Vitásek, předseda zlínského hokejového fanklubu.

Samotné fankluby si hlídají, jak se jejich členové chovají – a nebojí se napravovat „černé ovce.“ „Pokud se někdo proviní, funguje u nás systém třikrát a dost. Pak dostane zákaz jezdit s námi na výjezdy a hrozí mu i vyloučení z fanklubu, pokud je jeho členem,“ říká litvínovský Petr Boháč.

Od zástupců fanklubů vzešla řada návrhů, jak Chartu doplnit či upravit a jak především podporovat fair play. „Je to dlouhodobá záležitost, a čím více se o fair play bude mluvit, tím lépe,“ říká Karel Klodner z Pardubic.

Charta fair play v devíti bodech shrnuje základní aspekty sportovního chování směrem k soupeřům, hokejovým autoritám včetně rozhodčích a fanouškům. Zároveň odkazuje na slavnou historii českého hokeje. Projekt úspěšně odstartoval 1. prosince loňského roku. Od té doby se příběh Charty úspěšně rozvíjí a bude pokračovat i v příštím roce - samozřejmě s podporou fanklubů.

Česká pojišťovna je tradičním partnerem českého hokeje

Česká pojišťovna je tradičním a dlouholetým partnerem českého hokeje - první spolupráce byla zahájena před více než 10 lety. Jméno největší tuzemské pojišťovny diváci nenajdou jen v názvu Play Off, Česká pojišťovna je také hlavním partnerem extraligy a v minulosti stála po boku i české hokejové reprezentace a byla rovněž hlavním partnerem domácí části turnaje Euro Hockey Tour – ČP Cup.

V průběhu těchto let se Česká pojišťovna radovala z medailí našeho národního týmu, ale fandila českému hokeji i v době, kdy se mu nedařilo. Po celá léta šlo o věc důvěry, nikoliv o momentální svezení se na vlně slávy. Podpora ledního hokeje je pro Českou pojišťovnu správnou volbou, i proto, že hokejisté byli a jsou vidět nejen na stadionech, ale i při dalších veřejně prospěšných aktivitách České pojišťovny.